Η 82η ΔΕΘ αναβιώνει τη φωτιά της Θεσσαλονίκης

Με περισσότερους από 210.000 επισκέπτες στη προηγούμενη διοργάνωση, η 82η ΔΕΘ  φιλοδοξεί φέτος  από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017 να γίνει το απόλυτο σημείο αναφοράς και ακόμα μεγαλύτερη και πιο ελκυστική, ενώ τιμώμενη χώρα φέτος είναι η ΚΙΝΑ. Για άλλη μια φορά παρουσιάζονται ποικίλοι τομείς που απευθύνονται σε όλους τους επισκέπτες, μεταξύ άλλων:

  • Ξένες συμμετοχές
  • Επιχειρηματικότητα
  • Καινοτομία
  • Μηχανοκίνηση
  • Εκπαίδευση
  • Ψυχαγωγία και διασκέδαση

Χαρακτηριστική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ αποτελεί η China Development Bank (CDB), που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιό της και διερευνά την προοπτική χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα από την τιμώμενη χώρα, ενώ η CDB θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου και η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων ξένων επενδύσεων, μακροπρόθεσμου δανεισμού και έκδοσης ομολόγων. Κομβικό σημείο στην πορεία της οικοδόμησης μίας μονιμότερης και πιο γόνιμης σχέσης της Ελλάδας με την Κίνα αποτέλεσε η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιείται από τις 9-17 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ΔΕΘ έχει ήδη γράψει 81 χρόνια ιστορίας, με αποτέλεσμα να έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ελληνική οικονομία, τον πολιτισμό και την κοινωνία, ενώ πρέπει να τονιστεί και το διεθνές της αντίκτυπο. Σε μια περίοδο αναζήτησης και προσπαθειών για έξοδο από την ύφεση, η σημασία της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας και της ενδυνάμωσης αναπτυξιακών θεσμών αποκτά βαθύτερο νόημα. Ταυτόχρονα, η αντοχή της στο χρόνο και η επικαιροποίηση του περιεχομένου της αποδεικνύει ότι είναι ένας δυναμικός θεσμός με ικανότητα προσαρμογής στις εγχώριες αλλά και διεθνείς μεταβολές.

Music Events στην 82η ΔΕΘ με μοναδικές συναυλίες από τις 10-17 Σεπτεμβρίου και αγαπημένους καλλιτέχνες τους οποίους ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει με το εισιτήριο εισόδου της έκθεσης. Κάθε βράδυ στις 21:30 στη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΔΕΘ, τα Music Events υπόσχονται ένα σπουδαίο θέαμα και ο χώρος της έκθεσης γίνεται χώρος για μια μεγάλη γιορτή.

Ένα από τα πιο αξιόλογα γεγονότα της φετινής ΔΕΘ που αξίζει να αναφερθεί είναι η αναβίωση της φωτιάς της Θεσσαλονίκης του 1917 από ηθοποιούς και μέσα από σόου με φωτιές. Μια εντυπωσιακή μακέτα 30 μέτρων που αναπαριστά πιστά την πόλη του 1917 πριν το ξέσπασμα της ολέθριας πυρκαγιάς θα τοποθετηθεί έξω από την έκθεση και συγκεκριμένα μπροστά στην πύλη της ΧΑΝΘ. Η μακέτα θα τοποθετηθεί μπροστά από την πύλη λίγο μετά τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, δηλαδή είτε το Σάββατο το βράδυ είτε την επόμενη ημέρα, και θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος της διοργάνωσης ως σύμβολο της επετείου των 100 χρόνων από την εκδήλωση της μεγάλης φωτιάς. Εκεί θα πραγματοποιούνται καθημερινά εμφανίσεις και παραστάσεις από ένα δυναμικό ηθοποιών, αλλά και ένα ειδικό εικοσάλεπτο σόου με φωτιές που έχουν επιμεληθεί πυροτεχνουργοί, κατά τη διάρκεια του οποίου θα φαίνεται πώς οι φλόγες τύλιξαν τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, στόχος είναι να μεταδοθεί στους θεατές η ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη της 82ης Έκθεσης, η μακέτα θα μεταφερθεί στην πλατεία Αριστοτέλους όπου και θα παραδοθεί κυριολεκτικά στις φλόγες σε μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με τη ΔΕΘ και την «Παράλλαξη» και τη βοήθεια πολλών άλλων ομάδων και φορέων της πόλης. Η μακέτα βασίζεται σε φωτογραφίες της εποχής ενώ σε κάποια σημεία το ύψος της θα φτάνει μέχρι και στα 4 μέτρα.

Για την επέτειο των 100 χρόνων από την πυρκαγιά, στη διάρκεια της ΔΕΘ θα πραγματοποιείται καθημερινή προβολή του ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη», σε συμπαραγωγή του Γρηγόρη Βαρδαρινού και της COSMOTE TV και με την υποστήριξη της ΔΕΘ – HELEXPO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Τόπος: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Έναρξη: 09.09.2017
Λήξη: 17.09.2017

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σάββατο 09.09: 10:00-22:00
Κυριακή 10.09: 10:00-22:00
Καθημερινές: 16:00-22:00
Σάββατο 16.09 & Κυριακή 17.09: 10:00-22:00

Εισιτήριο εισόδου:
Όλες οι ημέρες
Εισιτήριο: 5 ευρώ
Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ: 3 ευρώ
Θα ισχύει για παιδιά από 3 χρονών και άνω.
«Οικογενειακό Εισιτήριο» για 4 άτομα, 2 ενήλικες και 2 παιδιά: 15 ευρώ
Για πενταμελή οικογένεια, 2 ενήλικες και 3 παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών: 5 ευρώ για το πέμπτο άτομο. Σε ό,τι αφορά τα ΑμΕΑ, θα ισχύει η δωρεάν είσοδος μόνο για άτομα με κινητικά προβλήματα.

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add