οικονομικα αρθρα
Social Media Plan Template- Πρότυπο
Αλλαγές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρυσό
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
ΟΑΕΔ: 2η προκήρυξη κοινωφελούς εργασίας για προσλήψεις σε 34 δήμους
Η Ελληνική κρίση σε αριθμούς.
Τι είναι ο συντελεστής Βήτα (beta coefficient)
Τι είναι η Θεμελιώδης Ανάλυση
Τι είναι η τεχνική ανάλυση
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Βραζιλία
Ο κανόνας de minimis στις κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων
Ορισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)
Μέχρι και 320 ευρώ θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις στο ΓΕΜΗ
Απαλλαγή από τον ΦΠΑ
Χρεοκοπία της Αργεντινής με «σφραγίδα» της ISDA
Στην πρώτη θέση για χρεoκοπία η Ελλάδα
Εκπαίδευση Forex: Γιατί οι επενδυτές χρησιμοποιούν την τεχνική ανάλυση
Focus: ‘Η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία ημέρα για το ευρώ’.
Στην επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, στις 6 Μαΐου, επικεντρώνεται το γερμανικό περιοδικό Focus, σημειώνοντας μάλιστα ότι από την έκβαση των αναμετρήσεων θα κριθεί το μέλλον του ευρώ.
«Η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία ημέρα για το ευρώ» υποστηρίζει ο αρθρογράφος στις οικονομικές σελίδες της διαδικτυακής έκδοσης του Focus, συνδέοντας τους λόγους των φόβων του με τις εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα σε Ελλάδα και Γαλλία.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επανεμφάνιση του φάσματος διάλυσης της Ευρωζώνης, αυτή τη φορά με αφορμή την Ισπανία, είναι εκείνο που οδηγεί τον Γερμανό αρθρογράφο να πιστεύει ότι επειδή ακριβώς οι αντιδράσεις των χρηματαγορών βασίζονται εν πολλοίς στη ψυχολογία, όσο περισσότερο πλησιάζει η ημερομηνία της 6ης Μαΐου, τόσο περισσότερο οι αγορές θα δείχνουν νευρικότητα.
«Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και ο 2ος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών προεδρικών αποκτούν τεράστια σημασία, γιατί θα κριθεί η τύχη των προγραμμάτων διάσωσης και επομένως το μέλλον του κοινού νομίσματος» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, ο οποίος υιοθετεί το προεκλογικό επιχείρημα κατά του υποψηφίου των Γάλλων Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ ότι σε περίπτωση νίκης του θα προκληθούν αναταραχές στις αγορές.
«Κυρίως η προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας παρά το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν συγκεντρώνουν μαζί ούτε και το απαραίτητο μίνιμουμ του 36%. Η οργή των Ελλήνων για τις περικοπές είναι μεγάλη, η πτώχευση απεφεύχθη, αλλά η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22%, η ανεργία των νέων το 50%» γράφει και συνεχίζει:
«Αυτήν την οργή την εκμεταλλεύονται τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα. Η λύση των κομμάτων διαμαρτυρίας, δεξιά ή αριστερά του κέντρου, προέρχεται από εκείνους που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι η χώρα έχει κατακτηθεί από τους δανειστές και την τρόικα, ότι δεν έγιναν παραλείψεις από τους εγχώριους πολιτικούς, αλλά από τους ξένους».
Ο αρθρογράφος διερωτάται τι θα γίνει με το πρόγραμμα διάσωσης μετά τις εκλογές σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, μια που ακόμη και ο πιθανότερος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς, με βαριά καρδιά δέχθηκε το πρόγραμμα λιτότητας.
«Σε περίπτωση που κλιμακωθεί και πάλι η κατάσταση παρά τις προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας, η κρίση θα συμπαρασύρει και τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα. Η Ισπανία χρειάζεται βοήθεια και πιθανότατα και η Ιταλία. Άρα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα έφτανε στα όριά του» καταλήγει, επικαλούμενος δήλωση του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη πως η ανάγκη διαμαρτυρίας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ευρώ.
tanea
16) ΣΑΦΡΑΝ
saffron
Τιμή: $11,13/ ανά γραμμάριο
Saffron είναι ένα ανθοφόρο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φυσικές θεραπείες για τα πάντα, από την κατάθλιψη μέχρι την έμμηνο ρύση αλλά και την υψηλή μαγειρική.
15) ΧΡΥΣΟΣ
Τιμή: $56,73/ ανά γραμμάριο
Εκτός από την χρήση του στα κοσμήματα, το αρχαίο μέταλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρική αγωγιμότητα, την αντοχή στη διάβρωση και στην βιομηχανική παραγωγή.
14) ΡΟΔΙΟ (Rhodium)
rhodium
Τιμή: $58 / ανά γραμμάριο
Το ρόδιο χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλυτικούς μετατροπείς για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενός αυτοκινήτου.
13) ΠΛΑΤΙΝΑ
Τιμή: $58 / ανά γραμμάριο
Η πλατίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης σε επιστημονικά πειράματα, σε αντικαρκινικά φάρμακα και φοριέται στα κοσμήματα.
12) ΜΕΤΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ (Methamphetamine)
methamphetamine
Τιμή: $100 / ανά γραμμάριο
Το εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό μπορεί να προκαλέσει ευφορία και είναι πολύ δημοφιλής στους εφήβους.
11) ΚΕΡΑΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ
Τιμή: $110 / ανά γραμμάριο
Στο Βιετνάμ φημολογείται ότι θεραπεύει τον καρκίνο. Οι ιατρικές του χρήσεις περιλαμβάνουν επίσης τη θεραπεία του πυρετού και άλλες πολλές ασθένειες.
10) ΗΡΩΙΝΗ
Τιμή: $131 / ανά γραμμάριο
9) ΚΟΚΑΙΝΗ
Τιμή: $215 / ανά γραμμάριο
8) LSD
Τιμή: Η κρυσταλλική μορφή του LSD κοστίζει περίπου 3000 δολάρια το γραμμάριο.
7) ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ
Τιμή: $4,000 / ανά γραμμάριο
6) PAINITE
painite
Τιμή: $4,000 / ανά γραμμάριο ή $1,800 δολάρια το καράτι
Πιστεύεται ότι είναι από τα πιο σπάνια ορυκτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρυσταλλοθεραπεία ή απλά να κάνει ένα όμορφο συλλεκτικό κολιέ.
5) TAAFFEITE
Τιμή: Aπό $2,500 ως $20,000/ ανά γραμμάριο
Η πολύτιμη μωβ πέτρα εκτιμάται ότι είναι περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορές πιο σπάνια από τα διαμάντια, εάν είστε αρκετά τυχεροί και βρείτε ένα, μην το αφήσετε από τα χέρια σας.
4) ΤΡΙΤΙΟ (Tritium)
tritium
Τιμή: $30,000 / ανά γραμμάριο
Το Τρίτιο χρησιμοποιείται σε αυτο-luminating σημάδια εξόδου που βρίσκονται σε θέατρα, σχολεία και κτίρια γραφείων. Υπάρχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια Σημάδια εξόδου με τρίτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
3) ΔΙΑΜΑΝΤΙ
Τιμή: $55,000 / ανά γραμμάριο
2) ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΟ 252 (Californium 252)
californium-252
Τιμή: $27,000,000 / ανά γραμμάριο
Για ένα στοιχείο που είναι τόσο απίστευτα ακριβό για την παραγωγή του, το ισότοπο Καλιφόρνιο στην πραγματικότητα δεν έχει πραγματικά καμία πρακτική χρήση. Έχει παρασκευασθεί μόνο μία φορά στο δυτικό κόσμο από τότε που ανακαλύφθηκε το 1950.
1) ΑΝΤΙΥΛΗ (Antimatter)
Τιμή: $62,5 τρις / ανά γραμμάριο
Η αντιύλη θα μπορούσε να εκτοξεύσει διαστημόπλοια για τους πλανήτες, και ίσως τα αστέρια, στα χρόνια που έρχονται. Κρίμα που είναι τόσο ακριβή και χρειάζεται απίστευτα ακριβή τεχνολογία για τη δημιουργία της.
πηγή: futures and options
Άρθρα και ομιλίες κορυφαίων ελλήνων οικονομολόγων για την οικονομική κρίση. Χρηματοοικονομικά νέα και ανάλυση. αρθρα και ομιλιεσ κορυφαιων ελληνων οικονομολογων για την οικονομικη κριση.
Oι 15 χώρες με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ
ΧΩΡΑ ΧΡΕΟΣ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ
1 ΙΑΠΩΝΙΑ 225,80%
2 ΣΑΙΝΤ ΚΙΤΣ ΕΝΤ ΝΕΒΙΣ 196,30%
3 ΛΙΒΑΝΟΣ 150,70%
4 ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ 149%
5 ΕΛΛΑΔΑ 142,80%
6 ΙΣΛΑΝΔΙΑ 123,80%
7 ΤΖΑΜΑΙΚΑ 123,20%
8 ΙΤΑΛΙΑ 119%
9 ΣΙΝΓΚΑΠΟΥΡΗ 102,40%
10 ΒΕΛΓΙΟ 96,80%
11 ΙΡΛΑΝΔΙΑ 96,20%
12 ΣΟΥΔΑΝ 94,20%
13 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 93%
14 ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ 86,70%
15 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 83,20%
Πηγή: Eurostat, IMF
www.futuresandoptions.gr
Αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ρύπων. 24/11/2012
Μεγάλες ανατροπές στο σύστημα υπολογισμού και αγοραπωλησιών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων φέρνουν, σε παγκόσμια κλίμακα, η αλλαγή προτύπων και κριτηρίων κατάταξης των ρυπογόνων επιχειρήσεων, η διαπραγμάτευση που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής (για το νέο πρότυπο COP17) και τα ευρήματα έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Environmental Investment Organisation της Αγγλίας.
Όλα πλέον πιέζουν και συντείνουν σε μια μετεξέλιξη του μηχανισμού της διεθνούς αγοράς ρύπων, όπου θα μετρώνται και θα μετέχουν σχεδόν όλες οι εταιρίες και επιχειρήσεις και όχι μόνο οι εμφανώς ρυπογόνες. Εμμέσως θα μπουν πιθανότατα «στο χορό» και επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών ή των κατασκευών, ακόμα όμως και τράπεζες ή επενδυτικοί οίκοι που, αν και δεν θεωρούνται εξίσου μεγάλοι ρυπαντές όπως πχ η βαριά βιομηχανία, εμμέσως συμμετέχουν και επηρεάζουν δραστικά την παγκόσμια έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.
Η EIO δημοσίευσε μια νέα παγκόσμια κατάταξη των 800 μεγαλυτέρων εταιριών στο κόσμο, με βάση την εκλυση αερίων, προωθώντας ένα νέο κριτήριο (scope 3 disclosure standard) που θέτει υψηλοτέρα πρότυπα στους Πίνακες Κατάταξης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (Carbon Rankings) και αποκαλύπτει ποια είναι η πραγματική ρύπανση σε αέρια του Θερμοκηπίου, την οποία προκαλεί κάθε εταιρία. Αλλάζει έτσι το διεθνές σκηνικό ως προς το ποιοι πρέπει να έχουν τα δικαιώματα ρύπων και πόσα, καθώς και ποιος χρεώνεται και πόσο για να τα αποκτήσει.
Η έκθεση της ΕΙΟ αποκαλύπτει ότι οι μεγάλοι ρυπαντές δεν δίνουν ικανά στοιχεία και τα ως τώρα κριτήρια δεν επαρκούν για την κατάταξη των επιχειρήσεων. Η έκθεση παρουσιάστηκε ένα μήνα μετά την επίσημη εισαγωγή του νέου και πολυαναμενώμενου κριτηρίου Scope 3 Standard (το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 4.10.11). To τελικό standard είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς διαδικασίας στην οποία οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 2.300 και δοκιμάστηκε από 60 εταιρίες σε 17 χώρες.
Μέχρι τώρα, με βάση τη Συνθήκη του Κιότο για το Περιβάλλον, η κατάταξη των εταιριών ως προς την εκπομπή διοιξειδίου του άνθρακα (Carbon Rankings) στηρίζονταν στα κριτήρια Scope 1 και Scope 2, ανάλογα με τη ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εξέπεμπαν. Με βάση αυτά τα στοιχεία κάθε εταιρία αποκτούσε δικαίωμα εκπομπής ρύπων και, είτε ξεπερνούσε τα όρια που της αναλογούσαν –οπότε έπρεπε να πληρώσει για να αγοράσει δικαιώματα από άλλες που τους περίσσευσαν μέσω του Χρηματιστηρίου Ρύπων- είτε δεν τα ξεπερνούσαν, οπότε τα μεταπωλούσαν σε άλλες εταιρίες που είχαν ανάγκη να αγοράσουν τα δικαιώματα αυτά.
Το Scope 3 υπολογίζει όμως και όλες τις έμμεσες εκπομπές μιας εταιρίας, τις οποίες προκαλεί αν και δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα.Τα αποτελέσματα θα είναι συνταρακτικά καθώς ανατρέπουν το στερεότυπο του ποια επιχείρηση θεωρείται ρυπογόνος και ποια όχι.
Εδώ και καιρό η ΕΙΟ είχε δηλώσει ότι τα Scope 1 και 2 διοξειδίου του Άνθρακα δεν επαρκούν για να προσφέρουν μια επαρκή εικόνα της ποσότητας εκπομπής αερίων διοξειδίου του άνθρακα μιας εταιρείας. Οι εκπομπές αερίων που εντάσσονται στο Scope 3 είναι σίγουρα πιο αμφιλεγόμενες αλλά, σύμφωνα με έκθεση της Βρετανικής Ένωσης Ορκωτών Λογιστών (ACCA) που βασίστηκαν σε έρευνες της EIO, αποκαλύπτουν περισσότερο και από το 75% του «αποτυπώματος» διοξειδίου του άνθρακα μιας εταιρίας.
Ο Sam Gill, επιχειρησιακός διευθυντής στη EIO, αναφέρει ότι «οι εκπομπές αερίων του Scope 3 ήταν για πολύ καιρό κάτι για το οποίο όλοι γνώριζαν αλλά κανένας δεν έδινε μεγάλη σημασία. Αυτό τώρα αλλάζει. Πάρτε για παράδειγμα μια Τράπεζα η οποία μπορεί να έχει πολύ χαμηλές λειτουργικές εκπομπές αερίων, προερχόμενες κυρίως από τη χρήση του ηλεκτρισμού (ο οποίος καλύπτεται από το Scope 2). Ο πραγματικός αντίκτυπος και επιρροή της όμως βρίσκεται στις επενδύσεις και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες τις οποίες κινεί η Τράπεζα. Η παράλειψη αυτού του κριτηρίου σκιαγραφούσε μία παραπλανητική εικόνα για την έκλυση των εκπομπών αερίων για τις οποίες είναι υπαίτια μια εταιρία».
Πολλές εταιρίες έχουν ήδη παρει το θέμα στα σοβαρά. Αυτό συνέβη στις 60 εταιρείες που συμμετείχαν στο πείραμα για την εφαρμογή του νέου Scope 3 Standard για τις εκπομπές αερίων. Εταιρίες όπως η Apple, η BASF και η Wal Mart έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν μέτρα για να εκτιμήσουν διεξοδικά τις εκπομπές αερίων τους που εμπίπτουν στο Τρίτο Πεδίο.
Η Walmart , για παράδειγμα, μια παγκόσμια εταιρία με μια τεράστια αλυσίδα εφοδιασμού απαιτεί τώρα από τους προμηθευτές της να δημοσιοποιούν τις εκπομπές αερίων τους που εμπίπτουν στο Scope 1 και 2. Εάν κάθε εταιρία στα Global ET Carbon Rankings ακολουθούσαν το παράδειγμά τους, η πιθανότητες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων τους θα ήταν τεράστιες.
Ο μηχανισμός της αγοράς
Με βάση τις έρευνες που αποκαλύπτουν την πραγματική έκλυση διοιξειδίου του άνθρακα που προκαλεί μια εταιρία, θα προκύψει και ένας νέος μηχανισμός αγοράς που θα μεταφράσει την σχετική κατάταξη (τα Carbon Rankings) σε μια σειρά από χρηματιστηριακούς δείκτες, στρέφοντας κεφάλαια μακριά από τις ρυπογόνες εταιρίες και διοχετεύοντας τα στις πιο «πράσινες».
Αυτοί οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να μιμηθούν την απόδοση βασικών δεικτών , όπως τον FTSE100 ή τον S&P500, εφαρμόζοντας παράλληλα μια έντονη πίεση στις μετοχές των εταιριών μέσα στα Rankings, μέσα απο ένα σύστημα συντελεστών, με σκοπό να μειώσουν τις εκπομπές τους και να βελτιώσουν τα επίπεδα διαφάνειας τους. Λογική απλή , αλλά ριζοσπαστική.
Η EIO κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα πιλοτικά ET Indexes, βασισμένα στα ET UK 100 του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ΕΤ 300 Europe Carbon Rankings που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος. Όπως σχολίασε η Katherine Belben, Συντονίστρια Επικοινωνίας της ΕΙΟ «από τη μια μεριά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή η οποία απαιτεί άμεση δράση, και από την άλλη πλευρά έχουμε κυβερνήσεις οι οποίες εμφανίζονται ανίκανες να πετύχουν μια κοινή συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
«Οι απαιτούμενες μειώσεις των εκπομπών και οι επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών μπορούν να επιτευχθούν με τη δημιουργία ενός συστήματος το οπoίο θα επηρεάζει τη τιμή της μετοχής ανάλογα με το περιβαλλοντικό κόστος των ενεργειών μιας εταιρίας. Αυτό ακριβώς είναι αυτό που επιδιώκει να κάνει το Environmental Tracking», συμπλήρωσε ο Sam Gill.
Σήμερα ο δείκτης ET UK 100 Index της Βρετανίας δημοσιεύονται στο Bloomberg (ως ETETUKP:IND) όπως επίσης και και ο ET Europe 300 Index (ως ETETEURP:IND).
Τους πίνακες κατάταξης Environmental Tracking ET UK 100 και ET Europe 300 δημοσιεύει η EIO στο website της eio.org.uk. Σύμφωνα με αυτούς, στην παγκόσμια κατάταξη ET GLOBAL 800 το 26% δημοσιοποιεί στοιχεία και για το Πεδίο (scope) 3. To 55% των επιχειρήσεων δημοσιεύει ελλειπή στοιχεία. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι πιο ευαισθητοποιημένες, καθώς πλήρη στοιχεία συμμόρφωσης δημοσιοποιεί το 100% των ολλανδικών εταιριών, το 88% των ιταλικών και το 84% των γερμανικών.
Την ίδια στιγμή λιγοστές είναι οι ασιατικές επιχειρήσεις που δίνουν στοιχεία (ενώ πχ η Shikoku Electric Power δεν δίνει κανένα στοιχείο). Μόνο το 9.3% των εταιριών της Βόρειας Αμερικής δίνουν πλήρη στοιχεία, το 39,3% δεν δίνει καθόλου στοιχεία, η Exxon Mobil και American Electric Power δίνουν στοιχεία μόνο για τα Πεδία (scope) 1 και 2 ενώ μόλις 5 από τις 300 δίνουν ικανά στοιχεία για το Scope.
Χρηματιστήριο Ρύπων. 14/6/2011
Ένα νέο προϊόν κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πρόκειται για τη διεξαγωγή της Δημοπρασίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Ρύπων, που θα πραγματοποιηθεί μέσω του συστήματος συναλλαγών ΟΑΣΗΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αυτοί που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα είναι το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ως μοναδικός πωλητής μέσω ενός μέλους διαπραγμάτευσης που έχει ορίσει το Χ. Α. και τα μέλη της αγοράς αξιών του Χ. Α. (χρηματιστηριακές εταιρείες) για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό πελατών τους, ενώ και οι ελληνικές βιομηχανίες θα μπορούν να προχωρήσουν πλέον σε αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και από την ελληνική αγορά.
Κατά τις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει πρωτογενώς το ετήσιο σύνολο, για το έτος 2011, των 10 εκατομμυρίων Δικαιωμάτων Εκπομπής (EUAs).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτογενώς πελάτες, θα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες θα αγοράζουν ρύπους καθώς με αυτούς θα καλύπτουν τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον. Αργότερα, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί και δευτερογενής αγορά και να υπάρξουν και ιδιώτες επενδυτές. Συγχρόνως ας σημειωθεί ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να δημιουργήσει και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα έσοδα από τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν Χρηματιστήριο των Ρύπων. Στην αγορά αυτή, χώρες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ρυπαίνουν λιγότερο από τα επιτρεπτά όρια μπορούν πλέον να πωλούν τα περιθώρια τους σε άλλες -που ξεπερνούν τα όρια των επιτρεπόμενων ρύπων- έναντι διόλου ευκαταφρόνητου τιμήματος. Αντίστοιχα, οι εταιρείες που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο τους έχει χορηγηθεί δωρεάν πρέπει να αγοράζουν άδειες από εταιρείες που δεν έκαναν χρήση των δικών τους αδειών.
Έως τώρα λειτουργούν εθνικά μητρώα, ενώ από το 2013 αυτά θα καταργηθούν και θα λειτουργεί ένα πανευρωπαϊκό. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων (EUETS) εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου 2005 και είναι το μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων παγκοσμίως, με αξία περίπου στα 70 δισ. ευρώ το 2009.
Οι εταιρείες που καλύπτονται από το EUETS είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες χάρτου και οι υαλουργίες. Σε αυτές τις επιχειρήσεις κατανέμονται άδειες εκπομπής για συγκεκριμένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Το χρηματιστήριο των ρύπων. 26/3/2005
ripoiΜια νέα χρηματιστηριακή αγορά αναδύθηκε μετά την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, στις 16 Φεβρουαρίου 2005, είναι το χρηματιστήριο των ρύπων. Μια αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον, όπου χώρες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ρυπαίνουν λιγότερο από τα επιτρεπτά όρια μπορούν πλέον να πωλούν τα περιθώρια τους σε άλλες – που ξεπερνούν τα όρια των επιτρεπόμενων ρύπων – έναντι αδρού τιμήματος. Με τον ίδιο τρόπο, όσοι ρυπαίνουν μπορούν αντί προστίμου, με πολύ λιγότερα χρήματα, να αγοράζουν «δικαιώματα στη ρύπανση» στο διεθνές Χρηματιστήριο Ρύπων.
Το Χρηματιστήριο Ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου του 2005 και υπολογίζεται ότι ο ετήσιος όγκος συναλλαγών του θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία.
Προβλέπεται στην πρώτη φάση 2005-2007 να «πουληθούν» τουλάχιστον 5 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) και ο συνολικός όγκος συναλλαγών να φθάσει τα 50 δισ. ευρώ!
Από τον Ιανουάριο χιλιάδες βιομηχανίες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αγόρασαν και πούλησαν δικαιώματα ρύπανσης. Στο Χρηματιστήριο Ρύπων το διαπραγματευτικό προϊόν είναι η μονάδα ρύπου και αντιστοιχεί σε ένα τόνο CΟ2.
Οι πρώτες συναλλαγές έγιναν ουσιαστικά άτυπα, όμως, γρήγορα, το Χρηματιστήριο Πετρελαϊκών Αξιών του Λονδίνου ανέλαβε ενεργό ρόλο, χάρη στην πολύχρονη πείρα του σε μετοχές πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα μήνα μετά, το Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας των σκανδιναβικών χωρών, NordPool, ανακοίνωσε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου δέχεται πράξεις αγοράς και πώλησης διοξειδίου του άνθρακα.
Ανάλογο Χρηματιστήριο, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του CΟ2 ετοιμάζει να θέσει σε λειτουργία η Γαλλία τον Μάρτιο. Σε πρώτη φάση το Χρηματιστήριο θα λειτουργεί εκεί σε πραγματικό χρόνο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Η τιμή του επιπλέον από τα επιτρεπτά όρια τόνου CΟ2 κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 7-10 ευρώ, ενώ το πρόστιμο από το 2005 μέχρι το 2007 είναι 40 ευρώ ανά υπερβάλλοντα τόνο και από το 2008 θα είναι 100 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, μια βιομηχανία που εκπέμπει ετησίως 500.000 τόνους CΟ2 ενώ έχει άδεια για 450.000 τόνους, υποχρεώνεται να πληρώσει πρόστιμο δύο εκατ. ευρώ. Η ίδια βιομηχανία, αν είχε αγοράσει δικαιώματα ρύπανσης για τους 50.000 επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα, θα είχε πληρώσει μόλις 500.000 ευρώ!
Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις, δεν παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα για τον περιορισμό της ρύπανσης, αλλά διέξοδοι για τις βιομηχανίες που εξακολουθούν να ρυπαίνουν. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, χωρίς καμία εξαίρεση, όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσει τάχθηκαν κατά του εμπορίου ρύπων: «Το Κιότο διεσώθη, όχι όμως και ο πλανήτης», ανέφερε το ελληνικό τμήμα της Greenpeace σε ανακοίνωση της. «Δειλό και αναιμικό» το χαρακτήρισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, ο εν Ελλάδι υπεύθυνος της οργάνωσης.
Κάθε κάτοικος της Γης μολύνει κατά μέσο όρο την ατμόσφαιρα με 3,8 τόνους CΟ2. Όμως οι εκπομπές των ΗΠΑ έφτασαν το 2002 τους 5.652 δισ. τόνους CΟ2 όταν οι ρύποι της Ελλάδας την περίοδο 2005-2007 προβλέπονται να φτάσουν τους 213.790.556 ευκαταφρόνητους τόνους CΟ2.
Οι 2.500 επιστήμονες που εκπόνησαν μελέτες για λογαριασμό του ΟΗΕ με αντικείμενο τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου: το κλίμα της Γης θα αλλάξει δραματικά αν δεν περιοριστεί η ρύπανση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50-70% μέχρι το 2050. Ακόμη και ο στόχος της μείωσης κατά 5% των εκπομπών CΟ2 μέχρι το 2012 μοιάζει ανέφικτος, καθώς οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για το 25% των ρύπανσης, δεν προτίθενται να λάβουν μέτρα κρίνοντας το Πρωτόκολλο του Κιότο οικονομικά ασύμφορο.
Ανάλογη στάση κρατούν και η Ινδία με την Κίνα, οι οποίες μαζί με τις ΗΠΑ εκπέμπουν το 40% τnς ποσότητας του CΟ2 στην ατμόσφαιρα της Γης. Πόσο οξύμωρο ακούγεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που πρότειναν το εμπόριο των ρύπων, έχοντας αυτές πρώτα εφαρμόσει κάτι ανάλογο στη βιομηχανία τους.
Το αμερικανικό πρόγραμμα εμπορίας ρύπων είχε εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση τnς όξινης βροχής και τη μείωση του διοξειδίου του θείου. Σήμερα έχει επεκταθεί και στις εκπομπές του διοξειδίου του αζώτου στις περισσότερες βορειοανατολικές πολιτείες της χώρας. To πρόγραμμα αυτό μείωσε κατά 6 εκατ. τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου σε σχέση με τα επίπεδα του 1980.
Για το CΟ2, πάντως, μόνο στην Ε.Ε. λειτουργεί σήμερα αυτό το φιλόδοξο εμπορικό σχέδιο ανταλλαγής ρύπων. Σύμφωνα με τους όρους εφαρμογής του, κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να υποβάλει προς έγκριση ένα εθνικό σχέδιο κατανομής ρύπων, που υπολογίζει σε ετήσια βάση την ποσότητα εκπομπής ρύπων του CΟ2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις. Αν εγκριθεί το σχέδιο, τότε η ποσότητα που έχει υπολογιστεί, εφόσον ξεπεραστεί, πληρώνεται από τον «παραβάτη» στην προαναφερθείσα τιμή των 40 ευρώ τον επιπλέον τόνο. Αν είναι μικρότερη, δίνει περιθώρια πώλησης σε άλλους μέχρι την εγκριθείσα ποσότητα. Η Ελλάδα υπέβαλε πρόσφατα το εθνικό σχέδιο κατανομής ρύπων και αναμένει έγκριση μέσα στον Μάρτιο ενώ οι Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία κατέθεσαν τα δικά τους, τα οποία όμως απορρίφθηκαν. Επικεφαλής του ελληνικού σχεδίου είναι ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δημήτρης Λάλας, σύμφωνα με τον οποίο τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αφού «οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη σχετική λίστα δείχνουν ενοχλημένοι. Αν γκρινιάζουν σημαίνει ότι τα όρια που θέσαμε είναι αυστηρά». Αν εφαρμοστεί τελικώς το σχέδιο, τότε θα βρεθούμε το 2012 εντός των ορίων του 25%, αν και ήδη έχουμε αυξήσει κατά 26% τη ρύπανση σε CΟ2 από τα επίπεδα του 1990.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα σε 21 χώρες διακινούνται κατά μέσο όρο ένα εκατ. τόνοι CΟ2 κάθε εβδομάδα και η μέση τιμή του τόνου είναι 8 ευρώ. Δεν λείπουν όμως και οι προαγορές. Η αγγλο-ολλανδική Shell τον περασμένο Οκτώβριο αγόρασε δικαιώματα ρύπανσης για την περίοδο 2008-2012 με τιμή fix 8,75 ευρώ τον τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Την τρελή κούρσα του Χρηματιστηρίου Ρύπων οδηγούν αγοράζοντας συνεχώς η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, ενώ οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι οι κύριοι πωλητές, καθώς μείωσαν κατά 9% τις εκπομπές ρύπων μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τη συνακόλουθη διάλυση των βιομηχανιών τους λόγω της αλλαγής στο οικονομικό και πολιτικό τους σύστημα. Στο χορό των εκατομμυρίων ευρώ έχουν εισέλθει ήδη οι τραπεζικοί γίγαντες : Barclays, Fortis και Dresdner Kleinwort Wasserstein ενώ ετοιμάζονται με ειδικά προγράμματα οι: Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank και Societe Generale.
Σίγουρα πάντως, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το Πρωτόκολλο του Κιότο απαιτεί για την εφαρμογή του μια ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος που στηρίζεται εν πολλοίς στο πετρέλαιο. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που κρύβεται πίσω από τις φιλόδοξες εξαγγελίες είναι η δημιουργία «παραδείσων ρύπανσης» στις χώρες που δεν το υπέγραψαν, ποιός μπορεί να σταματήσει μια πολυεθνική να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στην Κίνα ή την Ινδία ώστε να συνεχίσει να ρυπαίνει τελείου ανέξοδα;
Η Κομισιόν ευελπιστεί, ωστόσο, ότι με το εμπόριο ρύπων θα μειωθεί μέχρι το 2012 κατά 8% η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Εκτιμά ότι η βιομηχανία θα επενδύσει σε νέες τεχνολογίες μείωσης των ρύπων, αφού πλέον θα κερδίζει πολλαπλά από τον περιορισμό τους.
Οι 20 χώρες με τις περισσότερες πιθανότητες χρεωκοπίας με βάση την τιμή των CDS (Credit Default Swaps)
ΧΩΡΑ Τιμή CDS
No. 20 ΠΟΛΩΝΙΑ 140
No. 19 ΙΣΡΑΗΛ 147
No. 18 ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ 151
No. 17 ΒΕΛΓΙΟ 156
No. 16 ΤΟΥΡΚΙΑ 164
No. 15 ΙΤΑΛΙΑ 167
No. 14 ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 201
No. 13 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 203
No. 12 ΡΟΥΜΑΝΙΑ 230
No. 11 ΟΥΓΓΑΡΙΑ 260
No. 10 ΚΡΟΑΤΙΑ 264
No. 9 ΙΣΠΑΝΙΑ 275
No. 8 ΒΙΕΤΝΑΜ 305
No. 7 ΛΙΒΑΝΟΣ 359
No. 6 ΟΥΚΡΑΝΙΑ 450
No. 5 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 612
No. 4 ΙΡΛΑΝΔΙΑ 662
No. 3 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 663
No. 2 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 1026
No. 1 ΕΛΛΑΔΑ 1393
www.futuresandoptions.gr
An Investor Sentiment Barometer – Greek Implied Volatility Index (GRIV)
Siriopoulos, Costas and Fassas, Athanasios
Abstract
In this paper a new measure of Greek stock market volatility based on the implied volatility of FTSE/ATHEX-20 index options is proposed. Greek Implied Volatility Index is calculated using the model-free methodology that involves option prices summations and is independent from the Black and Scholes pricing formula. The specific method is applied for the first time in a peripheral and illiquid market as the Athens Exchange.
The empirical findings of this paper show that there is a statistically significant negative and asymmetric contemporaneous relationship between implied volatility changes and the underlying equity index returns. Finally, the volatility transmission effects on the Greek stock exchange from two leading markets, namely the New York Stock Exchange and the Deutsche Börse, are tested and documented.
THE EFFECTS OF DERIVATIVES LISTING ON THE VOLATILITY OF THE RETURNS OF THE UNDERLYING MARKETS
by Adamou Christina
ABSTRACT
The futures trading effect on the volatility of the underlying assets and its characteristics, is debated among practitioners as well as in the economic literature. The target of this study is to examine how the derivatives’ listing affects the volatility and the efficiency of the Hellenic, the U.K., the Italian and the German Stock Exchange Market. The main issues that this study addresses are two: firstly, this study examines how the derivatives’ listing in the post-futures period affects the volatility of the underlying spot markets and yet which one appears to be the most efficient and stable compared to the other stock markets. Secondly, it examines whether there are other market factors that are likely to affect the volatilities of the corresponding spot markets. The results that we obtained from our study suggest that after the stock index futures introduction per se, the volatility of the underlying stock market is reduced and consequently futures’ listing had a stabilizing role. Furthermore, the results imply that there are other market factors that are likely to affect the volatilities of the underlying markets. Finally, the outcomes of our study are in accordance with the theories that state that the developed and active future markets augment the efficiency of the spot market.
Η εξωστρέφεια ως θέσφατο μακροχρόνιας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, προτάσεις:!
Από τον Ανδρέα Τσακνόπουλο
Κεντρικοί στόχοι της ΓΓΕξ θα είναι: α) η χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, β) η συγκρότηση προτάσεων για πολιτικές και δράσεις στήριξης των εξαγωγών, γ) ο ετήσιος έλεγχος και αξιολόγηση των εφαρμοστέων δράσεων εξωστρέφειας, ενώ η Γραμματεία θα στηρίζει τη λειτουργία της σε τρεις βασικές αρχές: 1) σαφείς κατευθύνσεις, 2) συντονισμός και παρακολούθηση, 3) εξοικονόμηση πόρων.
1 Ταμείο Εξωστρέφειας (Extroversion Fund). Στο πλαίσιο της Γραμματείας προτείνεται να λειτουργήσει και ένα “Ταμείο Εξωστρέφειας” (“Extroversion Fund”) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη των νέων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς.
2. Άνοιγμα Νέων Αγορών – Αξιοποίηση Δικτύου Γραφείων ΟΕΥ. Βασική επιδίωξη της προτεινόμενης δράσης είναι η ενίσχυση, η αναδιάρθρωση και ο καλύτερος συντονισμός του Συστήματος Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) αναφορικά με τη δικτύωση, την προώθηση–προβολή και την πληροφόρηση, έτσι ώστε τα Γραφεία να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να μπορούν να παρέχουν έγκυρη, επικαιροποιημένη και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση όλο το χρόνο, εικοσιτέσσερις ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα (24/7).
3. Country Re-Branding / Ενέργειες Προώθησης – Προβολής. Η δράση στοχεύει στην αναβάθμιση και αποκατάσταση του πλήγματος που έχει υποστεί το Βrand Name «Ελλάδα» με την παράλληλη προβολή & προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, αξιοποιώντας έτσι τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται κατά περίπτωση από την παράλληλη προώθηση ελληνικών προϊόντων και ελληνικού Brand Name.
4. Ενεργοποίηση Νέων και Δυνητικά «Εξωστρεφών» Επιχειρήσεων. Δράσεις Προώθησης / Ανάδειξης Εταιριών με Εξωστρεφή χαρακτηριστικά.
5. Ενίσχυση Συλλογικών Φορέων στήριξης της Εξωστρέφειας/ “e-Διεθνής Συλλογικός Φορέας Εξαγωγών”
6. Kαλύτερη πρόσβαση σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Προμηθειών
7. Συνεχείς Έρευνες Αγορών
8. Ενεργοποίηση δράσεων Εξωστρέφειας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΞΑΓΩ»
9. Ηλεκτρονική Πλατφόρμα/ Βάση Δεδομένων για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις
10. Παρατηρητήριο Εξαγωγών/ Δείκτες
11. Αξιοποίηση πράσινης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας
12. Καινοτομία
13. Αξιοποίηση της θαλάσσιας Οικονομίας (προϊόντα – υπηρεσίες ναυτιλίας) ως μέσο ανάπτυξης των εξαγωγών
14. Αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαγωγικών αντικινήτρων όπως:
• Έλλειψη ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έχει φθάσει στο «μη περαιτέρω», κλονίζοντας τη βιωσιμότητά τους
• Καθυστερήσεις στην επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις
• Καθυστερήσεις στην επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων σε δικαιούχους εξαγωγείς
• Καθυστερήσεις στην έγκριση επενδύσεων του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου και μη συμπερίληψη σε αυτόν κριτηρίου εξωστρέφειας και άυλων δαπανών στήριξης της εξωστρέφειας – Καθυστερήσεις στις δράσεις εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ 2007-2013
• Δυσμενής φορολογική αντιμετώπιση των εταιριών, που δημιουργεί αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα στην χώρα μας, σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς γειτονικών χωρών (υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, κ.λ.π.)
• Γραφειοκρατία στη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών και καθυστέρηση εφαρμογής του ηλεκτρονικού τελωνείου (e-customs).
• Χαμηλή αναγνωρισιμότητα των σημάτων συμμόρφωσης ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα παρουσία μη συμμορφούμενων, με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, προϊόντων τρίτων χωρών (λόγω ελλιπούς εποπτείας της αγοράς), με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού από αυτά στην Ελληνική αγορά.
• Παρουσία Μη Εμπορικών Εμποδίων (Non Trade Barriers) στις διεθνείς αγορές, τα οποία οδηγούν σε αποκλεισμούς ή/ και καθυστερήσεις και επιβαρύνσεις στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
• Ανεπαρκής αξιοποίηση Αντισταθμιστικών Οφελών (offsets) στην αμυντική βιομηχανία και σε άλλες διμερείς συμφωνίες, που προβλέπουν ανταγορές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
• Ανταποδοτικά τέλη στις εξαγωγές/ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγροτικών προϊόντων.
Ανδρέας Τσακνόπουλος
ΜΝΗΜΟΝΙΟ UBER ALLES
Πραγματικά απορώ για τις πολιτικές εξελίξεις και γι’ αυτό μοιράζομαι τον προβληματισμό μου.
Πώς είναι δυνατόν να δυναμιτίζεται η προσπάθεια της χώρας για βελτίωση των δημοσιονομικών της μέσω της <εκκρεμότητας> των εθνικών εκλογών όταν έχουμε τις παρακάτω σημαντικές ενδείξεις αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των οικονομικών και δημοσιονομικών δεδομένων: τη σημαντική αποκλιμάκωση των spreads στην αγορά των Ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή αύξηση του μ/κ από την ΕΤΕ η οποία σε μεγάλο βαθμό, ισοδυναμεί με την παρουσία του Ελληνικού κράτους, μέσω της εξόδου της στις αγορές.
Αναπόφευκτα, προκύπτει το ερώτημα: μήπως επιδιώκεται, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, να μείνουμε προσκολλημένοι στο μνημόνιο το οποίο δείχνει να εξελίσσεται σε <μνημόσυνο> της Ελληνικής οικονομίας, εξ΄ου και τα σενάρια της αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του χρέους, γεγονός που υποστηρίζεται από τους πλέον έγκριτους οικονομολόγους και έντυπο τύπο, παγκοσμίως .
Το τελευταίο διάστημα επιτυγχάνονταν η σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads που έδινε έστω και σε βάθος χρόνου, την πιθανότητα ταχύτερης εξόδου στις αγορές και την απεξάρτηση της οικονομίας από τις αδιέξοδες πολιτικές του μνημονίου.
Ζητώ συγγνώμη από τους απανταχού θιασώτες της πλήρους συμμόρφωσης με το μνημόνιο αλλά οι πραγματικές εξελίξεις τους ξεπερνούν: η Ουγγαρία κάλυψε επιτυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας της, παρόλο που έδιωξε στην ουσία με τη στάση της την αντίστοιχη τρόικα, λόγω της μη πιστής εφαρμογής των εντολών της. Η Ελλάδα εφάρμοσε με απόλυτη συμμόρφωση έως σήμερα το μνημόνιο. Η δυνατότητα εξόδου στις αγορές θα μπορούσε να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, εν μέρει και ως επιβράβευση των αγορών για την τήρηση των σκληρών μέτρων λιτότητας. Προέκυψε δηλαδή όφελος που θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει η Ελληνική οικονομία. Αυτή τη στιγμή και με τη συζήτηση περί εκλογών, τα spreads, για τα οποία θυσιάζεται το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων Ελλήνων εδώ και ένα χρόνο με άγνωστη ημερομηνία λήξης, έχουν απογειωθεί στην κυριολεξία!
Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι ανακύπτει πολιτικό θέμα λόγω των πολιτικών προεκτάσεων των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάγια άποψη μου είναι ότι όλες οι αποφάσεις είναι, πάνω από όλα, θέμα πολιτικής, αλλά τίθεται θέμα προτεραιοτήτων: η εφαρμογή του μνημονίου και η εξέλιξη της υπόστασης του Ελληνικού Κράτους -αυτό διακυβεβεύεται πλέον- δεν αποτελεί πρωτεύον πολιτικό θέμα?!
Η πλήρης διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης την οποία πολύ σωστά ευαγγελίζεται ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να γίνει η σημαία της πολιτικής ζωής έστω και αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα. Αν συνυπολογιστεί και η ξαφνική έξαρση των δεμάτων-βομβών η οποία μεγενθύνει την εικόνα ενός αποσταθεροποιημένου κράτους με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, είναι μάλλον προφανές ότι κάποιοι δεν επιθυμούν μια πιθανή και σταδιακή απομάκρυνση από το μνημόνιο και το επιδιώκουν με κάθε μέσο.
Θα μάθουμε ποτέ αν έχει προαποφασιστεί, πέρα από τα δεδομένα του μνημονίου, οτιδήποτε αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα? Αν όχι τώρα, πότε ?!
Υ.Γ Σε προηγούμενο άρθρο μου στο ίδιο site, είχα υποστηρίξει ότι οι εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις, όπως αυτή που περνά η χώρα και οι πολίτες, αντιμετωπίζονται με εξαιρετικές λύσεις και όχι συμβατικές. Νομίζω πως η πραγματικότητα, δυστυχώς, με δικαιώνει.
Κατερίνα Μουρλίδου
ΜΒΑ
www.futuresandoptions.gr
ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΤΩΝ
SOVEREIGN RISK INDEX
Developed Countries
Fiscal Balance (% of GDP)
Gross Public Debt (% of GDP)
Real GDP Growth %
Inflation
Sovereign Risk Index
Ireland
Much worse than average
Worse than average
Worst compared with average
Worst compared with average
0.98
Greece
Worse than average
Much worse than average
Much worse than average
Average
0.90
Portugal
Worse than average
Worse than average
Worse than average
Worse than average
0.59
United Kingdom
Much worse than average
Worse than average
Average
Average
0.52
Italy
Average
Much worse than average
Average
Average
0.43
France
Worse than average
Worse than average
Average
Average
0.37
Spain
Worse than average
Average
Much worse than average
Average
0.33
Japan
Worse than average
Worst compared with average
Average
Worst compared with average
0.28
United States
Much worse than average
Worse than average
Average
Average
0.21
Belgium
Average
Worse than average
Worse than average
Average
0.15
Austria
Average
Average
Worse than average
Worse than average
0.14
Netherlands
Worse than average
Average
Worse than average
Worse than average
0.08
Germany
Average
Worse than average
Average
Average
-0.06
Canada
Average
Worse than average
Average
Average
-0.19
Finland
Average
Average
Worse than average
Average
-0.30
Denmark
Average
Average
Average
Average
-0.45
New Zealand
Average
Average
Average
Average
-0.49
Australia
Average
Average
Average
Average
-0.52
Sweden
Average
Average
Average
Average
-0.59
Switzerland
Average
Average
Worse than average
Worse than average
-1.06
Norway
Average
Average
Average
Average
-1.32
Source: Royal Bank of Canada Capital Markets
Πόσο έχει αποτιμηθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο ΧΑ; 09/03/10
Η ύφεση είναι ένας πολυσύνθετος οικονομικός όρος αλλά κατανοητός στην πραγματική οικονομία.
Η ύφεση είναι στασιμότητα, δεν παράγεται νέος πλούτος η ύφεση προκαλεί ανεργία η ύφεση δεν επιτρέπει τους παραδοσιακούς και μοντέρνους μηχανισμούς της αγοράς να λειτουργήσουν.
Η ύφεση στην Ελλάδα θα αποδειχθεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας καθώς δεν υπάρχουν μέσα ή τρόποι για να αντιμετωπισθεί.
Δεν παράγει η οικονομία, δεν εξάγει και κατ΄ ουσία ανακυκλώνει τον πλούτο που παράχθηκε ή εμφανίσθηκε στην Ελλάδα μέσω δανεικών.
Η ύφεση στο ΧΑ δεν έχει αποτιμηθεί καθώς η αγορά αντιδρά και αντιστέκεται στα τρέχοντα επίπεδα καθώς προσδοκά ότι θα κοπάσει η κερδοσκοπία και θα αρχίσει το θολό τοπίο να ξεκαθαρίζει.
Η κερδοσκοπία με τον ένα ή άλλο τρόπο θα μετριαστεί αλλά το ΧΑ δεν έχει αποτιμήσει την ύφεση. Όταν αρχίσει να την αποτιμά θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα πρώτα πραγματικά δείγματα της ύφεσης στην Ελλάδα θα καταγραφούν στα κέρδη α΄ τριμήνου του 2010 των τραπεζών και των επιχειρήσεων.
Κάποιες τράπεζες υποστηρίζουν ότι στο α΄ δίμηνο πάνε καλά λόγω της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια αλλά ακόμη η ύφεση δεν έχει χτυπήσει την πόρτα των τραπεζών πλησιάζει ο χρόνος πάντως.
Όσον αφορά τα ομόλογα μια μείωση του spread προς τις 250 μονάδες βάσης δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανή.
Ωστόσο για να διασπαστούν οι 250 μονάδες και να υποχωρήσει προς τις 200 μονάδες βάσης χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες.
Μπορεί οι τράπεζες ο ΟΔΔΗΧ, η ΤτΕ να υποστηρίζουν ότι θέλουν το spread στις 200 μονάδες βάσης αλλά χωρίς καταλύτη δεν μπορεί να υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα.
Μάλιστα με 84 δις ευρώ short θέσεις στα ελληνικά CDS τώρα έχουν υποχωρήσει κάτω από 70 δις είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη υπάρχει δρόμος μέχρι να τελειώσει το κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Citigroup: Παραμένει αρνητική για την ελληνική αγορά- Το χειρότερο σενάριο δεν έχει αποτιμηθεί. 6-3-2010
Στην εκτίμηση ότι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα που δεν είναι άλλο από τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση έχει γίνει αντιληπτό από τις αγορές αλλά δεν έχει αποτιμηθεί από την αγορά, προχωρά σε έκθεσή της η Citi. Ο οίκος πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους ανάπτυξης που τίθενται στον προϋπολογισμό (ανάπτυξη 0,3% το 2010) ενώ θα παλέψει να βρει τα χρήματα από τις εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 54 δις. ευρώ.
Αναφορικά με την αποτίμηση της αγοράς, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας θεωρούν ότι θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει ακόμη στις τιμές της το χειρότερο σενάριο, καθώς ο πολλαπλασιαστής κερδών βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 12, μετά το ράλι 8% που ήρθε μετά τις ελπίδες για το πακέτο βοήθειας της Ε.Ε. Ο οίκος συνεπώς βλέπει να υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι περαιτέρω υποχώρησης της αγοράς και παραμένει αρνητικός για τις ελληνικές μετοχές. Τονίζει μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική αγορά να εντείνει την υποαπόδοση της σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές για τα επόμενα πέντε χρόνια, και τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσει θετική για την αγορά. Από τις μετοχές, θεωρεί νικητές στην περίπτωση του χειρότερου δυνατού σεναρίου την Coca-Cola 3E και τη ΔΕΗ, ενώ σε μακροπρόθεσμη βάση θεωρεί ως κορυφαίες επιλογές την Εθνική και την Τράπεζα Κύπρου.
Οι καλοθελητές 4-1-2010
Ήταν θέμα χρόνου. Αφού ακούσαμε τα χίλια μύρια απο τα χείλη τους, αφού υποβάθμισαν την πιστοληπτική μας ικανότητα και όχι μόνο, έσπευσαν να ‘βοηθήσουν’ την ‘κατάσταση’ μας, προσφέροντας λύση που φυσικά ισοδυναμεί με αγορά των ομολόγων μας, που κατα τους ίδιους και σύμφωνα με τις εκθέσεις τους είναι καμμένα ‘χαρτιά’. Άτοπο? Κι όμως. Ο σκοπός τους ήταν αυτός. Ήταν προφανές αλλά τώρα επιβεβαιώνεται. Είναι επίσης προφανές ότι θα χρειαστούμε αρκετά χρήματα για την κάλυψη των αναγκών μας και ότι η οικονομία μας δεν είναι η πιο αξιόπιστη. Αυτά είναι στοιχεία που τα γνωρίζουμε σχεδόν όλοι και αυτή είναι η πραγματικότητα. Από την καταστροφολογία και τις συνεχόμενες υποβαθμίσεις όμως απέχει αρκετά. Φυσικά όλοι αυτοί οι καλοθελητές διαβλέπουν την όλη κατάσταση και μέχρι να ολοκληρωθεί ο δανεισμός μας θα κρατήσουν τα spreads πάνω απο το 800 για προφανείς λόγους. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους, και αν είναι να κάνουμε μια πρόβλεψη αυτή θα είναι ότι αφού πάρουν στα χέρια τους αυτά που θέλουν το κλίμα τουλάχιστον στα ομόλογα θα αντιστραφεί. Ίσως να δούμε και θετικές εκθέσεις. Με τέτοιους φίλους….
N Loulis
Πρότυποι και φτωχοί. 19-11-2009
Και? Ναι τα είπαμε και θα τα λέμε. Η οικονομία μας θέλει πολλή και σοβαρή δουλειά για να ανακάμψει, το δημόσιο χρέος τρέχει. Και ιδίως όταν μιλάμε για την Ελληνική οικονομία, στην οποία αυτοί που πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη δε το βάζουν ποτέ. Έχουμε δουλειά μπροστά μας, η οποία προσωπικά δεν βλέπω να γίνεται ποτέ. Είναι λάθος η νοοτροπία μας, πάει και τέλειωσε. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά όταν σφίγγεις τον καταναλωτή σε υπερβολικό σημείο, τότε μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έρθει. Όλη η αγορά θα σταματήσει να κινείται. Θα κλείσουν περισσότερα μαγαζιά και επιχειρήσεις, θα έχουμε μοιραία περισσότερους ανέργους και πάει λέγοντας. Συμπεριλαμβάνουμε και την ψυχολογική πίεση, δηλαδή ακόμη και αυτοί που θα έχουν να ξοδέψουν, βλέποντας τα μαύρα σύννεφα απλά δεν θα ξοδεύουν. Τι σημαίνουν όλα αυτά. Με λίγα λόγια συρρίκνωση στο ελάχιστο του χρήματος που γυρίζει στην αγορά. Άρα? Χάσιμο για όλους κύριοι αρμόδιοι. Χάσιμο για όλο τον ιδιωτικό τομέα (άρα γεια σου ανάπτυξη) από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο και χάσιμο για τα δημόσια έσοδα. Γειά σου ΦΠΑ και άλλοι άμεσοι ή έμμεσοι φόροι, γεια σας εισφορές στα ταμεία. Όχι κύριοι, δεν είναι αυτή η λύση! Πρώτα πρέπει να κοιτάς το σπίτι σου (βλέπε δημόσιες σπατάλες σε όλο τους το φάσμα, ανικανότης διαχείρησης των μεγάλων φοροφυγάδων) και μετά τους άλλους. Η εύκολη λύση συνήθως έχει προσωρινά αποτελέσματα και οδηγεί σε προβλήματα. Και μετά, βγαίνει η κάθε Moodys, η κάθε Standard and Poors και σε αξιολογεί αρνητικά. Δις σε διάστημα 2 εβδομάδων. ΟΚ μπορεί να έχουν δίκιο. Αλλά όταν δίνεις χρονικό ορίζοντα 2 μηνών για την έκθεσή σου και την κάνεις ξαφνικά σε 2 μέρες, κρατάς πεισματικά τις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο, με τις χρεωκοπημένες τράπεζες, ασφαλιστικές, επενδυτικούς οίκους, με την καταχρεωμένη αυτοκινητοβιομηχανία και άλλα όμορφα, ε τότε συγνώμη κύριε οίκε αξιολόγησης δεν μπορείς να με πείσεις ότι δεν είναι κατευθυνόμενες οι αξιολογήσεις σου.
Nico Loulis
Πληροφορίες για χρηματοοικονομικά παράγωγα, μετοχές, εμπορεύματα, ισοτιμίες. Οικονομικά νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Το Futures and Options παρουσιάζει τα οικονομικά νέα καθώς και όλα τα χρηματιστηριακά νέα που επηρεάζουν την οικονομία και τα χρηματιστήρια.
2012 4-12-2009
Στις χολυγουντιανές παραγωγές, όπως το 2012 που είχαμε την ατυχία να παρακολουθήσουμε, συνήθως δε συναντά κανείς βαθύτερο νόημα, όμως αρκετές φορές σοφές και έξυπνες ατάκες. Στην συγκεκριμένη ταινία, οι αρμόδιοι και οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα έτρεχαν να καθησυχάσουν τις μάζες ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τότε ήταν που ο φλοιός της γης άρχισε να είναι ασταθής και φυσικά άρχισε η καταστρόφη. Ο ήρωας μας λοιπόν την γλύτωσε γιατί έδρασε άμεσα όταν αντιλήφθηκε και είπε την σοφία ότι όταν ακούς τους αρμοδίους να σε καθησυχάζουν, τότε είναι η ώρα που αρχίζεις να τρέχεις.
Τα πράγματα φυσικά δεν είναι τόσο πιεστικά στην αγορά μας. Δε χρειάζεται να ενεργήσουμε στο άμεσο δευτερόλεπτο για να σωθούμε και φυσικά καμία ολική καταστροφή δεν πρόκειτε να έρθει. Έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πιο ήρεμη κρίση και χρόνο για να βάλουμε τους στόχους μας και γενικότερα να κάνουμε την στρατηγική μας. Όμως παρότι έχουμε χρόνο όλοι μας βλέπουμε τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία μας και στην μη χρηματιστηρική αγορά μας (εμπόριο, οικοδομή κλπ). Αυτά όλα λοιπόν αποτυπώθηκαν και στην χρηματιστηρική αγορά μας πριν μέρες όταν αποστασιοποιήθηκε από τις διεθνείς αγορές και αντί για ανοδικές μας έδινε καθοδικές συνεδριάσεις. Ήρθε και το Ντουμπάι να ενισχύσει το αρνητικό κλίμα. Και εκεί που έδειχναν όλα μαύρα τότε βγήκαν οι έτεροι ‘αρμόδιοι’ και μας διαβεβαίωσαν ότι τίποτα δεν είναι αλήθεια σχετικά με την οικονομία μας, οι ξένοι οίκοι άλλαξαν στάση και είναι πλέον θετικοί μαζί μας, τα ξένα funds κάνουν ουρές για τα ελληνικά ομόλογα. Μα τέτοια ξαφνική αλλαγή…Και αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ είναι οι διαβεβαιώσεις αλλά και το ότι όσοι ζούμε την ελληνική αγορά σε όλα της τα επίπεδα, πάνω κάτω βλέπουμε την αλήθεια. Σίγουρα είναι γελοίο και άτοπο να αρχίσουμε να τρέχουμε. Μήπως όμως να σκεφτόμαστε να αρχίσουμε να κάνουμε από κανένα ελαφρύ πηδηματάκι?
Nikos Lulis
Burn After Reading 28-7-2009
Όλα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους. Τα χρηματιστήρια πήραν την ανηφόρα, γύρισαν προς τα πίσω έστω και για λίγο, ξανά ανηφόρα και εδώ είμαστε… Μας έκαναν να χαρούμε, να τρομάξουμε –έστω και για λίγο- και μετά να ησυχάσουμε και να ηρεμήσουμε ακουμπώντας στην πλάτη της καρέκλας μας. Ο κατακλυσμός που όλοι περίμεναν δεν ήρθε ποτέ. Οι τράπεζες έδειξαν με τρόπο πειστικό ότι δεν είναι ότι αρχίσαμε να πιστεύουμε και ότι έχουν πολλές δυνάμεις κρυμμένες από πίσω τους, και ιδίως οι ελληνικές που δεν είχαν άμεση σχέση με το πρόβλημα. Και εκεί λοιπόν που είχαμε βυθιστεί στην καρέκλα της ηρεμίας ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, έρχεται ο Γιώργος. ‘Φίλε μου μήπως έχεις μερικά ευρώ? Βασικά κακώς ρωτάω. Κοίτα να έχεις γιατί σε μερικές μέρες θα ξανάρθω’. Και ξανάρθε ο Γιώργος, και τα πήρε τα ευρώ του. Αμέσως έστειλε και τον φίλο του τον Άγγελο να πάρει κι αυτός. Και ήρθε κι ο Άγγελος, και πήρε και όλα καλά. Βλέποντας όλα αυτά είναι κι ο Τρύφωνας έτοιμος να περάσει να πάρει τον όβολον του. Και κοίταξε να έχεις κι άλλα ευρώ έτοιμα γιατί ακούγεται ότι θα περάσει και ο Ιωάννης, ο Μιχάλης, ο Ξενοφών και διάφοροι άλλοι…Γιατί είναι γνωστό τοίς πάσιν ότι οι αυξήσεις των τραπεζών δεν πρέπει να χάνονται. Άλλωστε τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών και των δραστηριοτήτων της…
Νίκος Λούλης
n_lulis@yahoo.com
Daylight
Και η αγορά μας καλά κρατεί. Εξαιρετική πορεία παρουσίασε η αγορά μας αλλά και όλες οι αγορές ανά τον κόσμο. Πολλές μετοχές υπερδιπλασίασαν την τιμή τους χαρίζοντας κέρδη σε αυτούς που είχαν την έμπνευση, την στρατηγική, την ευχέρεια αλλά και την τύχη να αγοράσουν φτηνά. Πολλοί κατάφεραν να καταγράφουν κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους, άλλοι κατάφεραν περισσότερο ή λιγότερο να περιορίσουν τις ζημιές που κουβαλούσαν χρόνια τώρα. Αναμφίβολα αυτή ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη που έφερε ελπίδα στους επενδυτές. Η αλήθεια είναι πως η υπεραπόδοση των μετοχών, ήταν και ακόμα είναι, ένας καλός τρόπος να ανασάνει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, αφού ένα μεγάλο ποσοστό κατέχει μετοχές ή είναι μέσα στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικές όμως είναι οι κινήσεις των εγχώριων επενδυτών. Συνεχείς πωλήσεις με κέρδη συνήθως αλλά και επαναγορές σε υψηλότερα επίπεδα. Τοποθετήσεις καθυστερημένα σε υψηλές τιμές αλλά και απαξίωση των κερδών της τάξεως π.χ. 15% καθώς πλέον οι προσδοκίες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ωραία όλα αυτά. Και φυσικά είναι απολύτως κατανοητά όλα αυτά μετά την μακροχρόνια αναμονή. Είδαμε όμως το φως της ημέρας; Έγινε κάτι ικανό να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία; Σαφέστατα είδαμε κινήσεις παγκοσμίως προς την θετική κατεύθυνση, όμως σκέφτομαι ότι όλα αυτά έχουν λάθος στόχο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις μειώσεις των επιτοκίων και την επίπτωση που έχουν αυτά σε εμάς τους απλούς που έχουμε ένα δάνειο και μερικές καταθέσεις ή κάποιο από τα δύο. Και στις δύο περιπτώσεις ένα μεγάλο ως και τεράστιο μερίδιο της έκπτωσης της ΕΚΤ δεν φτάνει ποτέ στον καταναλωτή. Εκτός αν είδε κάποιος αναλογική μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων και διέφυγε της αντίληψης μου. Άρα λοιπόν ένα μεγάλο μέρος των μέτρων σταματά. Κατά προσωπική μου άποψη πάντα, ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλά η παράταση ζωής σε κάποιες εταιρίες αλλά η εξυγίανση τους και βασικότερα η τόνωση της δύναμης και της εμπιστοσύνης του καταναλωτή. Γιατί αυτός κινεί τα νήματα και την οικονομία αλλά δε το χει πάρει χαμπάρι ακόμα…
Νίκος Λούλης
n_lulis@yahoo.com
Ανάλυσέ το
Η αλλιώς πως οι μέθοδοι ανάλυσης παν περίπατο. Σχεδόν όλες οι γνώμες των ειδικών για την πορεία των αγορών στηρίζονται σε δύο ειδών μορφές ανάλυσης. Την θεμελιώδη και την τεχνική. Η θεμελιώδης ανάλυση εξετάζει τα θεμελιώδη στοιχεία μιας μετοχής, δηλαδή κατά βάση τα στοιχεία του ισολογισμού (κύκλο εργασιών, κέρδη προ και μετά φόρων, δανεισμός, μέρισμα) το προσφάτως γνωστό στην πλειοψηφία P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή, με απλά λόγια σε πόσα χρόνια ένας επενδυτής παίρνει το κεφάλαιο του πίσω μέσω της κερδοφορίας της εταιρίας) και διάφορα άλλα μεγέθη, τα οποία δίνουν στον παρατηρητή στοιχεία για το αν η τιμή διαπραγμάτευσης είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από την τιμή που θα έπρεπε σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά. Φυσικά αν είναι μικρότερη ο αναλυτής θα μας πει ότι η μετοχή θα ανέβει και το αντίστροφο. Στον αντίποδα η τεχνική ανάλυση δεν πολυσυμπαθεί τα στοιχεία αυτά και χρησιμοποιεί πιο πολύ τη μελέτη της προσφοράς και ζήτησης, τη ιστορική συμπεριφορά της τιμής της μετοχής. Με απλά λόγια χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία και μέσα από διάφορα εργαλεία προσπαθεί να μαντέψει την τάση της μετοχής σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα ακόμα και στην φάση που βιώνουμε είδαμε όλα αυτά να μην έχουν κανένα νόημα. Εταιρίες με θαυμάσια θεμελιώδη στοιχεία διαγράφουν μια μετριότατη πορεία ενώ αντίθετα άλλες με πολύ χειρότερα υπεραποδίδουν, και επίσης είδαμε προφητείες της τεχνικής ανάλυσης για ‘αντιστάσεις’ και ‘φράγματα’ απλά να μην υπάρχουν καν. Και τώρα τι κάνουμε; Σαφώς όλα αυτά τα στοιχεία είναι χρήσιμα, θεμελιώδη και τεχνικά, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη τα χρησιμότερα εργαλεία είναι τρία. Μιας και δυστυχώς παίζουμε στο ίδιο παιχνίδι με τους ‘μεγάλους’ και κατά κάποιο τρόπο είμαστε έρμαια, χρειάζεται στενή παρακολούθηση της αγοράς, αίσθηση και τύχη. Κάτι μας είπα τώρα…
Νίκος Λούλης
n_lulis@yahoo.com
Για μια (μεγάλη) χούφτα δολλάρια
Ναι, ακριβώς έτσι. Είναι μεγάλη η χούφτα πλέον και δεν είναι μόνο μία…Ο εκπρόσωπος, λοιπόν, της Washington βγήκε και μας είπε πως 75 έως 100 δις από τα χρήματα του προγράμματος εξόδου από την κρίση, μαζί με κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές θα μπουν στον αγώνα της ανακούφισης των τραπεζικών τοξικών, καθώς θα αγοράσουν αυτά τα τοξικά από τις τράπεζες. Παράλληλα, μια ντουζίνα από εταιρίες θεωρητικά προβληματικές ανακοινώνουν αυξήσεις κεφαλαίων, για να εισέλθουν επενδυτές και να πάρουν μεγάλα ποσοστά ή ήδη μεγαλομέτοχοι να γίνουν μεγαλύτεροι, μεγαλοστελέχη παραιτούνται από τα stock options τους και παίρνουν τα δικαιώματά τους άλλοι, συγχωνεύονται, πουλούν τομείς των δραστηριοτήτων τους κλπ. Γιατί άραγε γίνεται τέτοια φασαρία στις εταιρίες του κόσμου; Γιατί είναι προβληματικές πλέον και γίνονται κινήσεις για την εξυγείανσή τους. Μάλιστα… Και αυτοί που αγοράζουν; Πρέπει να είναι λίγο περίεργοι τύποι για να αγοράζουν τα σκουπίδια που τους πουλάνε ή να είναι τόσο καλοί κύριοι που βάζουν απ’ το υστέρημά τους, για να βοηθήσουν την οικονομία να πάρει μπρος. Τι από τα δύο να είναι; Τίποτα απ’ τα δύο. Είναι μεγαλοεπενδυτές και επενδυτικοί οίκοι, επενδυτικά ιδρύματα που διαβλέπουν την ευκαιρία να πάρουν μερίδιο από την πίτα η οποία εν καιρώ θα διογκωθεί πάλι. Με λίγα λόγια έφτασε το τέλος εποχής για κάποιους οι οποίοι μόνο ζημιωμένοι δεν βγήκαν (και ας φαίνεται ότι δίνουν τζάμπα την περιουσία τους) και παίρνουν σειρά κάποιοι άλλοι. Οι άσσοι αλλάζουν χέρια. Είναι σημαδεμένη η τράπουλα; Μα βγαίνει ο ήλιος το πρωί; Γιατί δε μπορώ να φανταστώ ότι βάζει κάποιος τα ωραία του δις για να βοηθήσει αφιλοκερδώς την παγκόσμια οικονομία…
Νίκος Λούλης
Μα είναι τρελοί;
Ανά εποχές και συγκεκριμένα τις δύσκολες εποχές, ακούω πάρα πολύ συχνά και από όλο το φάσμα των επενδυτών (έμπειρους και μη) το κατά μια βάση λογικό ερώτημα. Μα είναι τρελοί και πουλάνε με τέτοιες τιμές; Ας εξετάσουμε την πιο πρόσφατη περίοδο που είχε τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη πτώση. Ας πάρουμε στην τύχη την μετοχή της ΑΛΦΑ. Η μετοχή τον τελευταίο καιρό βρίσκεται περίπου στα 3,80 με 4,30 ευρώ. Από την εποχή που βρισκόταν στα 18 ευρώ, ακούω το ερώτημα αλλά και τη διαπίστωση! Είναι τρελοί και πουλάνε; Είναι τρελοί και πουλάνε.
Θεωρητικά ένας διαχειριστής που πριν από ένα μήνα αγόραζε ΑΛΦΑ στα Χ ευρώ και ανά περιόδους την πουλάει 1 ευρώ κάτω, 4 ευρώ κάτω, ή σε οποιαδήποτε σημερινή τιμή είναι τρελός. Είναι;
Εάν έχει την αίσθηση (πληροφορία λέω εγώ) ότι η αγορά ή ειδικά η μετοχή θα πάει προς τα κάτω, παίρνει τη ζημιά του (stop-loss) ώστε να μην έχει μεγάλες απώλειες. Είτε για να μετακυλίσει το κεφάλαιο σε άλλη μετοχή είτε όχι.Αυτό κυρίως όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι οικονομία και αγορά μπαίνουν σε καθοδικό κανάλι.
Εάν κάποιος έχει επενδύσει και σε εναλλακτικές μορφές (παράγωγα), υπάρχει μεγάλη περίπτωση να τον συμφέρει η πτώση της μετοχής, οπότε δίνει μια χείρα βοηθείας πουλώντας, αφού καλύπτει τις ζημίες μέσω παραγώγων.
Μην ξεχνάμε ποτέ, παρόλο που παρακολουθούμε στενά την μετοχή μας και ορκιζόμαστε πως δεν έχει πέσει κάτω από π.χ. 10 ευρώ για όσο καιρό μπορούμε να θυμηθούμε, ότι υπάρχουν εκεί έξω επενδυτές που έχουν χαμηλότερο μέσο όρο κτήσεως, καθώς υπάρχουν λόγοι (π.χ. αγορές πακέτων σε προνομιακές τιμές) αλλά και τεχνικές (π.χ. intraday) που τους έχουν δώσει αυτή τη δυνατότητα.
Στη σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας κρίσης τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά. Οι πωλήσεις στις τράπεζές μας έχουν ως αιτία το γεγονός ότι οι διαχειριστές ρευστοποιούν έκει που έχουν τη μικρότερη ζημιά. Πλέον το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη εισροή ρευστού. Πουλώντας π.χ. η AIG από το χαρτοφυλάκιο της χίλιες μετοχές της Citigroup παίρνει 1.670 δολλάρια αλλά πουλώντας χίλιες της Εθνικής 10.000 ευρώ.
Είναι μεγάλη η διαφορά Άρη…
Νικόλαος Λούλης
n_lulis@yahoo.com
Twelve year lows
Thomas Lee, US Equity Strategy at JPMorgan writes: “Believe or not, retracing 12-year lows for the Dow is an incredibly rare event. Besides the retest of 1997 lows seen on Monday, this has only happened two other times, on April 8, 1932, and December 6, 1974.”
Given the rarity of the event, it is worth taking a closer look at the past instances: The 12 year low in 1932 was ~three months before the end of the bear market. In 1974, it was exactly the low for that bear market.
Dan Greenhaus of Miller Tabak adds, in both cases, “the economy continued contracting beyond the bear market bottoms; this is typical of rrecessions. Unemployment continued rising and GDP remained weak. The 1974 Bear market ended in December, but GDP contracted even in the Q1 1975 at a 4.7% clip — the worst GDP Q of that entire recession. Despite this, the Dow managed to rally 24.65%.”
Hitting a twelve year low is by no means is proof the bear market is over. And, two prior examples does not a sufficient sample make. Financial and housing sectors remain in a state of paralysis, and while substantial levels of stimulus are coming, eveer larger deficits are coming too.
Regardless, the oversold nature of the market, as well as the virtual straight down drop that brought us here, does present a real possibility of a strong market rally
Αφού το είπε και ο πρόεδρος…
Ανακοινώνοντας ο πρόεδρος διάφορα στις πιο πρόσφατες ομιλίες-εξαγγελίες του είπε δύο σημαντικά πράγματα. Μιλάμε φυσικά για τον Μπάρακ. Το πρώτο, που είναι και το πιο φυσικό και μάλλον το ξέραμε ήδη, είναι η δήλωσή του ότι οι μετοχές, της Wall Street φυσικά, είναι «καλή ευκαιρία», αν οι επενδυτές τις δουν σαν μακροχρόνια επένδυση. Εδώ οφείλω να συμφωνήσω, με την προϋπόθεση πως βιασύνη δεν υπάρχει και η στρατηγική, όπως επίσης και η θέσπιση αυστηρών επενδυτικών στόχων, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι το τελευταίο εξάμηνο.Το δεύτερο σημαντικό που αναφέρθηκε στο οποίο, μαζί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, έχω τις προσωπικές μου αμφιβολίες είναι η δήλωση ότι πλέον το κύριο μέρος των βοηθειών δεν είναι για τις τράπεζες και άλλες βιομηχανίες, αλλά για τους καταναλωτές. Η ενίσχυση δηλαδή της καταναλωτικής δύναμης, ώστε να ξεπαγώσουν τα δάνεια που αφορούν σπίτια, αυτοκίνητα και λοιπά αγαθά, ώστε το σύστημα να ξαναρχίσει να κινείται. Η Citi θα δώσει μια ανάσα τριών μηνών στους προσφάτως άνεργους δανειολήπτες με ένα νέο πρόγραμμα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια τους. Αυτό θεωρείται ως μια έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει έστω ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που πήγαν στις τράπεζες στον καταναλωτή. Όλα καλά ως εδώ. Σε όλους αρέσει η πολιτική με στόχο τον πολίτη. Δυστυχώς με όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα ο πολίτης και καταναλωτής θα βρεθεί και πάλι ως στόχος, με την κακή έννοια τώρα όμως. Οι κινήσεις αυτές, για να ξεμπλοκαριστεί η οικονομία, δείχνουν, αν τις δούμε πιο βαθιά, ότι πηγαίνουν στο «μια από τα ίδια». Αντί να μειωθεί η εξάρτηση του πολίτη από τον δανεισμό, η εξάρτηση αυτή μάλλον θα ανανεώνεται και θα μεγαλώνει. Η κυβέρνηση μοιραία, με όλα τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει, θα κληθεί να πληρώσει περί τα 4 τρις και οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως υπάρχουν μόνο τα 2 τρις. Και αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: αύξηση στους φόρους και, ακόμα χειρότερα, θέσπιση και νέων. Στόχος ο πολίτης…πάλι.
Νίκος Λούλης
n_lulis@yahoo.com
“IT’S THE POLITICS, STUPID…”
Παραφράζοντας τη γνωστή φράση <<it’s the economy, stupid>>, (είναι η οικονομία που μετράει, σε ελεύθερη μετάφραση) πάνω στην οποία βασίστηκε η επιτυχημένη προεδρική καμπάνια του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α., Κλίντον, σήμερα παρά ποτέ, ήρθε η ώρα να επανατοποθετήσουμε την πολιτική, ως μέσο συστηματοποίησης σκέψης και δράσης , ψηλότερα από την οικονομία.
Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων για τη βαθιά οικονομική κρίση μπορεί η θέση αυτή να αντηχεί ως παράταιρη. Αλλά δεν αποκαλούνται όλες οι δράσεις που προτείνονται σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης πολιτικές; Επομένως, τί προηγείται, η οικονομία ή η πολιτική;
Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, γιατί αν και η πολιτική υποτίθεται ότι περιέχει τις δράσεις για την οικονομία, αν παρατηρήσετε τα προγράμματα των πολιτικών, μάλλον θα νομίζετε ότι διαβάζετε έντυπο οικονομικής εφημερίδας.
Κανείς δεν αντιλέγει ότι η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς μπορεί να επιφέρει οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Αν δεν ήταν αυταπόδεικτο το γεγονός αυτό, δεν θα ήταν το μόνο στην ουσία «εν ζωή» σύστημα που επέζησε κριτικής και αντιδράσεων, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Σκοπός του άρθρου είναι να προκαλέσει σκέψεις και διάλογο για την άλλη όψη του νομίσματος, αυτή που θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί από τους πολιτικούς ηγέτες.
Διανύσαμε δεκαετίες όπου η οικονομία είχε προτεραιότητα έναντι όλων των κοινωνικών θεμάτων, και μάλιστα η αποθέωση της ελεύθερης αγοράς η οποία προωθήθηκε ως η λύση «δια πάσα νόσο». Όλοι σχεδόν οι ηγέτες κρατών, ακόμα και σήμερα, υποτάσσονται στην απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, ενώ ακόμα ο έλεγχος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα χρόνο μετά περίπου την εκδήλωση της κρίσης, αποτελεί ζητούμενο. Μόλις πρόσφατα η Ε.Ε. αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης εποπτείας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τις προηγούμενες δεκαετίες όπου ο πλούτος συσσωρευόταν παγκοσμίως με έντονους ρυθμούς και με βασικό υπόβαθρο τη διαρκώς επιταχυνόμενη παγκοσμιοποίηση, η πολιτική υποχωρούσε αφού είχε υποκατασταθεί από τον ανταγωνισμό των ηγετών για τη δημιουργία ολοένα και πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Μια παράμετρος της υποχώρησης της πολιτικής είναι η βαρύτητα της αξιολόγησης αναλυτών και ανάλογων οργανισμών στο οικονομικό γίγνεσθαι. Δεν είναι λίγες οι φωνές που αμφισβητούν, πλέον ανοιχτά, την ορθότητα των αξιολογήσεών τους, γεγονός το οποίο πριν κάποια χρόνια ήταν αδιανόητο. Η χώρα μας βιώνει με σκληρό τρόπο τις αξιολογήσεις και την κινδυνολογία των αναλυτών – αναφέρονται μέχρι και για φαινόμενο Αργεντινής – για την οικονομία, με το spread δανεισμού να αυξάνει διαρκώς, χωρίς βέβαια να εθελοτυφλούμε μπροστά στα δομικά, σοβαρότατα και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι χρησιμοποιώντας τις παραπάνω αξιολογήσεις και με «χέρι βοηθείας» από τις συνεχείς δημόσιες πιέσεις του επιτρόπου Αλμούνια, οι κερδοσκόποι των ομολόγων, και όχι μόνο, στήνουν ελληνικό πάρτυ διαρκείας, καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερο το δανεισμό .
Ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α., Ομπάμα, δείχνει ίσως δείγματα επιστροφής στην πολιτική και αναφέρω, ως παράδειγμα, την πρόθεσή του για στροφή στην πράσινη τεχνολογία με σκοπό να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία, πέρα από τη δεδομένη ωφέλεια για το περιβάλλον. Η έκδοση του Ευρωομολόγου είναι πολιτική απόφαση, αν πραγματοποιηθεί, γιατί δείχνει μια συντεταγμένη Ευρώπη μπροστά σε μια ισχυρότατη οικονομική κρίση η οποία δεν υποχωρεί με αποσπασματικά μέτρα από κάθε χώρα. Οι πολιτικές για την υγεία, παιδεία, περιβάλλον δεν μπορεί να αποτελούν αόριστες αράδες στα προγράμματα των πολιτικών.
Συμπερασματικά, όλα είναι θέμα πολιτικής θέσης και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην ουσία της πολιτικής για να δώσουμε λύσεις. Αν ακούγεται θεωρητική η προσέγγιση σε καιρούς που απαιτείται άμεση δράση, δεν είναι. Το έλλειμμα στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με απότοκο τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουμε, ήταν αποτέλεσμα ανύπαρκτης πολιτικής.
Με τη λήξη της περιόδου της Απόκρεω είναι καιρός να πέσουν και οι μάσκες της πολιτικής…
Κατερίνα Μουρλίδου (Dip., MBA)
catmour@hotmail.com
Αληθινά ψέματα…
Οι παγκόσμιες αλλά και οι εγχώριες αγορές κατακλίζονται από ειδήσεις, νέα και σχόλια σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο και γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα. Στα αυτιά μου, όπως και σε όλων φαντάζομαι δεν φτάνει τίποτα καλό. ‘Γκρεμίζονται οι τράπεζες’, ‘Πνίγεται το τραπεζικό σύστημα’, υποβαθμίσεις και άλλα πολλά απείρου κάλλους. Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος δεν έχει ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση για αρκετές δεκαετίες, και μάλλον δικαίως έχει την εικόνα που βλέπουμε. Η καταναλωτική φρενίτιδα και ο μεγάλος ανταγωνισμός ανάγκασαν τράπεζες και καταναλωτές να χάσουν τον έλεγχο και να έχουμε τις παρενέργειες που όλοι είδαμε, βλέπουμε και θα βλέπουμε για καιρό και, κατά προσωπική απόψη, χρειαζόταν. Πόσο; Αδύνατον να πει κανείς. Από την άλλη υπάρχει μια πλευρά, η οποία προσπαθεί να μείνει στην αφάνεια, δείχνει ενδιαφέρον για τοποθετήσεις, εξαγορές και ενισχύσεις θέσεων χαρτοφυλακίων στον ‘πολύπαθο’ κλάδο σε τιμές που πριν λίγο καιρό θα φάνταζαν εξωφρενικές. Μήπως παγκοσμίως ξαναμοιράζεται η τράπουλα προσπαθώντας να μείνουν έξω οι ‘μη έχοντες εργασία’; Και ο τρόπος; Ο γνωστός. Ο φόβος και η αβεβαιότητα. Η παγκόσμια κρίση δυστυχώς είναι αληθινή. Μήπως η παγκόσμια κρίση που φτάνει στα όρια της καταστροφής είναι αληθινά ψέματα;
Νίκος Λούλης
Αντικρυστής
n_lulis@yahoo.com
Πάνω στο τρένο ή κάτω?
Διάφορες εταιρίες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα ανά τον κόσμο, δίνουν μια ακτίνα φωτός στο σκοτεινό τοπίο. Μεγάλες εταιρίες ανακοίνωσαν καλύτερα αποτελέσματα για το 2008 από τις προβλέψεις των αναλυτών, δίνοντας για ακόμη μια φορά κάποια ελπίδα στο χλωμό τοπίο, αφού τα καλύτερα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως η κατανάλωση στην Ευρώπη δεν είναι τόσο άσχημη όσο περίμεναν όλοι. Μη ξεχνάμε όμως πως η λεγόμενη κρίση έχει χτυπήσει τα νοικοκυριά σε ποσοστό που απέχει πολύ από το μέγιστο που αναμένουν οι σοφές κεφαλές. Και δυστυχώς είναι θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα. Παρόλα αυτά όλοι συμφωνούν πως είναι κάτι θετικό. Στο χρηματοπιστωτικό τομέα το μπέρδεμα καλά κρατεί. Οι βοήθειες εκατομμυρίων δίνουν και παίρνουν μήπως και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ενώ από την άλλη μεριά η UBS συμφώνησε να συνδράμει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ανάκαμψη και να πληρώσει 780 εκατ. δολάρια, διότι παραδέχθηκε πως βοηθούσε ‘ευκατάστατους’ αμερικανούς πολίτες να αποκρύπτουν εισοδήματα από την εφορία, οπότε μάλλον είναι θετική εξέλιξη και για τους δύο απ΄ότι λένε οι πιο ειδικοί, οι αγορές. Παρόλα αυτά οι αγορές ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν κατεύθυνση, αλλά δε βρίσκουν. Έχουμε να δούμε αρκετά ακόμη μπροστά μας οπότε εγρήγορση, και μιας και το τρένο πάει σιγά-σιγά… το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω.
Νίκος Λούλης
Αντικρυστής ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕΠΕΥ
n_lulis@yahoo.com
6=7=ΧΑΑ?
Στο ομιχλώδες και λασπώδες τοπίο, ένα από τα λίγα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει ξεκάθαρα είναι ο τζίρος του ΧΑΑ. Όλοι συμφωνούμε ότι είναι ελάχιστος και, κατά συνέπεια, οι σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι ότι αυτά τα μεγέθη είναι τουλάχιστον ανίκανα να διαμορφώσουν κάποια τάση, να μας δώσουν ένα σημάδι για το τι γίνεται, να βρούμε τουλάχιστον μια κατεύθυνση έστω και στα τυφλά. Αυτοί που παρακολουθούν καθημερινά τα δρώμενα έχουν παρατηρήσει και το ακόμα χειρότερο! Ένα φαινόμενο που δυσχεραίνει την ορατότητά μας ακόμα περισσότερο. Ο λιγοστός αυτός τζίρος κατά κύριο λόγο γίνεται σε 6 μετοχές! Και δε μιλάμε για 20% ή 30% που ήδη θα ήταν τεράστια ποσοστά, αλλά για 50% εως 70%! Με απλά και λίγα λόγια, οι συνήθεις ύποπτοι, Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha bank, Eurobank και μπαλαντέρ ανά εποχές κάποια από τις Πειραιώς, 3Ε, Μαρφίν, ΜΙΓ, Κύπρου και Αλάπις, ‘γράφουν’ το 50 με 70% του ημερήσιου τζίρου, αφήνοντας το υπόλοιπο 50%, στην καλύτερη περίπτωση, στις εναπομένουσες 290 περίπου μετοχές. Οι λόγοι είναι μάλλον προφανείς. Ξένοι και έλληνες επενδυτές στην ομίχλη, προτιμούν τα μεγάλα ονόματα και την ασφάλεια των κρατικών και ημικρατικών. Βέβαια, στις ΗΠΑ τουλάχιστον οι τραπεζικές κάθε άλλο παρά ασφαλείς και σταθερές αποδείχθηκαν, με τα τοξικά να καίνε τα πάντα, αλλά για την εγχώρια αγορά μας τα δεδομένα είναι μάλλον διαφορετικά. Φυσικά στη σκέψη ιδίως του έλληνα επενδυτή είναι και το γεγονός ότι μπορεί πλέον να αποκτήσει αυτές τις μετοχές χωρίς να πληρώσει πολλά, οπότε να έχει ένα ‘δυνατό’ χαρτοφυλάκιο με λίγα χρήματα. Όλα αυτά βέβαια αφήνουν έξω από τις επιλογές, εταιρίες της μεσαίας και μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με ελάχιστο ή και μηδενικό δανεισμό που μάλλον είναι το ζητούμενο σε περιόδους κρίσεων. Τελικά μήπως δεν πρέπει να είμαστε τόσο κολλημένοι με την Μπιγκ-Καπ?
Νίκος Λούλης
Αντικρυστής ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕΠΕΥ
n_lulis@yahoo.com
Ο ασθενής πνέει τα λοίσθια?
Άλλος ένας κύκλος μέτρων και πακέτων φαίνεται να δείχνει ανίκανος προς στιγμήν να δώσει ώθηση στην οικονομία κυρίως των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση στις άλλες οικονομίες, μεταξύ αυτών και η δικιά μας. Η πιο πρόσφατη σανίδα σωτηρίας φαίνεται πως δεν κατάφερε να πείσει και να αλλάξει το κλίμα (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) και παρότι οι σοφές κεφαλές από όλους τους κλάδους κατάφεραν να συμφωνήσουν για την τελική μορφή του πολυπόθητου σχέδιου φοροελαφρύνσεων και επιδοτήσεων ύψους 789 δις, οι λεγόμενοι “επενδυτές” θεωρούν ότι τα οφέλη του πακέτου θα φανούν σε κάποιο διάστημα απο τώρα και δεν έδειξαν να τους απασχολεί, ενώ αντίθετα τους απασχόλησαν και φαίνεται να τους απασχολούν τα πιο “άμεσα”, δηλαδή τα μάκρο, που σε γενικές γραμμές μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικά, η τιμή του πετρελαίου που βυθίζει τις δεικτοβαρείς πετρελαιομετοχές και φυσικά τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των εταιριών που προσπαθούν να μαζέψουν τα αμάζευτα κυρίως με μαζικές απολύσεις. Τα πακέτα λοιπόν θα μας δείξουν αποτελέσματα εν καιρώ και φυσικό είναι, καθώς το βασικό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού και καταναλωτικού κοινού, που θα έλθει μάλλον δύσκολα, παρότι διακρίνεται μια προσπάθεια που δεν είχε προηγούμενο και με μέσα που δεν είχαμε ξαναδεί. Ο ασθενής είναι βαριά…Θα περάσει κι άλλες δύσκολες ώρες. Αλλά μάλλον θα είναι μαζί μας σχετικά γρήγορα.
Νίκος Λούλης
Αντικρυστής ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕΠΕΥ
n_lulis@yahoo.com
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ “ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ”
Ο παραπάνω τίτλος ακούγεται, πιθανώς, ως σύνθημα σε τοίχο. Προκύπτει όμως από τον εξής συλλογισμό.
Κατά το 2002, ο νυν Πρόεδρος της FED, Μπεν Μπερνάνκε, ως ακαδημαϊκός, πρότεινε ότι σε περίπτωση αποτυχίας των μέσων διαχείρισης για την αντιμετώπιση κρίσεων, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εκδίδουν χρήμα και να το πετούν από ελικόπτερα στους πολίτες (ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/12/2008, ΑΡΘΡΟ Θ. ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ <Ο ΤΡΙΣΕ, Ο ΜΠΕΡΝΑΝΚΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ>). Δεν γνωρίζουμε αν θα οδηγηθεί η ηγεσία των ΗΠΑ σε παρόμοιες ανατρεπτικές, για την παγκόσμια οικονομία, κινήσεις, η ουσία όμως έγκειται στο γεγονός ότι, αν δεν υπάρξουν πιο ρηξικέλευθες λύσεις, που σημαίνει απεγκλωβισμό από το σημερινό τρόπο σκέψης και δράσης, η κρίση θα ταλαιπωρήσει οικονομίες και κατ΄ επέκταση τις κοινωνίες για μεγάλο διάστημα.
Η ηγεσία της ΕΚΤ, και φαντάζομαι των υπολοίπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε., δίνουν την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουν την παρούσα ύφεση, ως περίπου case study για μελέτη. Πριν όμως καταλήξει η σημερινή κρίση στα βιβλία, θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί. Η προσήλωση στην τιθάσευση του πληθωρισμού ως πρωταρχική έννοια στο οικονομικό περιβάλλον, απέδωσε καρπούς κατά καιρούς. Στη σημερινή κρίση, τολμηρότερα μέτρα όπως η έκδοση και διοχέτευση χρήματος στην αγορά έστω και με αεροπλάνα, εκτός από ελικόπτερα, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στα μέτρα για την έξοδο από μια βαριά ύφεση όπως η σημερινή, με στόχο την άμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών. Το αντίθετο, δηλαδή η έλλειψη ρευστότητας και η συρρίκνωση του εισοδήματος, οδήγησε στην υφιστάμενη δραματική κατάσταση.
Άρα, γιατί θα πρέπει να θεωρείται από τους μεγαλοσχήμονες απανταχού οικονομολόγους, κυρίως της Ε.Ε., τόσο ανορθόδοξη η παραπάνω πρόταση και να αφεθεί στα μέτρα τελευταίας στιγμής ή να μην περιλαμβάνεται καν σε αυτά? Οι ιθύνοντες πάντως της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε δεν δείχνουν προς το παρόν τη ζητούμενη έμπνευση που απαιτείται σε τέτοιες στιγμές, αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια από σύνοδο σε σύνοδο. Το μάρμαρο όμως το πληρώνουν κυρίως άλλοι….
Κατερίνα Μουρλίδου (Dip., MBA)
catmour@hotmail.com
Μετάβαση Στη Νέα Εποχή
Στα προηγούμενα άρθρα είχαμε αναφερθεί στην πλαγιοκαθοδική συσωρευτική κίνηση του Γ.Δ. μετά από την πρώτη ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά των 1.626 μον..
Η παραπάνω συσσώρευση κατά τη εκτίμηση μας έχει φτάσει στο τέλος της και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις προκρίνουμε το σενάριο μίας βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης .
Ο σχηματισμός ανάποδου head & shoulders στο intraday διάγραμμα του Γ.Δ. βάθους 140 μον. διαθέτει θετικά χαρακτηριστικά και εφόσον εκτονωθεί έχει στόχο τις 2.050 μον. . Για τη συνέχεια η πρώτη σημαντική αντίσταση βρίσκεται στις 2.220 μον.
Η μεσοπρόθεσμη τάση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 εξακολουθεί να είναι έντονα καθοδική , με τη σημείωση ότι αυτή η κίνηση κατά Elliott ολοκληρώνει έναν 5άρη καθοδικό κυματικό κύκλο, και το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δημιουργία ενός ισχυρού σχηματισμού βάσης στην ευρύτερη περιοχή τιμών των 1.500-2.500 μον. με σκοπό την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης καθοδικής τάσης.
Είναι γεγονός ότι ο χρονικός προσδιορισμός των παραπάνω εξελίξεων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα ,δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο οργασμού κακών ειδήσεων σε εταιρικό και μακροοικονομικό επίπεδο , μπορούμε όμως να διακρίνουμε κάποια πρώτα σημάδια εκτόνωσης της κρίσης και αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής :
– με τη λήξη του τετάρτου διαχειριστικού τριμήνου του έτους ολοκληρώνεται η ανακοίνωση του μεγαλύτερου μέρος των απομειώσεων από τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιριών, σύμφωνα πάντοτε με τις αυστηρές διατάξεις των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων .
– ο πανικός έχει καταλαγιάσει και έχει παραχωρήσει τη θέση του στην βαθιά απαισιοδοξία, που ακολουθείται συνήθως από μια περίοδο αποτίμησης ζημιών ,καταλογισμού ευθυνών και επανεκτίμησης των μελλοντικών κινήσεων.
– την ίδια περίοδο σε εταιρικό επίπεδο οι διοικήσεις των εταιριών επιδίδονται στην αναδιάρθρωση της δομής και των δραστηριοτήτων των εταιριών τους σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνονται στην αγορά (μειωμένη ζήτηση ,αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων κτλ.).
– η εκτίμηση ότι οι διαχειριστές των hedge funds έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων τους και ότι διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα εν αναμονή των επόμενων κινήσεων τους.
– η αποτύπωση των αρνητικών επιπτώσεων από την κρίση κατά το μεγαλύτερο βαθμό στις τιμές των μετοχών ,χωρίς να παραβλέπονται και υπερβολές σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε την μοναδικότητα της σημερινής κρίσης των αγορών σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις ως προς την ένταση της και την ταχύτητα με την οποία μεταβάλλονται οι τιμές και την ένταση της μεταβλητότητα που έφτασε σε ιστορικά ψηλά επίπεδα, αυτό οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα των αγορών ,στην απόλυτη ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο ,στην μεγάλη αλλαγή του προφίλ της νέας γενιάς διαχειριστών των επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως .
Ειδικότερα, και όσον αφορά στην ελληνική αγορά είναι γεγονός ότι οι εγχώριοι διαχειριστές πλέον έχουν χάσει το πλεονέκτημα της πρόσβασης στις εντολές ξένων θεσμικών επενδυτών λόγω της δυνατότητας των τελευταίων να διενεργούν απευθείας συναλλαγές στις ελληνικές μετοχές μέσω και εκτός πλατφόρμας του Χ.Α.Α. και έτσι όλοι οι ενασχολούντες στην αγορά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες ταχύτητες εντάσεις με τις οποίες κινούνται οι αγορές.
Αλντάλης Νάελ
30/11/2008
Nael7@otenet.gr
Αντίδρασης Συνέχεια
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανοδική αντίδραση του Γ.Δ. από τα χαμηλά των 1.626 μον., καθώς όπως είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη αναφορά μας ο στόχος της αντίδρασης είναι η περιοχή τιμών των 2.500 μον..
Αυτή τη στιγμή ο Γ.Δ. πραγματοποιεί μία πλαγιοκαθοδική κίνηση προς την περιοχή στήριξης των 1.950-2000 μον. ωθούμενος από επιλεκτικές πωλήσεις κυρίως τραπεζικών τίτλων ,με τη διαμάχη τραπεζιτών κυβέρνησης να μαίνεται με αμείωτο ρυθμό. Ωστόσο το παραπάνω σενάριο θα παραμένει σε ισχύ όσο ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από την προαναφερθείσα περιοχή στήριξης.
Σημειώνεται ότι η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και θα συνεχίσει ωσότου διαφανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθεια που καταβάλλεται παγκοσμίως για την τόνωση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης .
Όσον αφορά στις επιπτώσεις αυτές αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:
-στη διατραπεζική αγορά είχε προκύψει το πρόβλημα του ακριβού δανεισμού μεταξύ των τραπεζών λόγω της αβεβαιότητας, και αυτό το πρόβλημα άρχισε να εξομαλύνεται χάρη στην κινητοποίηση των θεσμικών οργάνων παγκοσμίως.
– πιστωτική λιτότητα : οι εμπορικές τράπεζες στη προσπάθεια τους να βελτιώσουν τους δείκτες φερεγγυότητάς τους έσφιξαν τα λουριά στους δανειολήπτες (επιχειρήσεις, καταναλωτές) με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης, και σε αυτό τον τομέα καταβάλλονται προσπάθειες από τις κυβερνήσεις για τόνωση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας .
– ένα κύμα περικοπών θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις συνεπάγεται μία νέα στρατιά ανέργων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τη νέα φουρνιά επισφαλών πελατών για τις τράπεζες και ανενεργών καταναλωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανακύκλωση του προβλήματος.
– στο παραπάνω πρόβλημα προστίθεται και το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, και αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα γίνεται πιο έντονο αν σκεφτεί κανείς ότι η αναλογία επιχειρήσεων-πληθυσμού είναι 1 προς 20, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1 προς 100.
– η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών μαρτυρούν ότι η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη , ενώ οι αναθεωρήσεις των business plans δείχνουν το βάθος της.
Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις τιμές των μετοχών και η αποτύπωση τους σε αυτές θα είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, και εξαρτάται από την πρόοδο της επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων. Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι η εδραίωση μίας μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης φαντάζει ακόμη μακρινό ενδεχόμενο.
Αλντάλης Νάελ
nael7@otenet.gr
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Σαν συνέχεια των προηγούμενων αναφορών μας στο Γ.Δ., μάς ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρώτη ανοδική αντίδραση τον επανάφερε πάνω από τα επίπεδα της μακροχρόνιας στήριξης των 1.950-2.000 μον. Για τη συνέχεια η τιμή στόχος (αντίσταση) για το Γ.Δ. είναι η περιοχή των 2.450-2500 μον. , και για το FTASE20 οι 1.300-1.320 μον, με την προϋπόθεση να μην μεταβληθεί σημαντικά η τάση στα διεθνή χρηματιστήρια ,και ιδίως ο Dow Jones που στοχεύει τις 9.850-9.900 μον. Δεδομένου ότι μεταβλητότητα εξακολουθεί να είναι έντονη και το down risk να είναι μεγάλο ,τα παραπάνω επίπεδα προσφέρονται για αύξηση της ρευστότητας, ή και για τη χρήση αντισταθμιστικών εργαλείων (options, futures.). Το ζητούμενο σ΄αυτήν τη φάση είναι η δημιουργία ενός σχηματισμού αντιστροφής τάσης για τις αγορές έτσι ώστε αργότερα να επιτευχθεί η υπέρβαση των παραπάνω αντιστάσεων .
Αλντάλης Νάελ
4/11/2008
nael1@otenet.gr
ΓΩΝΙΑΚΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ! 27/10/2008
Στην προηγούμενη αναφορά μας είχαμε τοποθετήσει τη στήριξη του Γ.Δ. στη ζώνη της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης των 1.950-2.000 μονάδες.
Η παραπάνω ζώνη διασπάστηκε με μεγάλη άνεση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε, μη μπορώντας να ανακόψει τη μεγάλη πτωτική (σε μορφή water flow) ορμή του Γ.Δ. καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό την Παρασκευή στις 1.626 μονάδες.
Είναι προφανές ότι αυτή η εικόνα του Γ.Δ. εμπεριέχει το στοιχείο της υπερβολής ,με πιθανές αιτίες:
-το μουντό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο,
-τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα,
-τη ηχότητα της ελληνικής χρηματαγοράς που οφείλεται στην έλλειψη εγχώριας ζήτησης για μετοχές.
Το ζητούμενο τώρα είναι η επαναφορά του Γ.Δ. πάνω από την προαναφερθείσα ζώνη της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποφευχθεί έστω την ύστατη στιγμή η είσοδος της αγοράς σε μακροχρόνια καθοδική τάση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εμπλεκόμενους σ’ αυτήν την αγορά και γενικότερα για την ίδια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η υπερβολή στην πτώση συνήθως ενσωματώνει τουλάχιστο δυο στοιχεία:
– το πρώτο στοιχείο αφορά στα πραγματικά γεγονότα–προβλήματα που προκάλεσαν την πτώση . Οι επιπτώσεις από αυτό το στοιχείο έχουν μόνιμο χαρακτήρα, η αποκατάστασή τους απαιτεί περισσότερο χρόνο και συνήθως συμβαδίζει με την αποκατάσταση των ίδιων προβλημάτων που το προκάλεσαν.
-το δεύτερο στοιχείο αφορά στην τραυματισμένη ψυχολογία. Η επίπτωση του είναι συνήθως προσωρινή και η αποκατάσταση της είναι πιο άμεση. Αναφέρουμε την περίπτωση της χρηματιστηριακής κρίσης μετά τα γεγονότα της 11/09/2001 που η επίπτωση τους ήταν κυρίως ψυχολογική και η επαναφορά των μετοχικών δεικτών στα προ της κρίσης επίπεδα έγινε σχεδόν άμεσα μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η παρούσα χρηματιστηριακή κρίση δυστυχώς ενσωματώνει και τα δυο στοιχεία. Επιπροσθέτως, αν σκεφτούμε ότι ο πυρήνας της σημερινής κρίσης είναι ο ίδιος ο μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων προς επένδυση παγκοσμίως (χρηματοπιστωτικό σύστημα), μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο χρονοβόρα και επίπονη θα είναι η διαδικασία αποκατάστασης όλων των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κρίση.
Με βάση τα παραπάνω, ενισχύεται η περίπτωση μιας βίαιης ανοδικής αντίδρασης του Γ.Δ. που θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος των τελευταίων απωλειών.
Για τη συνέχεια, η αναμενόμενη ανοδική αντίδραση και τα χαρακτηριστικά της θα καθορίσουν τη στάση μας απέναντι στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί (για την ιστορία και μόνο) ότι στα τέλη του 2002 οι ειδήμονες του χρηματοπιστωτικού χώρου μάς προέτρεπαν να εγκαταλείψουμε το ελληνικό χρηματιστήριο και να τους εμπιστευτούμε ό,τι μας απέμεινε από τις τελευταίες οικονομίες, για να το επενδύσουν για μας στα διάφορα εξωτικά προϊόντα (εγγυημένα και μη) του εξωτερικού, με τις γνωστές συνέπειες που βλέπουμε σήμερα.
Οι ίδιοι ειδήμονες σήμερα ξαναχτυπούν και μας καλούν να τους παραδώσουμε πάλι τις τελευταίες οικονομίες μας για να τα καταθέσουν στις τράπεζές τους προσφέροντας μας δελεαστικά επιτόκια (μην τυχόν και αγοράσουμε ΕΤΕ στα 10-11 ευρώ, γιατί βλάπτει σοβαρά την τσέπη μας ).
Και τότε όπως και σήμερα εμείς εμμένουμε στην άποψη ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι το γωνιακό μαγαζάκι της Ευρώπης για δύο βασικούς λόγους:
1.το μικρό μέγεθος των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων που τους δίνει το πλεονέκτημα μεγαλύτερου περιθωρίου ανάπτυξης σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών.
2.την πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια που παρέχει η ελληνική κεφαλαιαγορά (ευρωζώνη, θεσμικό πλαίσιο, κτλ.) σε σχέση με τις αγορές της νέας Ευρώπης.
Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η κοινωνία πάντοτε δίνει το στίγμα της για τις αγορές, και αφού όλη η κοινωνία σήμερα ασχολείται και ανησυχεί για τη χρηματαγορά, άρα κάπου εδώ κοντά είναι ο πάτος, καλό κουράγιο.
Αλντάλης Νάελ
nael1@otenet.gr
Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤE 20-10-2008
Το Μάρτιο του 2003 όταν η επενδυτική κοινότητα, κι εν μέσω βροχής ρουκετών και πυραύλων (των συμμαχικών δυνάμεων) κατά του Ιράκ, είχε ξεγράψει για πάντα τις χρηματιστηριακές αγορές και η απαισιοδοξία είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της, ξαφνικά εμφανίστηκαν οι αγοραστές από το πουθενά και οι τιμές των μετοχών άρχισαν να καλπάζουν σε ένα rally ατέλειωτο που τερμάτισε το φθινόπωρο του 2007 . Τότε μας είπαν « έ, καλά δεν το ξέρετε, αφού νίκησαν οι καλοί τους κακούς ( ή οι καουμπόηδες τους ινδιάνους), αποκαταστάθηκε η τάξη στον κόσμο και όλα καλά.»
Σήμερα που είναι πολύ πιθανό να ζούμε την επανάληψη της ίδιας ιστορίας, αν και εφόσον αντιστραφεί η πτωτική τάση των αγορών εν μέσω του παγκόσμιου διατραπεζικού πολέμου, ίσως σε λίγο καιρό να ακούσουμε και πάλι ότι οι καλοί νίκησαν τους κακούς, δηλ. οι παραδοσιακοί τραπεζίτες τους σύγχρονους, (ή οι συντηρητικοί από παλαιά τζάκια νοικοκυραίοι επενδυτές τους αλήτες μοχλευτείς και κάθε λογής σορτάκιδες των αγορών νεόπλουτους επενδυτές), και έτσι πάλι αποκαθίσταται η παγκόσμια τάξη.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε μόνο και μόνο για την ιστορία. Η ουσία είναι ότι όσον αφορά στο Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτός αντέδρασε όταν ήρθε και ακούμπησε πάνω στη μακροχρόνια γραμμή στήριξης στις 1.460 μον. στις 12/03/2003, (στήριξη η οποία προέρχεται από την μακροχρόνια ανοδική τάση από τις αρχές του 1986, τάση που εξακολουθεί να υποστηρίζεται θεμελιωδώς από το θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των περισσότερων ελληνικών εισηγμένων εταιριών). Η παραπάνω μακροχρόνια ανοδική γραμμή τάσης στην παρούσα περίοδο διέρχεται από τις 1.950-2.000 μον. του Γ.Δ..
Εφόσον ο Γ.Δ. στηριχτεί και αντιδράσει πάνω στην παραπάνω γραμμή τάσης θα πρέπει να δούμε άμεση επαναφορά του πάνω από τις 2.500 μον. προς αποφυγήν τυχόν συσσώρευσης κοντά στη στήριξη, με αυξημένο κίνδυνο διάσπασής της .
Αλντάλης Νάελ
OIKOΝΟΜΙΚΑ ΑΡΘΡΑ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ, ARTICLES, INVESTMENTS, TECHNICAL ANALYSIS, FOUNDAMENTAL ANALYSIS, TRADING ARTICLES.
ΓΙΝΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Το futuresandoptions.gr καλωσορίζει φρέσκιες ιδέες για στήλες, άρθρα ή research papers σχετικά με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, απο ακαδημαικούς, επαγγελματίες του χώρου και φοιτητές. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@futuresandoptions.gr για να συζητήσουμε το περιεχόμενο της δημοσιευσή σας.
οικονομικα αρθρα αρχη