Έρχεται νέο αναδρομικό χαράτσι

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εισάγει ένα νέο φορολογικό έσοδο, προκειμένου να εξυπηρετήσει το δημόσιο ταμείο. Το ταμείο πρόκειται να τροφοδοτηθεί με το ποσό των περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), όπως ονομάζεται το χαράτσι μετά τη μετεξέλιξή του το 2013, και το οποίο αναμένεται να βεβαιωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το αναδρομικό χαράτσι συμπεριλαμβάνει κατά κύριο λόγο ποσά του έκτακτου τέλους ακινήτων τα οποία όμως είτε δεν είχαν βεβαιωθεί καθόλου είτε είχαν βεβαιωθεί σε λανθασμένο όνομα, είτε οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν έγκαιρα το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα κάποια δόση του χαρατσιού να μεταφερθεί στην εφορία.

Πιο συγκεκριμένα θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσι για το 2013:

  • οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. ενοικιαστή) που δεν πλήρωσε κάποια δόση ή το σύνολο του χαρατσιού για το 2013. Σε αυτές τις περιπτώσεις το χαράτσι μεταφέρθηκε στην εφορία και βεβαιώθηκε στο όνομα του ενοικιαστή ή του ιδιοκτήτη εφόσον η εφορία είχε στοιχεία που να οδηγούσαν στον πραγματικό ιδιοκτήτη. Σε αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις ο ενοικιαστής πήγε στην εφορία και υπέβαλε δικαιολογητικά με τα οποία υποδείκνυε τον πραγματικό ιδιοκτήτη.
  • όσοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν κάποια δόση του ΕΕΤΑ το οποίο εισπράττονταν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έως και το τέλος Ιουνίου του 2014
  • όσοι διέκοψαν την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος πριν την αποπληρωμή όλων τωνδόσεων του ΕΕΤΑ.

Το αναδρομικό χαράτσι αφορά περισσότερα από ένα εκατομμύριο ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες τους σύντομα θα λάβουν σχετική ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το ποσό που τους έχει βεβαιωθεί μέσω της υπηρεσίας «Στοιχεία οφειλών» του taxisnet, η οποία θα τους ενημερώνει και για τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που τους βεβαιώθηκε στο χαράτσι. Οι οφειλέτες θα πρέπει να αποπληρώσουν το τέλος εντός μιας διορίας περίπου ενός μήνα (π.χ. έως το τέλος Απριλίου).

 

Καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μεταβολές στη φορολογία

Τα μπλοκάκια φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Check Also

ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ: Πώς θα ανανεώνεται από Δευτέρα η κάρτα ανεργίας

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://www.gov.gr θα μπορούν οι άνεργοι από την ερχόμενη Δευτέρα να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα οι κάτοχοι δελτίου ανεργίας, μπορούν να το ανανεώσουν για χρονικό διάστημα 5 εργάσιμων ημερών πριν και 5 εργάσιμων ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος. Για να γίνει η ανανέωση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ απαιτείται είτε κλειδάριθμος ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add