Ο “τροβαδούρος” του Βέρντι έρχεται στο Ηρώδειο

Η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, είναι το σπουδαίο έργο “Ιλ Τροβατόρε”, “Ο Τροβαδούρος”, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες συνθέσεις του Τζουζέπε Βέρντι και θα ανεβεί από τις 21 Ιουλίου έως τις 27 Ιουλίου 2017.
Έχοντας επηρεαστεί και λάβει στοιχεία από το έργο του Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιέρεϋ, το έργο διηγείται την ιστορία της τσιγγάνας Αζουτσένα και την επιθυμία της να εκδικηθεί τον κόμη ντι Λούνα, υπεύθυνο για τον θάνατο της μητέρας της στην πυρά. Προκειμένου να εκτελέσει το σχέδιό της απαγάγει έναν από τους δυο γιους του κόμη, τον Μανρίκο, τον οποίο μεγαλώνει σαν δικό της παιδί και του διδάσκει την τέχνη του τροβαδούρου, τραγουδιστή και ποιητή με κύριο χαρακτηριστικό τον αυτοσχεδιασμό. Χρόνια μετά, και ενώ ο αδελφός του Μανρίκο έχει διαδεχθεί τον πατέρα του ως κόμης ντι Λούνα μετά το θάνατο του τελευταίου, οι δυο νέοι συναντιούνται χωρίς να γνωρίζουν τη συγγένεια που τους δένει. Ταυτόχρονα αγαπούν και οι δυο την ίδια κοπέλα, τη Λεονόρα, κάτι που τροφοδοτεί την αντιπαλότητα μεταξύ τους και το έντονο μίσος του κόμη, ο οποίος δεν μπορεί να δεχτεί πως η νεαρή γυναίκα εκφράζει την προτίμησή της για τον τροβαδούρο. Στα σχέδιά του για εκδίκηση κινείται όχι μόνο κατά του Μανρίκο, αλλά και κατά της υποτιθέμενης μητέρας του, της Αζουτσένα.

Η υπόθεση του “Τροβατόρε” έδωσε τη δυνατότητα σε μελετητές και αναγνώστες να ανακαλύψουν τους ποικίλους συμβολισμούς που κρύβει. Έχει υποστηριχθεί πως όλα διαδραματίζονται ανάμεσα στη φωτιά και στο φεγγαρόφωτο, δηλαδή ανάμεσα στη φλόγα που καίει στα σωθικά και των τεσσάρων βασικών χαρακτήρων και στο ψυχρό φως του φεγγαριού, που φωτίζει ακραίες καταστάσεις.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως το αρχετυπικό μελόδραμα του Ρομαντισμού, όπου τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από μελωδική και ορμητική μουσική, έντονα ντουέτα και άριες, όπως επίσης και διάσημα χορωδιακά. Ο συνδυασμός αυτός θεωρείται ότι δίκαια έχει χαρίσει στην όπερα τη φήμη που κατέχει σήμερα.

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Στέφανο Πόντα
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Συμμετέχουν οι:
Μανρίκο: Πιέρο Πρέττι
Λεονόρα: Τσέλια Κοστέα
Αζουτσένα: Γιελένα Μανίστινα
Κόμης ντι Λούνα: Δημήτρης Πλατανιάς -Δημήτρης Τηλιακός
Φεράντο: Τάσος Αποστόλου

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.

Στην ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

 

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add