Μεταβολές στη φορολογία

Στη φορολογία αναφέρεται το περιεχόμενο του email που απέστειλε ο Βαρουφάκης στους δανειστές, οι οποίοι το ενέκριναν χθες από επικυρώνοντας επί της ουσίας. Μέσω αυτής της έγκρισης, δόθηκε παράταση του ελληνικού προγράμματος δανεισμού για ακόμη τέσσερις μήνες, δηλαδή έως και το τέλος Ιουνίου. Έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου ελληνικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει είτε νέο δάνειο είτε την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Στο ζήτημα της φορολογίας και των αλλαγών σε αυτήν τίθενται σε εφαρμογή, με βάση το email, τα εξής:

Θα υπάρξει μεταρρύθμιση των συντελεστών που θα μεγιστοποιεί τα φορολογικά έσοδα, με περιορισμό των εξαιρέσεων και κατάργηση των παράλογων εκπτώσεων. Αναμένεται κατάργηση των εκπτώσεων κατά 30% στους συντελεστές που ισχύουν σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Επίσης, αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ σε διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων και είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα). Συγκεκριμένα, καταργείται ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% που επιβάλλεται σε διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα και φάρμακα.

100 δόσεις

Οι εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας για τις 100 δόσεις που οδηγούν ακόμη και σε διαγραφή κεφαλαίου από όσους δεν πλήρωσαν χωρίς εξαιρέσεις και κριτήρια καθώς και η κατάργηση ολων των περιορισμών που υπάρχουν στην ισχύουσα ρύθμιση τελικά δε θα πραγματοποιηθούν. Πλέον η κυβέρνηση κάνει διαχωρισμό μεταξύ των οφειλετών, τους οποίους διακρίνει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και πραγματικά αδύναμους, αναφέροντας πώς θα ισχύσουν μέτρα πίεσης για τους πρώτους (μέτρα ανγκαστικής είσπραξης και ποινικές διώξεις) και διευκολύνσεις για τους δεύτερους. Αυτά που πρέπει να αναμένουμε είναι η υιοθέτηση μέρους των εξαγγελιών που διατυπώθηκαν, όπως της μείωσης της κατώτατης δόσης από τα 50 στα 20 ευρώ (και πιθανόν όχι για όλους), καθώς και την υπό όρους αύξηση του ορίου οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Φοροαπαλλαγές

Καταργούνται οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, για παράδειγμα όσες αφορούν τις ιατρικές δαπάνες και  τη διατροφή διαζευγμένων. Στη φοροαπαλλαγή συμπεριλαμβάνεται και το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΕΝΦΙΑ

Είναι γνωστή και βέβαιη η πρόθεση της κυβέρνησης να τον αντικαταστήσει με έναν νέο φόρο ακινήτων. Τουλάχιστον για λόγους εντυπώσεων αναμένεται μετονομασία του φόρου, με την παροχή κάποιου είδους απαλλαγής για ορισμένα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

Περιουσιολόγιο

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι θα καθιερωθεί η επαλήθευση της ειλικρίνειας των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων μέσω του περιουσιολογίου. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εξαγγέλει πως όσοι φορολογούμενοι κατέχουν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία (χρηματοπιστωτικό προϊόν ή συμμετοχή σε εταιρεία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και δηλώνουν χαμηλό εισόδημα θα μπαίνουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου.

 

Τα μπλοκάκια φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Όλες οι αλλαγές στην φορολογία

Τι αλλάζει στη φορολογία

Check Also

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Ηλεκτρονική τιμολόγηση 2020

Ένα μεγάλο πρόβλημα  για την Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΔΟΥ κάνει ελέγχους και εντοπίζει εκατοντάδες από τέτοια τιμολόγια. Έτσι, η Εφορία προσδοκά πολύ σύντομα, τα χάρτινα τιμολόγια να αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά. Η υποχρεωτική εφαρμογή από 01.01.2020 της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add