Περαιτέρω πτώση της τιμής του ευρώ στα 1,1258 δολ.

Sell off στο ενιαίο νόμισμα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η πτωτική τάση θα συνεχιστεί. Η Morgan Stanley υποβαθμίζει τις προβλέψεις της μπροστά στις ελληνικές εκλογές.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2003 κατρακυλά το ευρώ μετά την απόφαση του Μάρτιο Ντράγκι να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ και τη συνεπακόλουθη βουτιά των ευρωπαϊκών αποδόσεων (yields) σε νέα ιστορικά χαμηλά. Οι αναλυτές τονίζουν και το ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές εκλογές στις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος. Το ευρώ πέρασε το φράγμα της ισοτιμίας (forex) των 1,13 δολ. και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $1,1258 δολ.

«Ο λόγος για το sell off στο ευρώ είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεκτείνει τον ισολογισμό της. Θα προκαλέσουν επιπλέον ρευστότητα δημιουργώντας πιέσεις στο ευρώ» εξηγεί ο Ian Stannard της Morgan Stanley. Ο ίδιος σημείωσε πως η Morgan Stanley αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ενιαίο νόμισμα βλέποντας ότι θα κυμαίνεται στα τέλη του έτους μεταξύ 1,05 δολ. και 1,12 δολ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Το πιο ακραίο σενάριο κάνει λόγο για υποχώρηση του ευρώ στα 0,90 δολ. στα τέλη του έτους.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά, μειώνοντας τη ζήτηση και για το ενιαίο νόμισμα.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωσε για πρώτη φορά στην ιστορία ποσοστό κάτω από το 1,5%, αγγίζοντας το 1,454% με πτώση 9 μονάδων βάσης. Η απόδοση των 10ετών τίτλων Ισπανίας υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,299%. Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται επίσης οι 30ετείς αποδόσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας που πέφτουν κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,37% και 2,66% αντίστοιχα.

Τα 10ετή γερμανικά yields κατρακύλησαν στο 0,371%. Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται και τα 30ετή yield της ίδιας χώρας, τα οποία υποχωρούν κατά 13 μονάδες βάσης κάτω από το 1%.

 

Μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου

Σε χαμηλό εννιά ετών η ισοτιμία του ευρώ

Τεχνική Ανάλυση Eυρώ-Δολλαρίου

Check Also

τιμή χρυσού

Η τιμή του χρυσού σήμερα

Σε θετικό έδαφος κινείται ο χρυσός σήμερα, μετά από ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η αργία στις ΗΠΑ λόγω της εθνικής εορτής της Ημέρας της Ανεξαρτησίας περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την διακύμανση. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται κατά +0,63%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1.225,20 δολ. ανά ουγγιά (XAUUSD), ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add