Παρατείνεται η ρύθμιση οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης

Παρατείνεται η ρύθμιση οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, μετά από κατάθεση πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, παρατείνεται η ρύθμιση οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης .
Η τροπολογία προβλέπει και δύο ευνοικές διατάξεις αφού οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν και τις απλήρωτες εισφορές του πρώτου διμήνου του 2015, ενώ για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ παρέχεται η δυνατότητα να «παρατείνουν» την πληρωμή τριών δόσεων.
Ειδικότερα, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 2/6/2015, ενώ στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ασφαλιστικές οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1/4/2015. Ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην Ο.Π.Α.Δ η αίτηση για υπαγωγή υποβάλλεται έως και την 30/6/2015.
Στην τροπολογία επίσης αλλάζει η ρύθμιση για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και δίνεται περίοδος χάριτος 3 δόσεων ενώ πριν δεν προβλεπόταν. Ετσι εαν ο οφειλέτης δεν πληρώσει ως και δύο δόσεις δεν χάνει την ρύθμιση ενω η έξοδος επέρχεται στην τρίτη δόση που παραμένει ανεξόφλητη. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/4/2015 και εφεξής.
Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτησή τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 1.500.000 ευρώ. Ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η αίτηση υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθμιση, η δε ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:
· Μη καταβολής τρεχουσών εισφορών
· Καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, τριών δόσεων της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης. Οι πέραν της μιας δόσης καθυστερούμενες δόσεις της ρύθμισης προσαυξάνονται με επί πλέον επιτόκιο 0,25% μηνιαίως.
Υπενθυμίζεται, ότι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ, ενώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.
Ειδικότερα προβλέπεται:
· Εκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής
· Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις
· Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
· Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις
· Έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς για τις προϋποθέσεις , τους όρους και τη διαδικασία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση μέσα από τις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών φορέων.
· Για το ΙΚΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://www.ika.gr.
· Για τον ΟΑΕΕ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα https://www.oaee.gr.
· Για το ΕΤΑΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα https://www.etaa.gr.
· Για τον ΟΓΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://www.oga.gr.
Για απορίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται στο helpdesk στα τηλέφωνα 210.52.91.773 και 210.52.91.885

Check Also

Σε 4 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Σε 4 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα επιβαρυνθούν Σε τέσσερις και όχι σε πέντε δόσεις θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον “φουσκωμένο” ΕΝΦΙΑ του 2016 αφού φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει την δυνατότητα λόγω κόφτη να κρατήσει τις 6 δόσεις όπως πέρυσι. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add