xrysos τιμη χρυσου

Χρήσιμες πληροφορίες για τον χρυσό

Σχεδόν όλος ο χρυσός της γης έχει δημιουργηθεί από τους μετεωρίτες που βομβάρδισαν τον πλανήτη περίπου 200 εκκατομύρια χρόνια πριν.

Το μεγαλύτερο γνωστό ψήγμα χρυσού στον κόσμο βρέθηκε κοντά στο Moliagul στην Βικτώρια της Αυστραλίας το 1869. Είχε βάρος 72 κιλά. Το ονόμασαν ‘Welcome Stranger”.

Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί χρυσού, υπεύθυνοι για το ένα τρίτο σχεδόν της παγκόσμιας παραγωγής είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η Ινδία θα παραμείνει ενδεχομένως ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού και τα επόμενα χρόνια, αφότου πήρε τα σκήπτρα από την Κίνα το 2014, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού.

Αν όλος ο χρυσός του κόσμου χρησιμοποιείτο για την κατασκευή ενός καλωδίου 5 μικρομέτρων, θα μπορούσε να τυλίξει τον κόσμο περί τις 11,2 εκατομμύρια φορές.

Στις 3 Μαΐου του 2007, το βασιλικό νομισματοκοπείο του Καναδά έδωσε  στη δημοσιότητα ένα νόμισμα από καθαρό χρυσό βάρους 100 κιλών σε ορυχείο της Οττάβα, στο Οντάριο του Καναδά. Ήταν το μεγαλύτερο και καθαρότερο νόμισμα χρυσού που έγινε μέχρι τότε, αξίας $1 εκ. καναδικών δολαρίων ($900,000 δολάρια).

Στις 2012 το ορυχείο Perth Mint κατέρριψε αυτό το ρεκόρ, δημιουργώντας το μεγαλύτερο νόμισμα, βάρους ενός τόνου και διαμέτρου 80 εκατοστών.

Το καναδικό νόμισμα αξίας $1 εκ. καναδικών δολαρίων είχε διάμετρο μόλις 53 εκατοστών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) διαθέτει 7.385 τόνους χρυσού, σε 530.000 ράβδους χρυσού. Στο απόγειό της, το 1973, η FED διέθετε πάνω από 13.227 τόνους χρυσών νομισμάτων.

Mία ουγγιά  (28.3 γραμμάρια) καθαρού χρυσού μπορεί να σφυριλατηθεί σε φύλλο εννέα τ.μ.

Περί το ήμισυ του χρυσού που εξορύσσεται σήμερα (49%), γίνεται κόσμημα. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο, εκπροσωπώντας, το 2010, περί τους 822 τόνους. Στην Ινδία οι γυναίκες διαθέτουν περί  τους 19.841 τόνους.

Ο χρυσός 24 καρατίων είναι σχετικώς μαλακός και σπάει εύκολα, γι’ αυτό και για την κατασκευή κοσμημάτων προτιμάται συνήθως το λιγότερο καθαρό μέταλλο.
 • Ο χρυσός συχνά αναμειγνύεται με άλλα μέταλλα με στόχο να αλλάξει χρώμα και να γίνει πιο ανθεκτικός. Τα 18 καράτια χρυσού αποτελούνται από 750 μέρη καθαρού χρυσού ανά 1.000.
 • Ο χρυσός χρησιμοποιείται στο φαγητό (έχει τον αριθμό e 175), για να ενισχύσει την αίσθηση πολυτέλειας. Είναι ωστόσο άγευστος .
 • Τα φύλλα χρυσού, οι νιφάδες ή η σκόνη, χρησιμοποιείται σε ορισμένα “γκουρμέ” φαγητά, συνήθως σε γλυκά και ποτά, ως διακόσμηση.
 • *Οι αριθμοί E είναι κωδικοί ουσιών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στο φαγητό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία. Το “E” είναι το αρχικό της “Ευρώπης”.
 • Γιατροί και οδοντίατροι χρησιμοποιούν το χρυσό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ιατρική και για σφραγίσματα.
 • Τον 20ο και τον 21ο αιώνα, ανακαλύφθηκαν πολύ περισσότερες χρήσεις του πλύτιμου μετάλου, ανάμεσα τους και για θεραπείες του καρκίνου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ο χρυσός είναι ανθεκτικός στα βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμφυτεύματα, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης, όπως στο εσωτερικό του αφτιού. Χρησιμοποιείται επίσης στις διαγνώσεις, όπως στα τεστ εγκυμοσύνης και στη μέτρηση της πορείας του HIV.
 • Ένα αντίγραφο του ιερού βιβλίου του Κορανίου, ηλικίας 800 ετών, πωλήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 1.140.500   στερλινών σε πλειστηριασμό στο Λονδίνο. Γραμμένο στα 1203, το θρησκευτικό έργο τέχνης, είναι το αρχαιότερο γνωστό, πλήρες Κοράνι το οποίο έχει μεταγραφεί σε χρυσό.
 • Υπάρχουν σχεδόν 311 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο “έξυπνων” τηλεφώνων. Δέκα χιλιάδες τηλέφωνα ζυγίζουν έναν τόνο. Διακόσια λάπτοπ θα έδιναν 155 γραμμάρια χρυσού.

 • Η πρόσοψη του κράνους των αστροναυτών είναι επικαλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα χρυσού, το οποίο φιλτράρει τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.
 • Είναι πιο δύσκολο να βρει κανείς ένα ψήγμα χρυσού 28  γραμμαρίων, παρά ένα διαμάντι πέντε καρατίων.
 • Ενώ έσκαβε για να βρει πέτρες για να χτίσει ένα σπίτι, ο Αυστραλός μεταλλωρύχος George Harrison έπεσε πάνω σε ένα ορυχείο χρυσού στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1885, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή της φρενίτιδας του χρυσού στη Νότια Αφρική.
 • Λιγότεροι από 175,000 τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί από τις απαρχές του πολιτισμού.
 • Οι 40.000 μεταλλωρύχοι που συμμετείχαν στην εποχή της φρενίτιδας του χρυσού το 1849 ονομάστηκαν”49ρηδες”. Μόνο ένας ελάχιστος αριθμός εξ’ αυτών έγιναν πλούσιοι. • Όλος ο χρυσός που έχει εξορυχθεί ποτέ θα μπορούσε να χωρέσει σε καφάσι εμβαδού 21 μέτρων. 
 • 28 γραμμάρια χρυσού μπορούν να εκταθούν σε μήκος 50 μιλίων, το καλώδιο που θα προέκυπτε θα είχε πλάτος μόλις πέντε μικρομέτρα. [1 μικρομέτρα = 0.0001 εκατοστά]
 • Η παράδοση ήθελε τους χριστιανούς ναύτες να φορούν χρυσά σκουλαρίκια, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν μία χριστιανική κηδεία σε περίπτωση που πνίγονταν και τα σώματά τους ξεβράζονταν στην ακτή.
 • Ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε 200 χρυσά νομίσματα σε κάθε στρατιώτη του από τα λάφυρα του πολέμου για τη νίκη κατά της Γαλατίας.
 • Ακόμα στα 10 μόλις μέρη χρυσού ανά τετράκις εκατομμυρίου, οι ωκεανοί σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι “κρύβουν” 15.0000 τόνους  χρυσού.

Check Also

Στο +0,61% και τα 1.356 δολάρια ανά ουγγιά ο χρυσός

Οι εντάσεις στην περιοχή της Κορέας έχουν τραβήξει την προσοχή των επενδυτών. Η θέση και σημασία του χρυσού παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και σήμερα, Παρασκευή 08.09.2017, με υψηλά ενός έτους και έχοντας δεχτεί ώθηση λόγω των νέων πιέσεων που παρουσιάζει το αμερικανικό δολάριο. Αναλυτικότερα, τα ποσοστά του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν αύξηση 0,61% στις 10:45 π.μ, με ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add