Futures and Options

Ο χρυσός στις σημερινές επενδύσεις

Ο χρυσός είναι ένα επενδυτικό αγαθό με χρηματιστηρακή αξία, η τιμή του οποίου μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με την υπάρχουσα προσφορά και ζήτηση. Η τιμή του χρυσού καθορίζεται στην παγκόσμια αγορά σε δολάρια ΗΠΑ (USD) ανά ουγγιά χρυσού, π.χ. 1.200 δολάρια ανά ουγγιά. Η ουγγιά (ουγκιά ή ounce) αναλογεί σε 31,10 γραμμάρια. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιείται ως μονάδα μάζας για τα κοινά εμπορεύματα, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ισοδυναμεί με το 1/16 της κοινής (avoirdupois) λίβρας. Παγκοσμίως, χρησιμοποιείται ως μονάδα μάζας πολύτιμων μετάλλων (και ειδικά του χρυσού) και σ’ αυτή την περίπτωση ισοδυναμεί με το 1/12 της ευγενούς (troy) λίβρας.

Παραγωγή χρυσού γίνεται σε ορυχεία κοιτασμάτων, ενώ παγκοσμίως παράγονται πάνω απο 1000 τόνοι ετησίως, οι οποίοι απορροφώνται κατά το World Gold Council ως εξής:

Ο χρυσός χαρακτηρίστηκε ως μια πολύ καλή επιλογή για μακροχρόνιους επενδυτές, λόγω της ενίσχυσης της τιμής της ουγγιάς με το πέρασμα του χρόνου. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει τεράστια άνοδο τα τελευταία 40 χρόνια, ιδίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Ενδεικτικά η τιμή του χρυσού ήταν:

Λόγω του ότι η τιμή του χρυσού είναι συνδεδεμένη με το δολάριο, κάθε φορά που παρατηρείται πτώση του δολαρίου, η τιμή του χρυσού αυξάνεται. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τιμής του χρυσού την τελευταία δεκαετία έπαιξε η αύξηση της ζήτησης τόσο για κοσμήματα όσο και για επενδυτικό χρυσό, κυρίως από την πλευρά της Κϊνας και της Ινδίας.

Το γεγονός ότι ο χρυσός θεωρείται πολύτιμος οφείλεται στους εξής λόγους:

  1. Στο ρόλο σωσίβιας λέμβου της περιουσίας σε περιόδους πολιτικής ή οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά, η τιμή του πλησίασε ιστορικά επίπεδα κατά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης του 2008, με σημείο κορύφωσης να αποτελεί η κρίση του Ευρώ το 2012. Προσφέρει σιγουριά σαν επενδυτικό καταφύγιο.
  2. Στην ελατότητα και ολκιμότητά του ως μέταλλο, δηλαδή στην επεξεργασία του σε λεπτά φύλλα ή σύρματα. Λιώνει και αλλάζει σχήμα.
  3. Στο γεγονός ότι αποτελεί σπάνιο μέταλλο, καθώς δεν υπάρχει σε αφθονία στη φύση και είναι αρκετά δύσκολο να διαχωριστεί από άλλα πετρώματα και χώματα.
  4. Στο ότι δεν σκουριάζει και δεν προσβάλλεται από ισχυρά οξέα, με αποτέλεσμα να μην αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου…
  5. Στο γεγονός ότι είναι άθραυστος
  6. Στο λαμπερό, εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα του που διαρκεί για πάντα

Αποθέματα χωρών σε χρυσό (σε τόνους) σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΗΠΑ       8134
Κίνα        1054
Ρωσία     1042
Ελβετία   1040
Ιαπωνία    765
Ινδία          558
Τουρκία     498
Ταϊβάν       424

Ο Κανόνας του Χρυσού

Ο κανόνας του χρυσού επέτρεπε στα κράτη να τυπώνουν χρήματα μόνο όσο υπήρχε αντίκρισμα σε απόθεμα χρυσού, εξυπηρετώντας στόχους σταθεροποίησης για την παγκόσμια οικονομία και συγκρατώντας τον πληθωρισμό. Καταργήθηκε το 1914 λόγω των τεράστιων ποσοτήτων χρημάτων για τον εξοπλισμό διεξαγωγής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, για τις οποίες δεν υπήρχαν τα ανάλογα αποθέματα χρυσού. Οι ποσότητες του χωρίς αντίκρισμα χρήματος συνέχισαν να αυξάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας, με συνέπεια την αύξηση των τιμών των μετοχών, των ακινήτων, των εμπορευμάτων εισηγμένων στο χρηματιστήριο και ούτω καθεξής μέχρι το Κραχ του 1929.

Επένδυση σε χρυσό (Trading Gold)

Επενδύστε σε χρυσό και επωφεληθείτε από την αγορά και την πώληση χρυσού, καθώς μπορείτε να αγοράσετε χρυσό αν πιστεύετε πώς η τιμή του θα αυξηθεί. Αν αυτό συμβεί πουλήστε και κερδίστε τη διαφορά της τιμής, Ένας άλλος τρόπος επένδυσης είναι η πώληση χρυσού όταν εκτιμάται μείωση της τιμής του.

Το trading σε χρυσό έχει μικρότερες διακυμάνσεις σε σύγκριση με άλλα ζεύγη νομισμάτων. Συνήθως ο χρυσός χαρακτηρίζεται από μικρότερη ευμεταβλητότητα (δηλαδή αυξητικές και μειωτικές διακυμάνσεις στην τιμή) σε σχέση με τα νομίσματα.

Στην αγορά Forex, ο χρυσός μπορεί να λειτουργήσει ως προστασία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Όταν η τιμή του δολαρίου σημειώσει άνοδο, η τιμή του χρυσού μειώνεται και αντίστροφα.

Γνωρίζοντας αυτό, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συναλλαγές σε χρυσό ως μια μέθοδο εξισορρόπησης των κερδών και των απωλειών τους έναντι του δολαρίου.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Exit mobile version