Προετοιμαστείτε κατάλληλα για μία επαγγελματική συνέντευξη και η πρόσληψη θα είναι δική σας
Σκοπεύετε να πάτε σε μία συνέντευξη πρόσληψης και σας φοβίζουν οι «ερωτήσεις- παγίδα»; Ή μήπως έχετε ήδη βρεθεί σε δύσκολη θέση σε μία τέτοια περίπτωση και δεν γνωρίζατε πώς να τη χειριστείτε; Παρακάτω σας δίνουμε τα tips για μία επιτυχημένη συνέντευξη φέροντας εις πέρας δύσκολες και μη ερωτήσεις
Η συνέντευξη επιλογής- πρόσληψης είναι η πρώτη άμεση επαφή με τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο του Ανθρώπινου Δυναμικού και θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, καθώς είναι η στιγμή που σχηματίζεται η πρώτη εικόνα εξεταστή, αλλά και εξεταζόμενου. Ο αξιολογητής έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει εικόνα μέσα από την λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, όπως λέμε μέσω της «γλώσσας του σώματος». Σύμφωνα με μελέτες, οι αξιολογητές σχηματίζουν εικόνα για τον υποψήφιο μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, εικόνα που θα ανατραπεί δύσκολα στην πορεία.
Η επαγγελματική συνέντευξη πρέπει να είναι πλήρης και να αποδεικνύει την καταλληλότητά σας για τη συγκεκριμένη θέση, πρέπει να φανείτε δηλαδή ότι κάνετε το “perfect matching” όπως λέμε. Πρέπει λοιπόν να αντικατοπτρίζει τις ικανότητές και τις δεξιότητές σας, το ενδιαφέρον σας για τη θέση, τους λόγους που ταιριάζετε σε αυτήν, πρέπει γενικότερα να πείσετε τον εργοδότη ότι θα πράξει σωστά αν σας προσλάβει γιατί καλύπτετε τις ανάγκες του για τη θέση. Έτσι λοιπόν πρτοετοιμάζεστε κατάλληλα για να “προωθήσετε” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό σας αναδεικνύοντας τις προσωπικές και επαγγελματικές σας δεξιότητες.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά την προετοιμασία σας, είναι να κάνετε μία έρευνα για την εταιρεία-φορέα της θέσης εργασίας που επιθυμείτε να καλύψετε. Μπορείτε για παράδειγμα να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας, να μεταβείτε στο “σχετικά με την εταιρεία/about us” και να συλλέξετε τις απαραίτητες πληροφορίες για να πάτε πλήρως ενημερωμένοι στη συνέντευξη.
Στη συνέχεια, προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις-παγίδα που γίνονται σε πολλές συνεντεύξεις και είναι οι παρακάτω:
1. Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;
Σε αυτήν την ερώτηση απαντήστε με ειλικρίνεια, καθώς ο εργοδότης πρέπει να γνωρίζει τις αδυναμίες σας, πρώτον,διότι αργότερα θα χάσετε την αξιοπιστία σας όταν αυτές φανούν και δεύτερον,αν προσπαθήσετε να καλύψετε τα αδύναμα σημεία του χαρακτήρα σας και να τα ωραιοποιήσετε, εκείνος θα εκλάβει το μήνυμα ότι προσπαθείτε να τον εντυπωσιάσετε. Επομένως αναλογηστείτε ποια σημεία του χαρακτήρα σας ίσως σας δυσκολέψουν για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και ο εργοδότης ίσως μάλιστα σας βοηθήσει
2. Γιατί θα πρέπει να σας προσλάβουμε;
Εδώ θα χρειαστεί να “προωθήσετε”τον εαυτό σας με συγκεκριμένα επιχειρήματα που ταιριάζουν στη θέση εργασίας για την οποία γίνεται η συνέντευξη.Καλύψτε ξανά την περιγραφή της εργασίας σημείο προς σημείο με τις ικανότητές σας. Τελειώστε την απάντησή σας με: “Έχω τα προσόντα που χρειάζεστε [αναφέρετε τα]”
3. Γιατί αποχωρήσατε από την τελευταία θέση εργασίας σας;
Απαντήστε και πάλι με ειλικρίνεια.Προσοχή! Ποτέ δεν πρέπει να απαντήσετε στρεφόμενοι εναντίον της εταιρίας/του προϊσταμένου/των συναδέλφων ακόμη και αν έχετε κάθε λόγο για να το κάνετε. Εάν πέσατε θύμα περικοπών και ομαδικών απολύσεων, πείτε το, έτσι θα φανεί πως δεν ήταν δικό σας το λάθος. Εάν, πάλι, απολυθήκατε μόνο εσείς –για οποιοδήποτε λόγο− φροντίστε να πείτε την αλήθεια και μην αποδίδετε τις ευθύνες αποκλειστικά στους άλλους. Εάν πάλι παραιτηθήκατε από την προηγούμενη θέση εργασίας σας, εξηγείστε τους λόγους που σας ώθησαν σε μια τέτοια απόφαση χωρίς να κατηγορείτε και να μιλάτε αρνητικά για την παλιά δουλειά σας.
4. Ποια θα ήταν η ιδανική θέση εργασίας για εσάς;
Η απάντηση δεν είναι «αυτή», ωστόσο αναφέρετε στην απάντηση τα βασικά θετικά χαρακτηριστικά της εταιρείας, όπως εσείς τα κατανοείτε,υπογραμμίζοντας πώς ευθυγραμμίζεστε με την αποστολή της, την κουλτούρα και τη φήμη της.Ο υποψήφιος εργοδότης σας θέλει να μάθει ποια θέση σας ικανοποιεί από πλευράς κινήτρων, χρόνου, υποχρεώσεων, εργασιακού περιβάλλοντος, αποδοχών. Απαντήστε λοιπόν σύμφωνα με αυτά
5. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια από τώρα;
Η ασφαλέστερη απάντηση περιέχει την επιθυμία να μπορέσετε να θεωρηθείτε ως ένας πραγματικός επαγγελματίας και παίκτης της ομάδας. Όσον αφορά την ανέλιξη, εξαρτάται από την εύρεση ενός διευθυντή, με τον οποίο μπορείτε να ανελιχτείτε. Φυσικά, θα ρωτήσετε τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα στην εταιρεία, πριν να γίνετε πιο συγκεκριμένος.Δείξτε στον εργοδότη ότι έχετε σκεφθεί την επαγγελματική σας διαδρομή και ότι οι στόχοι σας ταιριάζουν στη θέση εργασίας
6. Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που έχετε αντιμετωπίσει και πώς τη χειριστήκατε;
Αυτή η ερώτηση εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ειδικά αν στο χώρο εργασίας υπάρχει συχνή επαφή σας με τους πελάτες και το ευρύ κοινό.Αρχικά σκεφτείτε μία δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσατε σχετικά πρόσφατα (όχι πριν πολλά χρόνια), αναλύστε την, πείτε πώς καταφέρατε να την αντιμετωπίσετε με επιτυχία και τι σας δίδαξε αυτή η δύσκολη εμπειρία. Δείξτε ότι το αντιμετωπίσατε με επαγγελματισμό, με ψυχραιμία (ιδιαίτερα υπό συνθήκες πίεσης) και υπευθυνότητα. Επομένως, πρέπει να έχετε ετοιμάσει μία ιστορία πριν από τη συνέντευξη για να μη βρεθείτε εξ απροόπτου.
7. Ποια ήταν η μεγαλύτερή σας επιτυχία;
Μπορείτε να ξεκινήσετε την απάντησή σας με: «Αν και αισθάνομαι πως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μου είναι ακόμα μπροστά μου, είμαι υπερήφανος για τη συμμετοχή μου σε… Στο πλαίσιο της εν λόγω ομάδας έμαθα πολλά κατά τη διαδικασία και το κατάφερα με σκληρή δουλειά, συγκέντρωση και ίσως ταλέντο». Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μη δείξετε μεγαλομανία
Τέλος, σας παραθέτουμε ερωτήσεις που συνέταξε O Phil Johnson, ιδρυτής του Master of Business Leadership (MBL) Inc.,για το Business Insider, οι οποίες δοκιμάζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των υποψηφίων σε μια θέση εργασίας:
1. Πώς θα σας βοηθήσει αυτή η θέση να επιτύχετε αυτό που θέλετε;
2. Τι σας κάνει να γελάτε;
3. Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε αμήχανα; Τι το προκάλεσε; Πώς το χειριστήκατε;
4. Ποιες δραστηριότητες σας ενθουσιάζουν;
5. Πώς διασκεδάζετε;
6. Ποιες προσωπικές σας συνήθειες σας έχουν βγει σε καλό;
7. Πόσο καλός είστε στο να δέχεστε τη βοήθεια των άλλων;
8. Πόσο καλός είστε στο να ζητάτε βοήθεια από άλλους;
9. Ποια εσωτερική σας μάχη δίνετε κάθε μέρα;
10. Τι σας θυμώνει;
11. Ποια πλευρά της δουλειάς σας σας παθιάζει;
12. Πώς θα μπορούσατε να φέρετε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας;
13. Ποιος σας εμπνέει και γιατί;
14. Σε μια κανονική μέρα, θεωρείτε τον εαυτό σας άτομο με υψηλή ή χαμηλή ενέργεια;
15. Σε μια κανονική μέρα, επικεντρώνεστε κυρίως σε αποτελέσματα και καθήκοντα ή σε ανθρώπους και συναισθήματα;
Δείξτε αυτοπεποίθηση και άνεση, λεκτικά, αλλά και με τη γλώσσα του σώματος. Αποφύγετε να δείχνετε αμυντική στάση και παραμείνετε ψύχραιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Ακολουθείστε τις συμβουλές μας και θα τα πάτε περίφημα!
Διαβάστε ακόμα…
Στα 10 καλύτερα μουσεία παγκοσμίως το Μουσείο της Ακρόπολης σύμφωνα με το TripAdvisor