Τι αλλάζει στη φορολογία

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων εξήγγειλε ότι το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει στα 12.000 ευρώ και ότι θα καταργηθεί εντός του 2015 ο ΕΝΦΙΑ. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα:

1. Το αφορολόγητο θα ισχύει ενιαία για όλους στα 12.000 ευρώ, με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά χωρίς να δοθούν χρονοδιαγράμματα. Θα δημιουργηθούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από τις ήδη υπάρχουσες και θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα. Προεκλογικά ακούστηκε και μια κλίμακα 60% για μεγάλα εισοδήματα και για το ποσό πάνω από 80.000 ευρώ. Δεν δόθηκαν πάντως στοιχεία από τη νέα κυβέρνηση για τους φορολογικούς συντελεστές.

2. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το αφορολόγητο όριο. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Δ. Βίτσας δήλωσε ότι η οικογενειακή περιουσία μέχρι τις 400.000 ευρώ δε θα φορολογείται.

3. Το υπουργείο Οικονομικών θα καταγράψει όλες τις περιουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω Περιουσιολογίου. Υπάρχουν σκέψεις να φορολογηθεί το σύνολου της περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων δηλαδή αστικά ακίνητα, αγροτεμάχια κ.λπ. μαζί με κινητές αξίες όπως μετοχές, καταθέσεις και έργα τέχνης. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είναι δύσκολο να γίνει και θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ήδη οι καταθέσεις και οι μετοχές φορολογούνται.

4. Προανήγγειλε νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και με απλούστερες διαδικασίες. Η προηγούμενη ρύθμιση, η οποία ίσχυε μέχρι τώρα για εφορίες και ταμεία προέβλεπε 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και έως 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ.

 

Φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών και τίτλων

Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων για μικρές επιχειρήσεις

Αλλαγές στη φορολογία από τη νέα κυβέρνηση

Check Also

Μέχρι 31 Αυγούστου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet προβλέπεται από την Παρασκευή 18 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ δεν θα σημειωθούν ουσιαστικές αλλαγές για τους 6,2 εκατ. υπόχρεους. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων των Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από την ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add