ΟΑΕΔ: Ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης έως και 70.328 ανέργων μέχρι τα τέλη του 2016

ΟΑΕΔ: Ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης έως και 70.328 ανέργων μέχρι τα τέλη του 2016

Tο Υπουργείο Εργασίας προβλέπεται να δημοσιεύσει την πρόσκληση για τη δεύτερη φάση προσλήψεων ανέργων σε θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, δηλαδή έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται συγκεκριμένα για προσλήψεις 6.328 ανέργων, για οκτώ μήνες, σε 34 δήμους. Για την έναρξη της διαδικασίας αναμένεται μόνο να δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΑΣΕΠ, του οποίου η έγκριση θεωρείται μεν τυπική, είναι ταυτόχρονα όμως και υψίστης σημασίας. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που η έναρξη διαδικασίας υποβολής αιτήσεων μπορεί να καθυστερήσει και να μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, προβλέπεται επίσης και η έναρξη άλλων πέντε προγραμμάτων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε το επόμενο τρίμηνο θα προκύψουν έως 70.328 νέες θέσεις απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα:

  • Κοινωφελής Εργασία (β’ φάση): Πρόγραμμα που αφορά την πρόσληψη 6.328 ανέργων σε 34 δήμους, όπου η ανεργία έφτασε σε μεγάλα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα,οι δήμοι αυτοί είναι οι εξής: Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, και Χαλκηδόνας.
  • Πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης (voucher) (τέλος Σεπτεμβρίου): Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο να απασχολήσει έως 23.000 ωφελούμενους ηλικίας 29 – 64 ετών και επιδιώκεται η δημόσια πρόσκληση να αναρτηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.  Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως:Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.
  • Πρόγραμμα 30 – 49 ετών (τέλος Οκτωβρίου): Το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη έως και 10.000 θέσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με επιχορήγηση.Στόχος είναι κάθε επιχείρηση να καταφέρει να προσλάβει έως 10 ανέργους.
  • Κοινωφελής εργασία (γ’ φάση – τέλος Οκτωβρίου): Πρόκειται για το τρίτο σκέλος του προγράμματος που θα απευθύνεται στους 274 δήμους, οι οποίοι δεν επιλέχθηκαν στις δύο πρώτες φάσεις. Οι διαδικασίες έναρξης του συγκεκριμένου προγράμματος γίνονται σήμερα, καθώς καλούνται οι δήμοι να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας που μπορούν να διαθέσουν. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις αρχές Οκτωβρίου και έως τα μέσα του ίδιου μήνα θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να ξεκαθαρίσουν το μητρώο που θα σχηματιστεί. Ακολούθως θα προκηρυχθούν οι 23.000 θέσεις απασχόλησης, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις.
  • Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας (Νοέμβριος – Δεκέμβριος): Πρόγραμμα  που θα απευθύνεται σε περίπου 8.000 νέους επιχειρηματίες. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των δικαιούχων για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, με παράλληλη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από το Υπουργείο Εργασίας.

Δίνονται επομένως πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης των ανέργων, γι΄ αυτό και καλούνται οι δικαιούχοι να είναι σε αφύπνιση και να ενημερώνονται έγκαιρα για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμα…

Προσεχώς η πρώτη πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος στους δικαιούχους

Check Also

Νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 5,376 ανέργους

Νέα προκήρυξη για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων (hot spots) θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ και 1.882 άνεργοι θα μπορούν να εργαστούν για οκτώ μήνες.  Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add