Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στο αρχαίο θέατρο Δίου

Η αυλαία των θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου ανοίγει την Κυριακή, 2 Ιουλίου, με το σπουδαίο έργο «Φόνισσα» στο αρχαίο θέατρο Δίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, ο οποίος υποδύεται και το ρόλο του μεγάλου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η πλοκή του έργου
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ανάλυσης, ερμηνείας και προβληματισμού από αναγνώστες και μελετητές της «Φόνισσας» αποτελεί η ύπαρξη ή όχι τύψεων εκ μέρους του κεντρικού χαρακτήρα, της Χαδούλας. Αφορμή για πλήθος συζητήσεων δίνει επίσης το τέλος του έργου, όπου η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατο ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Ποικίλες προσεγγίσεις από το πρίσμα της ψυχολογίας, της βιολογίας, αλλά και της εγκληματολογίας παρουσιάζουν διαφορετικές σκοπιές ενός έργου που δεν προσφέρει μόνο μια μοναδική καταβύθιση από τον συγγραφέα στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, αλλά βάζει και την ίδια την κοινωνία και κυρίως την κοινωνική αδικία σε ρόλο πρωταγωνιστή. Με αυτόν τον τρόπο τίθεται το ερώτημα μήπως, τελικά, η Χαδούλα επεδείκνυε μια στρεβλή χειρονομία αγάπης μέσω των φόνων, καθώς η ίδια δεν έμαθε ποτέ την αληθινή σημασία του όρου, ούτε από τη μητέρα της, ούτε από το σύζυγό της.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Εμείς και ο Παπαδιαμάντης
Αυτό ο λιτός Ιερομόναχος του λόγου και της σκέψης. Αυτός ο μοναδικός δάσκαλος των Ελληνικών Γραμμάτων που ο ίσκιος του σκεπάζει και οδηγεί τη φαντασία μας μετατρέποντας την σε εικόνες και έννοιες που οδηγούν τον άνθρωπο σε διαλείμματα υψηλής αισθητικής.
Η «Φόνισσα» μετατρέπει τον κοινωνικό της τρόμο σε πράξεις παράλογης δικαιοσύνης, ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές και τα αισθήματα περί δικαίου, για το τέλος μιας άθλιας καθημερινότητας των ταπεινών και κατατρεγμένων γυναικών.
Η «Φόνισσα», αυτή η γυναίκα σύμβολο, η πολυσυζητημένη ηρωίδα του «κυρ Αλέξανδρου», εγκαταλείπει τον μάταιο αγώνα της για Λύτρωση και παραδίδεται στο «΄Υδωρ το Εξιλαστήριον» όπως το χαρακτηρίζει ο Παπαδιαμάντης, βρισκόμενη εις το μέσον της Θείας και της Ανθρωπίνης Δικαιοσύνης.

Διανομή με σειρά εμφάνισης
Παπαδιαμάντης:               Γιάννης Νικολαΐδης
Φραγκογιαννού:               Φωτεινή Φιλοσόφου
Δελχαρώ-Γριά:                  Χρυσούλα Παπαδοπούλου
Αμέρσα-Μαρουσώ:          Βούλα Κώστα
Κωνσταντής- Ανακριτής
Λυρίγκος:                            Θοδωρής Προκοπίου

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαΐδης
Θεατρική προσαρμογή: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαϊδης

46o Φεστιβάλ Ολύμπου
«Η ΦΟΝΙΣΣΑ» ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 στις 9:30μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 12,10 ευρώ.
Προπώληση: 12 ευρώ
Μειωμένο, ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών: 10 ευρώ

 

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add