ΟΑΕΔ

Επιδότηση εισφορών από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας του ΟΑΕΔ

Η επιδότηση του προγράμματος για τις ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που θα απασχολούν ανέργους  θα πραγματοποιηθεί μέσω του Ειδικού Λογαριασμού που έχει συσταθεί από τον ΟΑΕΔ για αυτοτελώς και ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενους ανέργους. Αυτή είναι η πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια εύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων και της εκτέλεσης του προγράμματος, στόχος του οποίου είναι να πείσει τους εργοδότες να μετατρέψουν εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που έχουν στις επιχειρήσεις τους σε μισθωτούς.

Ωστόσο θεωρείται πως η προωθούμενη λύση ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών λόγω του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός, όταν συστάθηκε το 2011, είχε ως στόχο να απευθύνεται σε άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για να τους παρέχει το δικαίωμα να μπορούν να λάβουν και εκείνοι, έστω και υπό προϋποθέσεις, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Στο λογαριασμό αυτό καταλήγει ποσό 10 ευρώ το μήνα, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Τελικά είναι πιθανό ο συγκεκριμένος λογαριασμός να αξιοποιηθεί για άλλο σκοπό, επιδοτώντας επιχειρηματίες προκειμένου να μετατρέψουν εργαζόμενους που έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μόνιμη και εξαρτημένη εργασία σε μισθωτούς.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς εκτιμάται ότι το πρόγραμμα αυτό θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ στο στάδιο της ολοκληρωμένης εφαρμογής του, καθώς και ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 40.000 ωφελούμενοι της διαδικασίας μέσα από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος. Το ανώτατο όριο της επιδότησης θα είναι 350 ευρώ το μήνα.

 

Check Also

CLLD LEADER

CLLD LEADER ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

CLLD LEADER ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add