Η μακροχρόνια πτωτική τάση του Ιαπωνικού Γιέν δείχνει κάποια σημεία αντίστασης. Η τελευταία πτώση ενισχύθηκε από τις προσδοκίες ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα μειώσει τις φόρους που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Αυτό είναι κακό για το γιέν για διάφορους λόγους. Καταρχήν μία μείωση του φόρου στις ιαπωνικές επιχειρήσεις σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα τις Ιαπωνίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης της Ιαπωνίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ.
«Οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην Ιαπωνική οικονομία ενισχύουν την προσφορά με την ζήτηση να παραμένει στα ίδια επίπεδα έχει ως αποτέλεσμα της πτώση της αξίας των αποτιμήσεων» σχολιάζει ο αναλυτής της TeleTrade Χάρις Κωνσταντίνου. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που το Γιέν συνεχίζει την πτωτική του πορεία.» Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που οδηγούν στην πτώση. Πρέπει να εστιάσουμε και στην συσχέτιση της αγοράς μετοχών και την τάση για αγορά ασφαλών προϊόντων. Μια απόφαση για χαλάρωση της πολιτικής απέναντι στις επιχειρήσεις θα εκτινάξει της αποτιμήσεις του Nikkei 225 σε νέα υψηλά έτους. Οι τιμές των μετοχών και τα ασφαλή επενδυτική καταφύγια (όπως το Γιέν) έχουν αντίθετη συσχέτιση. Αυτό σημαίνει ότι είναι θετικό για το ένα είναι αρνητικό για το άλλο.
Η επόμενη κίνηση της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας
Από μακροοικονομικής απόψεως τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας θα καθορίσουν την τάση για όλες τις επενδύσεις καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους. Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα ενισχύσουν την ζήτηση για τα εμπορεύματα (κυρίως πετρέλαιο και ορυκτά μέταλλα), και αυτό θα ενισχύσει τα νομίσματα που σχετίζονται με αυτά τα μέταλλα (όπως το δολάριο Αυστραλίας και Καναδά). Αυτό θα είναι θετικό και για τις μετοχές καθώς θα ενισχύσει τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη. Οι χαμένοι με αυτό το σενάριο θα είναι οι επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν το αμερικάνικο δολάριο, το Ιαπωνικό Γιέν και το ελβετικό φράγκο.
Είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές να παρακολουθούν τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Οι προσδοκίες για μείωση τη ποσοτικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ περιόρισε την επενδυτική αισιοδοξία που είχε κυριαρχήσει από τις αρχές του έτους, έτσι θα πρέπει να δούμε την πρόθεση της τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει την ποσοτική χαλάρωση για να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία καθώς πλησιάζουμε προς το 2014. Η πορεία των διαφόρων επενδυτικών κατηγοριών θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις κινήσεις της FED αλλά και από τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας της Ιαπωνίας. Αν χάσετε αυτές τις εξελίξεις θα χάσετε και την ευκαιρία να κάνετε κερδοφόρες επενδυτικές κινήσεις τους τελευταίους μήνες του έτους.
Tags Nikkei 225 αναλυτής γιεν επιχειρήσεις Ιαπωνίας ισοτιμίες μακροοικονομικής νομισματικής χαλάρωσης πτωτική τάση φόρους
Check Also
Εν μέσω κορονοϊου αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια
Αυξημένες εμφανίζονται οι καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και του Δημόσιου στις τράπεζες τον περασμένο Μάρτιο εν μέσω «καραντίνας» και εξάπλωσης κορονοϊου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις και τα ρέπος της Γενικής Κυβέρνησης (η οποία περιλαμβάνει τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τους φορείς του) αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 2,3 δισ. ...