gbpusd
gbpusd

Το αμερικανικό δολάριο διαπραγματεύεται σε χαμηλά 8 μηνών – Φθάνουμε στο τέλος τις κίνησης;

Σε σχέση με το ευρώ, το αμερικανικό δολάριο διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα στην διάρκεια οκτώ μηνών. Οι τελευταίες κινήσεις επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Αυτό έχει δημιουργήσει αίσθημα αβεβαιότητας – κάτι που συνήθως ευνοεί το δολάριο. Αλλά στο σημερινό περιβάλλον, οι επενδυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί για μια περίοδο παρατεταμένης ποσοτικής χαλάρωσης και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδηγεί τις αγορές μακριά από τις νέες θέσεις αγοράς (long) στο δολάριο.

«Το κύριο ερώτημα για το μέλλον είναι το αν η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης – ή δυσκολίες στο συμβιβασμό του προϋπολογισμού – θα επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθώς οδεύουμε προς το επόμενο έτος», δήλωσε ο Χάρης Κωνσταντίνου, αναλυτής συναλλάγματος στην TeleTrade. “Εάν αυτή η πιθανότητα είναι μια αιτία ανησυχίας όσον αφορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η Fed να κρατήσει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα χαλάρωσης.” Ως αποτέλεσμα, το δολάριο βιώνει ευρεία αδυναμία έναντι όλων των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου. Τα μακροοικονομικά δεδομένα ενισχύουν αυτήν την τάση, όπως τα επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα τα οποία αυξήθηκαν στις ΗΠΑ.

Πιθανότητες για αντιστροφή της πτωτικής τάσης του δολλαρίου

Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ κάνει τους επενδυτές να είναι δύσπιστοι όσον αφορά την έκθεση του χαρτοφυλακίου τους σε δολάρια, αλλά οι τελευταίες κινήσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι ακραίες και υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα για την ισχυρή αντίδραση του δολαρίου σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Το καλύτερο επιχείρημα για αυτό είναι το γεγονός ότι το δολάριο έχει πέσει σε ακραία χαμηλά ενάντια στο καλάθι των εναλλακτικών νομισμάτων. Ένα σαφές παράδειγμα αποτελεί η ισοτιμία με την βρετανική λίρα, η οποία έχει αυξηθεί κατά 7% από την αρχή του Απριλίου, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομία της χώρας έχει δείξει περιορισμένο σημάδια ανάκαμψης.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Βρετανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν σταθερά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, και 3% κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2007. Αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι η βρετανική λίρα είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 16 κύριων νομισμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Ο συνδυασμός των παραπάνω μας υποδηλώνει ότι η πιθανότητα περαιτέρω ανόδου της βρετανικής λίρας είναι περιορισμένη. Αλλά για να δούμε αντιστροφή της τάσης στην Βρετανική λίρα θα πρέπει να δυναμώσει το δολάριο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ταχεία επίλυση στη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ αλλά και της δέσμευσης για την σταδιακή κατάργηση των πολιτικών τόνωσης της οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η ισοτιμία GBP/USD δείχνει ισχυρή ανοδική δυναμική, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ζεύγος θα αρχίσει να κουράζετε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τεχνικά, η ισοτιμία GBP/USD έχει δημιουργήσει τριπλή κορυφή στην μακροχρόνια αντίσταση στα 1,6270 και έχουμε ήδη δει κάποιες διορθώσεις (pullbacks) σε αυτό το επίπεδο. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται για πτωτική κίνηση, μέχρι την στήριξη στο 1,5950, κίνηση η οποία θα επιβεβαιώσει την κορυφή στο 1,6270.

Διαβάστε περισσότερα για τις ισοτιμίες

Check Also

Οριακή πτώση του Ευρώ στην αγορά συναλλάγματος

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται σταθεροποιητικά. Σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,1173 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 124,406 γεν, στο 0,8714 με τη στερλίνα και στο 1,0897 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,02% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 111,332 ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add