Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Ευάγγελος Νικολαΐδης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης, υπέγραψαν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Στους στόχους του Συμφώνου Συνεργασίας περιλαμβάνονται η εν γένει ανάπτυξη του χώρου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και των κοινωνικών συναιτεριστικών επιχείρησεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), η υποστήριξη της σχετικής επιστημονικής έρευνας, η χρήση των επιστημονικών ερευνητικών δεδομένων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου, η ανάδειξη των δυνατοτήτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος, καθώς και για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Η επίτευξη των εν λόγω στόχων θα επιδιωχθεί με τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας, την υλοποίηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων, κοινών εκδηλώσεων, την υλοποίηση βραχείας διάρκειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μέλη και εργαζομένους φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, την εκπόνηση ερευνών, τη συγγραφή μελετών καθώς και με την παροχή υποτροφιών σε μέλη και εργαζομένους φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια την Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO 2018, στο διάστημα 7-11 Νοέμβριου στο κέντρο της Αθήνας.
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος κατανόησης της οικονομίας, ένα κίνημα που προασπίζεται πρωτίστως τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της απασχόλησης στην Ευρώπη και προωθεί την καθιέρωση μιας σειράς από εθνικές και τοπικές νομοθεσίες.
Η ΚΑΛΟ δεν είναι μια ακόμη προνοιακή πολιτική για τους ευάλωτους και οικονομικά ασθενέστερους πολίτες αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος να παράγουμε, να εργαζόμαστε και να καταναλώνουμε.
Να παράγουμε και να καταναλώνουμε υπηρεσίες και προϊόντα που προάγουν τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ένταξης και του γενικού κοινωνικού συμφέροντος.
Να καταναλώνουμε τα προιόντα, που ικανοποιούν εμάς τους ίδιους που εργαζόμαστε για να τα παράγουμε αλλά και τους άλλους συμπολίτες μας, σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο μέσω ενός αλληλέγγυου εμπορικού ή ανταλλακτικού δικτύου που εναρμονίζει την προσφορά και την ζήτηση.
Να εργαζόμαστε με ένα άλλο τρόπο, συμπράττοντας δημοκρατικά, διαμορφώνοντας πιο ίσες σχέσεις παραγωγής, διανέμοντας το πλεόνασμα της εργασίας μας, σε μας τους ίδιους ή/και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας ή/και προσφέροντας μέρος αυτού σε αλληλέγγυες δράσεις.