Αλλαγές στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ Σε μια προσπάθεια να φέρει πιο γρήγορα το “ζεστό” χρήμα του φόρου στα κρατικά ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση  της εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ δυο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών ...

Αλλαγές στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ

Σε μια προσπάθεια να φέρει πιο γρήγορα το “ζεστό” χρήμα του φόρου στα κρατικά ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση  της εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ δυο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φόρου πρόκειται να αναρτηθούν στο Taxisnet  έως τα μέσα Αυγούστου και ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο σε αντίθεση με πέρυσι που ο  φόρος πληρώθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι περίπου 600 χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ ενώ θα υπάρξουν και κερδισμένοι λόγω της μείωσης του κύριου φόρου από την περικοπή των αντικειμενικών αξιών.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένου κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που πλήρωσαν πέρυσι λόγω μιας σειράς επιβαρυντικών αλλαγών για τους φορολογούμενους οι οποίες είναι οι εξής:

– Επιβολή για πρώτη φορά συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.  με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται.

– Αύξηση  των συντελεστών υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. των οικοπέδων έως 25%.

– Κατάργηση της έκπτωσης του 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα κτίσματα.

– Αύξηση της τάξεως του  15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

-Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.

– Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις  εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.– Αύξηση από 0,5% σε 0,55% του συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.
Δείτε επίσης

Αλλαγές στα πρόστιμα από φοροδιαφυγή

Check Also

Μέχρι 31 Αυγούστου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet προβλέπεται από την Παρασκευή 18 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ δεν θα σημειωθούν ουσιαστικές αλλαγές για τους 6,2 εκατ. υπόχρεους. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων των Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από την ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add