Πρόστιμο για όσους δεν πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και φόρους

eforia 2013

Πρόστιμο για όσους δεν πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και φόρους

Τσουχτερές θα είναι οι κυρώσεις και το πρόστιμο για όσους δεν εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μπορούν, όμως, να μετριάσουν αυτές τις κυρώσεις μέσω ειδικών ρυθμίσεων που προσφέρει η εφορία.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις. Θα τις δούμε αναλυτικά μαζί με τις κυρώσεις που περιμένουν τους φορολογούμενους που δεν θα τις εκπληρώσουν.

1. Πληρωμή τέλους κυκλοφορίας οχήματος. Ο φορολογούμενος που δεν θα πληρώσει το τέλος κυκλοφορίας του οχήματός του θα διαπιστώσει ότι από το νέο έτος θα του έχει βεβαιωθεί το διπλάσιο τέλος σαν πρόστιμο. Π.χ, ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ επιβατικό 1.300 κυβικών εκατοστών και δεν πληρώσει εμπρόθεσμα το τέλος κυκλοφορίας των 135 ευρώ που αναλογεί στο όχημά του θα κληθεί να πληρώσει σαν πρόστιμο το ποσό των 270 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο. Για οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού ο διπλασιασμός αυτός είναι πιο τσουχτερός καθώς και το τέλος είναι πολύ μεγαλύτερο (π.χ. στα οχήματα άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών αναλογεί ετήσιο τέλος 1.320 ευρώ).

2. Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τη δόση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο την προσαύξηση ύψους 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ η μηνιαία προσαύξηση είναι 20 ευρώ. Μάλιστα, έστω και για μια ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται ολόκληρος μήνας το πρόστιμο.

3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012, 2013. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει προσαύξηση 1% μηνιαίως στο πρόστιμο.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της εκπρόθεσμης εξόφλησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων και του προστίμου καταφεύγοντας σε ρύθμιση τμηματικής τους εξόφλησης. Με βάση την πάγια ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω ίντερνετ (www.gsis.gr) για υπαγωγή στη ρύθμιση για εξόφληση σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία επιβάρυνσή τους μειώνεται σημαντικά καθώς το ετήσιο επιτόκιο περιορίζεται στο 8,5%, δηλαδή περίπου 0,7% μηνιαίως αντί για 1% μηνιαίως που ισχύει για τις μη ρυθμισμένες οφειλές.

Διαβάστε ακόμη: φορολογία αυτοκινήτων

Check Also

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ!

  Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2015, πώς το δηλώνω; Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add