Η επιστροφή φόρου και ο συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ

Δεν προβλέπονται πληρωμές για επιστροφή φόρου πριν την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2017, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο ότι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα περιμένουν να συμψηφιστούν με την έκδοση του φόρου από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου ύψους 240,8 εκατ. ευρώ που δικαιούνται και η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δρομολογεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών. Ο αριθμός των φορολογουμένων που περιμένουν την πληρωμή επιστροφής φόρου ανέρχεται στους 569.602 φορολογούμενους.

Η καταβολή στο Δημόσιο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων του έτους 2017 αφορά περίπου 7, 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ο φόρος αυτός θα επιβληθεί, συγκριτικά με πέρσι, χωρίς να σημειωθούν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων – ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους λογαριασμούς TAXISnet περίπου 7, 35 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και 55.000 νομικών προσώπων προβλέπεται να γίνει από την Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτηση Αρχή Δημοσίων Εσόδων) στα τέλη Αυγούστου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018 και το συνολικό ποσό  που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολείπονται και δεν έχουν λήξει, ενώ, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α., θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από το προηγούμενο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους τους  οποίους οφείλουν οι δικαιούχοι των επιστροφών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016 του Υπουργείου Οικονομικών, οι αρμόδιες για τις πληρωμές δαπανών δημόσιες υπηρεσίες, όταν καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα:

Να αναζητούν αυταπάγγελτα από το σύστημα TAXISnet αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ακόμα και αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται κανονικά η υποχρέωση προσκόμισης  ενημερότητας. Σε περίπτωση μη έκδοσης λόγω ύπαρξης οφειλής, η υπηρεσία υποβάλει αίτημα αυτόματου συμψηφισμού.
Να απαιτούν από τους δικαιούχους των χρηματικών ποσών την προσκόμιση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι να υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών πληρωμών με τον ΕΦΚΑ, οπότε τα αποδεικτικά αυτά θα μπορούν να αναζητούνται αυταπάγγελτα.

Στόχος των παραπάνω είναι η υλοποίηση και διαχείριση συμψηφισμών μεταξύ οφειλών – επιστροφών του κάθε οφειλέτη τόσο εντός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης όσο και με οφειλές άλλων δημοσίων φορέων σε περίπτωση που αυτό προβλέπεται από αντίστοιχη νομοθεσία. Ειδικότερα, αν ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δανειστής της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής, το σύστημα μπορεί αυτόματα να συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσό, στοχεύοντας στην πλήρη αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάθε συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.

Από την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την ολοκλήρωσή της, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε τρεις πληρωμές επιστροφών φόρου, ενώ δεν προβλέπεται μια τέταρη πριν την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα τέλη Αυγούστου εκτός απροόπτου.

Έτσι, εφόσον οι εν αναμονή δικαιούχοι επιστροφής φόρου, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία η οποία τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, θα υποστούν συμψηφισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, από Σεπτέμβρη μπορούν και πάλι να ελπίζουν σε πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού με το φόρο που θα πρέπει να τους επιστρέψει η εφορία.

 

Check Also

money

Κορονοϊός: Επίδομα 533 ευρώ σε 500.000 επαγγελματίες τον Μάιο – Με ποια διαδικασία θα δοθεί

Αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 533 ευρώ θα λάβουν για τον μήνα Μάιο περισσότεροι από 500.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι αλλά και εργαζόμενοι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι παραπάνω θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στο Taxisnet αιτήσεις για την ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add