Το Cardano (ADA) είναι ένα κρυπτονόμισμα τρίτης γενιάς που ξεκίνησε το 2017 για την διαχείριση έξυπνων συμβολαίων σε μια πλατφόρμα blockchain. Χτίστηκε στις βάσεις του bitcoin και του ethereum και προσδοκά να λύση τα προβλήματα της βιωσιμότητας και της επεκτασιμότητας. καθώς είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά είναι επίσης γρηγορότερο και ασφαλέστερο.
Το Cardano όπως και το Ethereum είναι αποκεντρωμένο και προγραμματιζόμενo blockchain το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να δημιουργήσουν άλλες εφαρμογές χρησιμοποιώντας “έξυπνα συμβόλαια” (smart contracts).
Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές (decentralized applications – dapps) μοιάζουν με τις εφαρμογές των έξυπνων κινητών. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι τα dapps τρέχουν αυτόνομα χωρίς την υποστήριξη τρίτων εφαρμογών στο παρασκήνιο. Η αυτονομία επιτυγχάνεται με την χρήση των “έξυπνων συμβολαίων” τα οποία είναι προγράμματα σχεδιασμένα για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όταν συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες.
Από που προήλθε το όνομα Cardano?
Το Cardano πήρε το όνομα του από τον Ιταλό μαθηματικό Gerolamo Cardano ενώ η κρυπτογράφηση ADA πήρε το όνομα από την Ada Lovelace που έγινε γνωστή από την έρευνα στην Αναλυτική Μηχανή. Οι ιδρυτές του είναι ο Charles Hoskinson και Jeremy Wood σινυδρητές του ethereum οι οποίοι αποχώρησαν μετά από διαφωνία με τον Vitalik Buterin.
Η καρδιά κάθε πλατφόρμας blockchain είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία μπλοκ και την επικύρωση συναλλαγών. Το Cardano λειτουργεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρωτόκολλο blockchain απόδειξης συμμετοχής (PoS) με επικυρωτή που ονομάζεται Ouroboros. Το Ouroboros είναι ένας Proof-of-Stake (PoS) αλγόριθμος παρόμοιος με το μελλοντικό Casper του Ethereum 2. Η σημαντική διαφορά είναι ο τρόπος επιλογής του “επικυρωτή” (validator). Ο αλγόριθμος Ouroboros επιλέγει έναν κόμβο για να δημιουργήσει κάθε νέο απαιτούμενο μπλοκ ανάλογα με τον αριθμό των Ada που έχουν στην κατοχή τους οι χρήστες, αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος περισσοτέρων ADA έχει περισσότερες πιθανότητες να εκτελέσει το νέο μπλοκ άρα και μεγαλύτερο κέρδος.
Το πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει στο ελάχιστο την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διαδικασία παραγωγής των μπλοκ. Το Cardano το καταφέρνει αυτό εξαλείφοντας την ανάγκη για μεγάλη ισχύ κατακερματισμού και χρήση μαζικών υπολογιστικών πόρων, σε αντίθεση με την λειτουργία του αλγορίθμου απόδειξης της εργασίας (PoW) που χρησιμοποιείται κυρίως από το Bitcoin. Αυτό είναι και το ισχυρό πλεονέκτημα του Cardano καθώς δεν χρειάζεται τόσο εντατικό mining – τη διαδικασία για την οποία έχει επικριθεί έντονα το μπιτκοιν – και άρα χρειάζεται πολύ λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
Αυτός ο μηχανισμός συναίνεσης επιτρέπει την αποστολή και λήψη της ADA γρήγορα και με ασφάλεια, ενώ διασφαλίζει παράλληλα και την ασφάλεια των έξυπνων συμβολαίων στο blockchain της Cardano. Ταυτόχρονα, ως μηχανισμός συναίνεσης-συμμετοχής (PoS), το Ouroboros παρέχει κίνητρα και ανταμοιβές στους κατόχους των ADA tokens που συμμετέχουν στο δίκτυο της Cardano και συμβάλλουν στη διασφάλιση της εγκυρότητας του δικτύου. Με το πρωτόκολλο Proof of Stake (Pos), εξόρυξη μπορεί να κάνει μόνο αυτός που έχει ήδη στην κατοχή του κρυπτονομίσματα ADA.
ADA το κρυπτονόμισμα του Cardano
Το κρυπτονόμισμα του δικτύου Cardano είναι το ADA το οποίο επιτρέπει στον κάτοχο να στέλνει και να ανταλλάσει χρήματα και κρυπτονομίσματα στο δίκτυο του cardano με μεγάλη ταχύτητα και με ασφαλή τρόπο.
Το κρυπτονόμισμα ADA μπορεί να το αγοράσει ο κάθε επενδυτής και διαπραγματεύεται στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
Η τιμή του κρυπτονομίσματος ADA διαπραγματεύται στα 2,2870 δολάρια ενώ έχει αυξηθεί 1124% από την αρχή του 2021 ενώ τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφει κέρδη της τάξεως του 2293%. Η κεφαλαιοποίηση του ADA έχει φθάσει τα 73,3 δις δολάρια και είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα πίσω μόνο από το μπιτκοιν και το εθερεουμ.
Σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά περίπου 32 δις κρυπτονομίσματα ADA ενώ ο μέγιστος αριθμός τους φθάνει τα 45 δις νομίσματα.