Αύξηση στο νέο βασικό μισθό και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Ένα από τα άμεσα μέτρα που θα πάρει το υπουργείο Εργασίας με επικεφαλή τον κ. Πάνο Σκουρλέτη είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Aυτό θα σημαίνει την αναπροσαρμογή στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ απο τα 359 ευρώ που είναι σήμερα στα 461 ευρώ. Λόγω της επίδρασης του επιδόματος ανεργίας από το βασικό μισθό, θα υπάρξει παράλληλη αύξηση στο νέο βασικό μισθό και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης δήλωσε στην τελετή παραλαβής – παράδοσης πως ένα από τα άμεσα μέτρα που θα λάβει ως υπουργός είναι η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση, όμως, θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας σε υψηλοτέρα επίπεδα αφού είναι συνδεδεμένο με το ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτή η «σύνδεση» δε θα αλλάξει με την νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το νέο υπουργείο Εργασίας.
Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είχε νομιμοποιηθεί με την 6η Πραξη του Υπουργικού Συμβουλίου και εφαρμόστηκε στις 19/3/2012 με την υπουργική απόφαση ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Η μείωση ήταν της τάξεως του 22% και αφορούσε και τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας.
Αντίστοιχα, θα αυξηθούν και τα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης – διακοπής εργασιών και το επίδομα μητρότητας.
Παράλληλα το νέο υπουργείο Εργασίας προωθεί μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος κατάρτισης. Όσο αφορά τα προγράμματα voucher, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν ότι η επαγγελματική κατάρτιση συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε αλληλεξαρτάται με τη συνολική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Check Also

voucher €2.520

Νέα επιδότηση ανέργων 30-49 ετών με voucher €2.520

Η δράση «Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής» απευθύνεται σε 10.000 άνεργους δικαιούχους, που επιθυμούν να ενταχθούν δυναμικά στην αγορά εργασίας. H δράση περιλαμβάνει: Υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής (4 συνεδρίες) Υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής θεωρητικής κατάρτισης σε ειδικότητες κλάδων αιχμής (200 ώρες) Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add