Στο -0,25% κράτησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας

Στο -0,25% κράτησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αποφάσισε την Τετάρτη να επεκτείνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η κεντρική τράπεζα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μειώσει κι άλλο το – παγκοσμίως χαμηλότερο – βασικό της επιτόκιο, προκειμένου να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα η Riksbank, όπως ονομάζεται η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, δεσμεύτηκε να αγοράσει ομόλογα της σουηδικής κυβέρνησης αξίας μεταξύ $4,8 και $6 δισ. (40-50 δισ. σουηδικές κορώνες) φτάνοντας συνολικά να κατέχει 80-90 δισ. κορώνες σουηδικού χρέους.

Με το πέρας των αγορών αυτών η Σουηδική κεντρική τράπεζα θα κατέχει το 15% του συνολικού χρέους του σουηδικού κράτους.

Όσον αφορά στα επιτόκια κράτησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο -0,25%, ενώ τροποποίησε τις προβλέψεις της για το πότε θα ανέβει, λέγοντας ότι αναμένει σταδιακή αύξηση στο επιτόκιο των repos μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων,

Οι τιμές των καταναλωτών αναμένεται να πέσουν κατά 0,2% φέτος – πολύ κάτω από τον ετήσιο στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2% – και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2,1%.

Εκτός από τα επίπεδα των επιτοκίων που η Riksbank αναμένει, χάρις στα μέτρα που λαμβάνει, να παραμείνουν χαμηλά για εταιρίες και νοικοκυριά, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας πιστεύει ότι τα μέτρα της θα συμβάλουν ώστε η κορώνα να παραμείνει σε ένα χαμηλό επίπεδο για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η τράπεζα είπε επίσης ότι θα αγοράσει 25ετή ομόλογα του σουηδικού δημοσίου μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Τα πιο βραχυπρόθεσμα σουηδικά ομόλογα κινούνται σε αρνητική περιοχή, με το επιτόκιο για το διετές να πέφτει από το -0,29% στο -0,34%. Η κορώνα αυξήθηκε κατά 1,7% στα $8,4096, το υψηλότερο επίπεδο από νωρίς το Μάρτιο. Αναλυτής της Nordic bank δήλωσε ότι αναμένει ακόμα μεγαλύτερη πτώση των επιτοκίως στα σουηδικά ομόλογα το καλοκαίρι.

Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει ότι η Σουηδία είχε καλύτερη επίδοση από την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Ράλι για την τιμή του χρυσού

Check Also

forex

Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ

Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ Ισχυρές πιέσεις και σήμερα για το κοινό νόμισμα που καταγράφει συνεχώς νέα χαμηλά. Η στήριξη του 1,0900 δε κατάφερε να συγκρατήσει τη πτώση στο  EURUSD, και πλέον προσεγγίζει αυτή του τα χαμηλά του Μαρτίου στην περιοχή του 1,0821. Τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να διακόψει ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add