Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη

Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Δύο χρόνια περιοδείας. 50 παραστάσεις. Περισσότεροι από 60.000 θεατές.  Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, ξεχώρισε και συγκίνησε κοινό και κριτικούς, ενώ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, την πόλη από όπου ξεκίνησε αυτή η μεγαλειώδης περιοδεία. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται ο κύκλος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης καλοκαιρινής παράστασης σε όλη την Ελλάδα, με τέσσερις τελευταίες παραστάσεις που θα δοθούν στο Βασιλικό Θέατρο, από τις 13 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου. 

Ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει το ρόλο του Ετεοκλή,  η Κλειώ- Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο (αγγελιοφόρο), ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα και o  Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη. Την παράσταση συμπληρώνει 14μελής Χορός ηθοποιών που ερμηνεύουν πολίτες της πολιορκημένης πόλης της Θήβας.

Λίγα λόγια για το έργο

Οι «Επτά επί Θήβας» πραγματεύονται τη σύγκρουση των δυο γιων του Οιδίποδα για το θέμα της διαδοχής. Μετά την αποκάλυψη ότι ο Οιδίποδας σκότωσε δίχως να το ξέρει τον πατέρα του Λάιο και παντρεύτηκε τη μητέρα του Ιοκάστη, εκείνος αυτοεξορίστηκε από τη Θήβα, αφήνοντας τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Παρόλο που τα δυο αδέρφια είχαν συμφωνήσει να κυβερνούν την πόλη εναλλάξ, με τον καθένα να συμπληρώνει ένα χρόνο στο θρόνο και ύστερα να τον παραδίδει στον αδελφό του, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχθηκαν στις επτά πύλες της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη να αναμετρηθούν στην έβδομη πύλη σε μια τελική και συμβολική μάχη ανάμεσα στα δυο αδέλφια, τον άρχοντα της Θήβας που θέλει να προστατεύσει την πόλη, αλλά και την εξουσία του και τον αδικημένο αδελφό που διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμά του στη διακυβέρνηση, την οποία του στέρησε ο Ετεοκλής αθετώντας την συμφωνία τους.

Η πρωτοτυπία της παράστασης στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στο ότι ο Ετεοκλής είναι ο κεντρικός ήρωας παρά την αναπαράσταση της αντιπαλότητας των δυο γιων του Οιδίποδα, ενώ ο ηθοποιός που ερμηνεύει τον Πολυνείκη εκτελεί στην ουσία βουβό ρόλο. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας και ο Ετεοκλής προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς να υπάρχει αληθινός νικητής και αίσια έκβαση για κάποια από τις δυο πλευρές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

ΔΙΑΝΟΜΗ: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυξ), Κλειώ – Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης).

ΧΟΡΟΣ: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Τετάρτη 13 έως  Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση: 12 ευρώ
Πλατεία: 13 ευρώ
Εξώστης: 10 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο ( Φοιτητικό /Μαθητικό/ Ομαδικό/  Άνω των 65): 10 ευρώ
ΑΜΕΑ/ΣΥΝΟΔΟΙ: 8 ευρώ
Άνεργοι: Δωρεάν (με αριθμό Θεατών ανά παράσταση, απαιτείται κράτηση θέσης
Ομαδικό εισιτήριο (άνω των 20 ατόμων): 10 ευρώ

Ώρες λειτουργίας Ταμείων:   
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα  με  Παρασκευή: 8:30-21:30 – Σαββατοκύριακο κλειστά
Από τις 11 Σεπτεμβρίου, Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 – 15:30 (Από τις 11 Σεπτεμβρίου και Σάββατο )
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add