Νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 5,376 ανέργους

Νέα προκήρυξη για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων (hot spots) θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ και 1.882 άνεργοι θα μπορούν να εργαστούν για οκτώ μήνες.  Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις  αποκλειστικά και μόνο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εργαστούν σε Κέντρα Προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις  περιφέρειες της χώρας. με βάση τις ανάγκες, όπως εκείνες καταγράφηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών  και γενικών καθηκόντων.

Κριτήρια μοριοδότησης
•    Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
•    Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
•    Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.
•    Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
•    Ηλικία.
•    Αριθμός ανήλικων τέκνων.
•    Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
•    Εντοπιότητα  βάση της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου.
•    Δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 13.191.156,27 ευρώ.  Όσοι εργαζόμενοι είναι ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές  431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75),  ενώ όσοι είναι άνω των  25 ετών θα λαμβάνουν  495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία προβλέπεται η καταβολή  νυχτερινής αμοιβής. Συγκεκριμένα οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ  (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών.

Επιπλέον, για τους εργαζομένους που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα δοθεί μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αμείβονται επιπλέον για τη νυκτερινή τους εργασία, όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Προσλήψεις σε 17 δήμους

Την έναρξη της υλοποίησης του β’ κύκλου του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με στόχο να προκύψει οκτάμηνη απασχόληση σε 3.494 ανέργους, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Γιώργου Ιωαννίδη, Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, εντάχθηκε στις 06/06/2017 ο Β΄ κύκλος της Πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα (Θύλακες ανεργίας) συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων».

Η δράση θα υλοποιηθεί από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 24.139.634 ευρώ και αφορά σε 3.494 ωφελούμενους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η συγκεκριμένη πράξη αφορά σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 17 Δήμους ανεργίας και έχει ως στόχους την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στους μακροχρόνια ανέργους απευθύνονται κυρίως τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που έχουν οκτάμηνη διάρκεια. Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων τα οποία αφορούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Ακόμα, στα προγράμματα περιλαμβάνονται συμβουλευτικές συνεδρίες και κατάρτιση με σκοπό την ενεργοποίηση των ωφελουμένων. Οι ίδιοι θα εργάζονται στη θέση απασχόλησης για την οποία έχουν επιλεχθεί και μία ημέρα της εβδομάδας θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται να δημοσιευθεί δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ προς τους ωφελούμενους.

Την έναρξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 3.494 ωφελούμενους που θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Check Also

ΟΑΕΔ

Νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για 2.000 ανέργους απο τον ΟΑΕΔ

Την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 2.000 ανέργων στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Σκοπός του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι η δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add