Futures and Options

Ο υπουργός Οικονομίας διαψεύδει το «πάγωμα» του ΕΣΠΑ

«Πριν 10 μέρες, την 5η Μαρτίου, ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είχε προειδοποιήσει με ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη για τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ επισημαίνοντας πως ‘τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων αλλά και των νέων δομών και διαδικασιών διαχείρισης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο κονδύλια ύψους 28 δις ευρώ, τα οποία διεκδίκησε και πέτυχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγώντας σε αδιέξοδο μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζομένους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έχουν βασίσει τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη των επιχειρήσεών τους’», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διακοπή κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο κλίμα,η εφημερίδα «Το Βήμα» διέρρευσε την είδηση ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, διέψευσε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, το παραπάνω δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για «πάγωμα» του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει: «Το δημοσίευμα του Βήματος για δήθεν πάγωμα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο ανακριβές, αλλά εντελώς εκτός θέματος».

«Σήμερα μέσω κυβερνητικών διαρροών μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ πως «παγώνει» η πρόσβαση στο ΕΣΠΑ σε κονδύλια ύψους 25 περίπου δις. Όσο για το tweet του κ. Σταθάκη, δεν μας πείθει” τονίζει το ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας:

«Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση των non papers να σταματήσει τα παιχνίδια με τις διαρροές και τα tweets και να φέρει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το θέμα ώστε να ενημερωθούν όλα τα κόμματα και να συντονίσουμε τις δράσεις μας προς όφελος των πολιτών. Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να σταματήσει να χάνει χρόνο παίζοντας παιχνίδια με τη φωτιά που πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Αναλυτικά, η ερώτηση Κωνσταντινόπουλου:

«Αθήνα, 5 Μαρτίου 2015

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας:

«Σε κίνδυνο κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 28 δις ευρώ. Τυχόν καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζομένους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Αρκαδίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με θέμα: «Πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ) 2014-2020».

Στην ερώτησή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρεται στις προθέσεις που εξείγγειλε προεκλογικά η τρέχουσα Κυβέρνηση για την ανακατανομή των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (νέου ΕΣΠΑ), επισημαίνοντας πως «τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων αλλά και των νέων δομών και διαδικασιών διαχείρισης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο κονδύλια ύψους 28 δις ευρώ, τα οποία διεκδίκησε και πέτυχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγώντας σε αδιέξοδο μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζομένους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έχουν βασίσει τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη των επιχειρήσεών τους».

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ερωτά τον Υπουργό με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών, λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι, αφενός οι διαθέσιμες πιστώσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν υπερκαλυφθεί και αποπληρωθεί σε ποσοστό 90%, και αφετέρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει το σύνολο των νέων τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας, στα οποία κάθε καθυστέρηση μπορεί να έχει ως συνέπεια έως και την αναστολή της χρηματοδότησης.

Σημειώνεται πως η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο τέλος της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης άγγιξε συνολικά το 90% (στοιχεία Ιανουαρίου 2015) και για το 2014 το 94,6%, και επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε θέσει ο κ. Κωνσταντινόπουλος ως Υφυπουργός Ανάπτυξης για το 2014 «να μην επιστραφεί ούτε ένα ευρώ πίσω στις Βρυξέλλες». Παράλληλα, έπειτα από την ψήφιση του νέου νόμου για το ΕΣΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω κονδυλίων ύψους 28 δις ευρώ.

Voucher στον Τουρισμό για 8.000 ανέργους

Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων για έξι τοπικά προγράμματα Leader

Καταβολή οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ για το 2015

Exit mobile version