Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» έρχεται στο Θέατρο Κήπου

Η γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» έρχεται στο Θέατρο Κήπου για τρεις μόνο παραστάσεις, σε μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια και τον Σταμάτη Κραουνάκη υπεύθυνο για τη μουσική. Την πλοκή του έργου συνθέτουν ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου, η Λένα Παπαληγούρα και γυναικείος Χορός αποτελούμενος από εννέα μέλη.

Μια από τις ωραιότερες δημιουργίες του Ευριπίδη ξεκίνησε την περιοδεία της από την Αθήνα και συνεχίζει σε ολόκληρη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Με συνοδοιπόρους την μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη που είναι ειδικά γραμμένη για την παράσταση και την πρόθεση των σκηνοθετών να υιοθετήσουν το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Ταυτόχρονα, ο 9μελής γυναικείος Χορός σας αφηγείται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της συνοδευόμενος από ζωντανή μουσική.

Άλλωστε το πραγματικό μήνυμα της τραγωδίας δεν είναι μόνο η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά και η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Έτσι και για τους Έλληνες, η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της πλούσιας πόλης της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά, ούτε η θυσία ενός αθώου κοριτσιού θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Όταν ο Αγαμέμνονας σκοτώνει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμης, εκείνη για να τον εκδικηθεί προκαλεί άπνοια, καθηλώνοντας έτσι τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Ο μόνος τρόπος για να την εξευμενίσει ο βασιλιάς και να ξεκινήσει ο στρατός για τον Τρωικό πόλεμο είναι να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια. Με το φόβο συμμάχων και στρατιωτών που είναι έτοιμοι να εξεγερθούν εναντίον του, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Όμως όταν εκείνη καταφτάνει στο στρατόπεδο μαζί με την μητέρα της Κλυταιμήστρα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τους Έλληνες από το να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και να λεηλατήσουν την Τροία – ούτε καν ο άσκοπος θάνατος ενός παιδιού που δεν έφταιξε σε τίποτα.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Μουσική Διδασκαλία: Άννα Λάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Βάσια Χριστοπούλου
B’ Bοηθός Σκηνοθετών: Μαρία Χανδρά

Πρωταγωνιστούν:
Αιμίλιος Χειλάκης
Αθηνά Μαξίμου
Λένα Παπαληγούρα
και οι: Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη

Η παράσταση θα διεξαχθεί στο Θέατρο Κήπου, Ν. Γερμανού, έναντι ΧΑΝΘ για τρεις εμφανίσεις:
Τετάρτη 12 Ιουλίου – Ώρα 21:30
Πέμπτη 13 Ιουλίου – Ώρα 21:30
Παρασκευή 14 Ιουλίου – Ώρα 21:30

Γενική Είσοδος – Kανονικό εισητήριο: 20 ευρώ,
Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων: 13 ευρώ
Προπώληση: viva.gr

 

 

 

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add