Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ σε επιστροφές φόρου

Έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου 240,8 εκατ. ευρώ που δικαιούνται, ενώ η επικείμενη εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δρομολογεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών. Ο αριθμός των φορολογούμενων με πιστωτικό εκκαθαριστικό που περιμένουν την πληρωμή της επιστροφής ανέρχεται στους 569.602.

Δεν αναμένεται άλλη πληρωμή για επιστροφή φόρου πριν την επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2017 στα τέλη Αυγούστου, αφού οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα περιμένουν να συμψηφιστούν με την έκδοση του φόρου από τον ΕΝΦΙΑ.

Περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν από το φθινόπωρο να καταβάλουν στο Δημόσιο τον ΕΝΦΙΑ του 2017, ο οποίος θα επιβληθεί φέτος χωρίς να σημειωθούν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ΑΑΔΕ προβλέπεται να αναρτήσει γύρω στα τέλη Αυγούστου τα εκκαθαριστικά σημειώματα – ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς ΤΑΧΙSnet περίπου 7,35 εκατομμυρίων φυσικών και 55.000 νομικών προσώπων. Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018, ενώ το συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει επίσης σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει, ενώ παράλληλα θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από προηγούμενο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους σε περ’ιπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016 που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Οικονομικών, οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τις πληρωμές δαπανών πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα όταν καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες:

– Αναζήτηση αυτεπάγγελτων αποδεικτικών φορολογικής ενημερώτητας από το σύστημα TAXISnet, ακόμα και αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται κανονικά η υποχρέωση προσκόμισης  ενημερότητας. Σε περίπτωση μη έκδοσης λόγω ύπαρξης οφειλής, η υπηρεσία υποβάλει αίτημα αυτόματου συμψηφισμού.

– Απαίτηση της προσκόμισης αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας από τους δικαιούχους των χρηματικών ποσών μέχρι να υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών πληρωμών με τον ΕΦΚΑ, οπότε τα αποδεικτικά αυτά θα μπορούν να αναζητούνται αυταπάγγελτα.

Στόχος των παραπάνω είναι η υλοποίηση και διαχείριση συμψηφισμών μεταξύ οφειλών – επιστροφών του κάθε οφειλέτη τόσο εντός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης όσο και με οφειλές άλλων δημοσίων φορέων σε περίπτωση που αυτό προβλέπεται. Ειδικότερα, αν ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα δανειστής της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής, το σύστημα μπορεί αυτόματα να συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσό. Η δυνατότητα αυτή στοχεύει στην πλήρη αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάθε συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.

Από την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την ολοκλήρωσή της, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε τρεις πληρωμές επιστροφών φόρου, ενώ δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη πριν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Αυγούστου, εκτός απροόπτου.

Έτσι, εφόσον οι εν αναμονή δικαιούχοι επιστροφής φόρου έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία η οποία τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, θα υποστούν συμψηφισμό. Στην αντίθετη περίπτωση μπορούν να ελπίζουν από Σεπτέμβρη σε πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού με το φόρο που θα πρέπει να τους επιστρέψει η εφορία.

 

Check Also

money

Κορονοϊός: Επίδομα 533 ευρώ σε 500.000 επαγγελματίες τον Μάιο – Με ποια διαδικασία θα δοθεί

Αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 533 ευρώ θα λάβουν για τον μήνα Μάιο περισσότεροι από 500.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι αλλά και εργαζόμενοι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι παραπάνω θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στο Taxisnet αιτήσεις για την ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add