Εξελίξεις και προβλέψεις για την τιμή του χρυσού

Εξελίξεις και προβλέψεις για την τιμή του χρυσού

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του χρυσού να έχασε έδαφος, ωστόσο οι προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξες για το υπόλοιπο διάστημα του 2016.

Μικρή άνοδος σημειώνεται για τον χρυσό, μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές στρέφονται προς σχετικά πιο ασφαλείς κινήσεις στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 1,90 δολάρια ή 0,1% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.329,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι εκτιμήσεις των οίκων

Σε πρόσφατη μελέτη της η UBS ανέφερε ότι ο χρυσός αποτελεί «must» επένδυση για το υπόλοιπο του 2016 -παρά τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα- καθώς υπάρχει μια σειρά από μακροοικονομικούς παράγοντες που δικαιολογεί συνέχιση του ράλι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτιμήσεις της για τη μέση τιμή του χρυσού για το υπόλοιπο του 2016 αυξήθηκαν στα 1.400 δολάρια/ουγκιά από 1.340 δολάρια προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν υψηλότερα τον χρυσό είναι τα χαμηλά/αρνητικά πραγματικά επιτόκια, το γεγονός ότι το δολάριο έχει κορυφωθεί έναντι των νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, και κυρίως οι παρατεταμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ στηρίζει την περαιτέρω άνοδο του χρυσού, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αλλαγές στη νομισματική πολιτική, οδηγώντας σε χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα και σε αυξημένη αβεβαιότητα. Παράλληλα, η UBS εξακολουθεί να αναμένει ότι τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα μειωθούν κι άλλο.

Στο ίδιο -περίπου- μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις της Bank of America, η οποία ύστερα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εκτιμά πλέον ότι ο χρυσός θα σημειώσει άνοδο 10% έως το τέλος του έτους και θα κλείσει στα 1.475 δολάρια, από 1.325 δολάρια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Το πολύτιμο μέταλλο αντιμετωπίζεται σε περιόδους κρίσης ως ασφαλές καταφύγιο, ενώ ενισχύεται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Σύμφωνα με τους αναλυτές της BoA, «η τρέχουσα αβεβαιότητα δείχνει πως δεν αναμένεται ένας κύκλος αύξησης των επιτοκίων, οπότε τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μειώνει το κόστος ευκαιρίας του να έχεις στην κατοχή σου ένα στοιχείο ενεργητικού χωρίς απόδοση, όπως ο χρυσός».

 

Διαβάστε επίσης

Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

 

 

Check Also

Στο +0,61% και τα 1.356 δολάρια ανά ουγγιά ο χρυσός

Οι εντάσεις στην περιοχή της Κορέας έχουν τραβήξει την προσοχή των επενδυτών. Η θέση και σημασία του χρυσού παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και σήμερα, Παρασκευή 08.09.2017, με υψηλά ενός έτους και έχοντας δεχτεί ώθηση λόγω των νέων πιέσεων που παρουσιάζει το αμερικανικό δολάριο. Αναλυτικότερα, τα ποσοστά του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν αύξηση 0,61% στις 10:45 π.μ, με ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add