Futures and Options

Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

Πόσα γραμμάρια είναι μια ουγγιά

Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή χρυσού

Πώς διαμορφώνεται η τιμή χρυσου 

Η τρέχουσα τιµή του χρυσού και η τιµή αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας διαµορφώνονται από τα διεθνή δεδοµένα και ανακοινώνονται από το επίσηµο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η τιµή της «πιάτσας» ακολουθεί τις επίσηµες τιµές ανα ουγγιά, µε µικρές αποκλίσεις ανάλογα µε την προσφορά και τη ζήτηση.

Όπως αναφέρει  επιχειρηµατίας της αγοράς χρυσού που συµµετέχει και ο ίδιος στο καθηµερινό αυτό παζάρι «Αυτή την εποχή αλλάζουν χέρια µεγάλες ποσότητες χρυσού καθηµερινά, οπότε υπάρχει και αρκετός τζίρος για να βγάλει χρήµατα ο µεσάζων, χωρίς να αυξήσει τα ποσοστά κέρδους του» µας. Στα κοσµήµατα, ο πωλητής θα πάρει γύρω στα 14 ευρώ ανά γραµµάριο για τα 14 καράτια, 16-17 ευρώ για τα 18 καράτια και 25 ευρώ για τα 22 καράτια. Εµείς αγοράζουµε σε αυτές τις τιµές, και όταν µαζέψουµε αρκετά µεγάλη ποσότητα, πουλάµε προσθέτοντας µισό µε ένα ευρώ ανά γραµµάριο στον επόµενο κρίκο της διαδικασίας, ο οποίος µαζεύει µεγαλύτερες ποσότητες και τις προωθεί στα ειδικά εργοστάσια, τις ραφιναρίες, που λιώνουν τον χρυσό και τον καθαρίζουν από όλες τις προσµείξεις, για να φτιάξουν ράβδους καθαρού χρυσού 24 καρατίων. Αν κάποιος µαζεύει αρκετές ποσότητες χρυσού από διάφορες πηγές, µε τον τρόπο αυτόν θα βγάλει κέρδος γύρω στις 2.000 ευρώ ανά κιλό χρυσού. Το τελικό προϊόν, η ράβδος 24 καρατίων, πωλείται πλέον προς 39.000-41.000 ευρώ ανά κιλό, αλλά φυσικά χρειάζεσαι µεγαλύτερη ποσότητα, π.χ. ενάµισι κιλό κοσµηµάτων διαφορετικών καρατίων για να βγάλεις ένα κιλό καθαρού χρυσού, ενώ στην τιµή περιέχεται και το κόστος της επεξεργασίας και καθαρισµού του χρυσου».

Για τους µικροεπενδυτές πάντως, τα χρυσά νοµίσµατα και ειδικά η χρυσή λίρα Αγγλίας (Gold Sovereign) είναι καλύτερη λύση, γιατί είναι κάτι άµεσα αναγνωρίσιµο που ελέγχεται εύκολα και ρευστοποιείται άµεσα. Σήµερα αγοράζουµε τη χρυσή λίρα προς 310-320 ευρώ και την πουλάµε στα 330 ευρώ, χέρι µε χέρι. Η Τράπεζα της Ελλάδος σου δίνει λιγότερα γιατί ελέγχει τη λίρα και πάντα βρίσκει κάποιες φθορές, άσε που οι περισσότεροι δεν θέλουν να καταγραφεί πουθενά η συναλλαγή τους,επισηµαίνει άνθρωπος της αγοράς που δηλώνει ότι διακινεί «όλο και περισσότερες» λίρες κάθε ηµέρα, ενώ δεν έχει παρατηρήσει κάποια συγκεκριµένα χαρακτηριστικά στο προφίλ του µέσου πελάτη του: Από απελπισµένους µε βέρες και σκουλαρίκια και γιαγιάδες που κρατάνε τρεις λίρες από την Κατοχή στο κοµπόδεµα, ως µεγαλοεπενδυτές που µαζεύουν όποια ποσότητα χρυσού µπορούν να βρουν, όλοι πλέον ασχολούνται µε τον χρυσό».

Αγορά χρυσου και κίνδυνοι

Αρκετές παγίδες, και µάλιστα παγίδες οι οποίες δεν είναι όλες παράνοµες υπάρχουν για τους ευκαιριακούς αγοραστές και πωλητές. Σύμφωνα με έµπειρο  παράγοντα της ιδιαίτερης αυτής αγοράς, «µία από τις µεγαλύτερες παγίδες για κάποιον άσχετο είναι το ενέχυρο: αν θέλεις να πάρεις τη σωστή τιµή για τα κοσµήµατά σου, πρέπει να τα δώσεις από την αρχή για πώληση και όχι για ενεχυροδανεισµό. Στην πώληση παίρνεις την τρέχουσα τιµή του χρυσού σύµφωνα µε το βάρος και την ποιότητα του µετάλλου, ενώ στο ενέχυρο παίρνεις δανεικά που αντιστοιχούν σε σαφώς χαµηλότερη αξία από τα κοσµήµατα που αφήνεις για εγγύηση– αν δεν επιστρέψεις τα χρήµατα του δανείου στον συµφωνηµένο χρόνο, χάνεις τα κοσµήµατα για πολύ χαµηλότερη τιµή από το αν τα είχες δώσει για πώληση εξαρχής».

Πάντως απάτη µε την ποιότητα του χρυσού που πωλείται δεν γίνεται εύκολα αφού στα χρυσά νοµίσµατα ο έλεγχος είναι πιο εύκολος βάσει διαστάσεων και βάρους που µαρτυρεί το ειδικό βάρος του µετάλλου, ενώ στον «χύµα» χρυσό από κοσµήµατα και ράβδους υπάρχει χηµική διαδικασία που αποδεικνύει τη γνησιότητα και την καθαρότητα ενός άγνωστου δείγµατος χρυσού. Άλλωστε αυτοί που διακινούν µεγαλύτερες ποσότητες είναι όλοι γνωστοί µεταξύ τους, οπότε οποιαδήποτε απόπειρα απάτης εξασφαλίζει την άµεση αποποµπή από τον κλειστό κύκλο των εµπίστων.
Διαβάστε ακόμη

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

Exit mobile version