Futures and Options

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρυσό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρυσό

Ο χρυσός έχει μεγάλη οικονομική αξία, ως πολύτιμο μέταλλο για νομίσματα, κοσμήματα και άλλα τεχνουργήματα. Τα αποθέματα χρυσού είχαν γίνει η πιο συνηθισμένη βάση της νομισματικής πολιτικής, από τα βάθη της γνωστής ιστορίας της πολιτικής και της οικονομίας, αν και σ’ αυτόν τον ρόλο έχει αρχίσει σταδιακά να υποκαθίσταται από τα αποθέματα σκληρών νομισμάτων. Ώστόσο η τιμή του επηρεάζεται από κάποιες βασικές παραμέτρους όπως οι εξής:

1) Αποθεματικά κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες ωθεί προς τα πάνω την τιμή του χρυσού.

2) Η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ

Η τιμή του χρυσού έχει αντίθετη πορεία σε σχέση με την τιμή του δολαρίου.Τι σημαίνει αυτό; Ένα ισχυρό δολάριο κρατά χαμηλά την τιμή του χρυσού .Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσει την τιμή του χρυσού υψηλότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να επενδύουν και να εμπορεύονται σε δολάρια, όταν το δολάριο είναι ισχυρό. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και όταν το δολάριο είναι αδύναμο οι άνθρωποι προτιμούν να επενδύουν σε χρυσό.

3) Κοσμήματα και βιομηχανική ζήτηση

Το 2010 για παράδειγμα , η βιομηχανία κοσμημάτων απορρόφησε το 54% της ζήτησης (περί τους 3.812 τόνους σύμφωνα με το World Gold Council και το London Bullion Market Association. Η Ινδία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του χρυσού για κοσμήματα. Η καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα, για παράδειγμα, τους δύο πρώτους μήνες του 2011 έφτασε τους 200 τόνους – μια τεράστια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ένα άλλο 12% της ζήτησης οφείλεται σε ιατρικές και βιομηχανικές χρήσεις.

4) Ανασφάλεια

Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο χρυσό, ο οποίος θεωρείται ως ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τους αβέβαιους καιρούς. Όσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα στις αγορών ομολόγων, μετοχών και ακινήτων, τόσο το ενδιαφέρον για χρυσό αυξάνεται. Ο χρυσός επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμιση έναντι υποτιμήσεων, πληθωριστικών πιέσεων και πολιτικής αστάθειας.

5) Παραγωγή και κόστος εξόρυξης

Σημαντικοί παραγωγοί είναι: Κίνα, Νότια Αφρική, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ρωσική Ομοσπονδία και Περού.

Ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι και το κόστος εξόρυξης. Σήμερα η εξόρυξη είναι πιο δύσκολη και αυτό αυξάνει το κόστος εργασίας ενώ παράλληλα η κοινή γνώμη είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη. Αυτό αυξάνει στο κόστος παραγωγής χρυσού ορυχείου, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του.

 

Τι είναι τα καράτια

Τα καράτια είναι ο τρόπος με τον οποίο δηλώνεται η περιεκτικότητα του τελικού κράματος σε χρυσό. Αν και είναι μονάδα μέτρησης βάρους, όπως χρησιμοποιείται στα διαμάντια (1 καράτι ισούται με 200 mg, δηλαδή 1/5 του γραμμαρίου), στην περίπτωση του χρυσού χρησιμοποιείται ως αναλογία: ο καθαρός χρυσός ορίζεται στα 24 καράτια, άρα κάθε μικρότερος αριθμός υποδηλώνει αναλογία: χρυσός 18 καρατίων σημαίνει 18/24, δηλαδή «στα 24 μέρη τα 18 μέρη είναι χρυσός και τα υπόλοιπα 6 είναι άλλα μέταλλα», ή αλλιώς 75% καθαρός χρυσός και 25% άλλα μέταλλα. Στα κοσμήματα συνήθως χρησιμοποιείται χρυσός 14 καρατίων (14/24 ή 58,3%) μέχρι 18 καρατίων, ενώ η χρυσή λίρα είναι 22 καρατίων. Ο καθαρός χρυσός 24 καρατίων είναι πολύ μαλακός για μηχανικές καταπονήσεις, υπάρχει μόνο σε τυποποιημένες ράβδους χρυσού.

 

Γιατί ο λευκός χρυσός είναι πιο ακριβός από τον κίτρινο χρυσό

Ο χρυσός είναι ένα ορυκτό το οποίο βγάζουμε μέσα από την γη. Έχει χρώμα κίτρινο πάντα: κίτρινος χρυσός. Επίσης όσο πιο πολλά καράτια είναι, τόσο πιο μαλακός και δύσκολος να σμιλευτεί για να δημιουργηθούν κοσμήματα – χρυσαφικά.

Ο λευκός χρυσός είναι αλήθεια πως είναι λίγο πιο ακριβός από τον κίτρινο και αυτό γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο κράμα στην κατασκευή και την μίξη του.
Τα 24 καράτια έχουν 99.99% χρυσό, τα 22 καράτια έχουν 91.67%, τα 20 έχουν 83.33% και πάει λέγοντας.Για τον λευκό χρυσό, χρησιμοποιείται το μέταλλο ρόδιο ως επίστρωση, για να δίνει μια λευκή χροιά στο κράμα.

Συνεπώς,ο λευκός χρυσός είναι πιο ακριβός από τον κίτρινο χρυσό, επειδή έχει εξτρά επεξεργασία, αλλά και αυτή η επεξεργασία είναι αρκετά δυσκολότερη.

 

Κατανομή του χρυσού ανά χώρα

Πρώτες στη λίστα είναι οι ΗΠΑ με 8.133,5 τόνους, ακολουθεί η Γερμανία με 3.383 τόνους , το ΔΝΤ με 2.814 τόνους, η Ιταλία με 2.451,8 τόνους, η Γαλλία με 2.435,4 τόνους η Ρωσία με 1.238,3 τόνους, η Κίνα με 1.054,1 τόνους και η Ελβετία με 1.040 τόνους.

Η Ελλάδα με 112,5 τόνους βρίσκεται στην 32 θέση, πάνω από την Ένωση Κεντρικών Τραπεζών, την Κορέα, την Ρουμανία, την Πολωνία, το Ιράκ, την Αυστραλία, το Κουβέιτ και την Ινδονησία.

 

Διαβάστε ακόμη

Εξελίξεις και προβλέψεις για την τιμή του χρυσού

Exit mobile version