Χρεοκοπία της Αργεντινής με «σφραγίδα» της ISDA

Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) ουσιαστικά κήρυξε χθες Παρασκευή την Αργεντινή σε κατάσταση χρεοκοπίας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια.

Μια ημέρα πριν, η ελβετική τράπεζα UBS είχε υποβάλλει αίτημα στην ISDA για να αποφασίσει αν η μη πληρωμή των ομολόγων την προηγούμενη μέρα συνιστά «πιστωτικό γεγονός» που ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Αργεντινής επέμενε ότι δεν υπήρχε χρεωκοπία, ωστόσο αυτό το επιχείρημα δεν βρήκε ανταπόκριση στην ISDA.

O Αμερικανός δικαστής Τ.Griesa καλεί την Αργεντινή να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις της απέναντι στα hedge funds και τους πιστωτές. «Οι υποχρεώσεις της Αργεντινής παραμένουν», ανέφερε ο Griesa, στο πλαίσιο της ειδικής ακρόασης που πραγματοποιείται σήμερα στο αμερικανικό δικαστήριο, προκειμένου να αποτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση της χώρας, αλλά και να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.»Αυτό που συνέβη αυτή την εβδομάδα ούτε εξαλείφει, ούτε μειώνει τις υποχρεώσεις της Αργεντινής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Check Also

Αγορές ισοτιμιών και ειδοποιήσεις – σήματα

Αγορές ισοτιμιών και ειδοποιήσεις – σήματα Όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (fintech) θα αλλάξουν τα δεδομένα στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όπως τις γνωρίζαμε έως σήμερα. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι μεταβολές που προβλέπεται να δημιουργήσει σε κλάδους της αγοράς, όπως η αγορά ισοτιμιών και η λιανική τραπεζική, είναι συγκρίσιμη ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add