Αντιστίξεις

“Αντιστίξεις” Έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη στο ΜΕΤΗ

Μανώλης Σαριδάκης
Μανώλης Σαριδάκης

Η έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Σαριδάκη με  τίτλο «Αντιστίξεις» ξεκινά το  Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα,  στo Mουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.

Ο γνωστός ζωγράφος Μανώλης Σαριδάκης για την παρουσία του αυτή αναφέρει: “H ζωγραφική ενότητα αυτή, ήταν εκκρεμότητα χρόνων πολλών. Αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στα πρώιμα χρόνια και στα ύστερα, τα κατοπινά, της ζωγραφικής μου διαδρομής. Επαναφέροντας στο προσκήνιο προθέσεις, τρόπους, χειρισμούς, η ενότητα αναδιατυπώνει ζητήματα που εξ αρχής δυναμικά ζητούσαν τη λύση τους. Ζητήματα που απέβλεπαν στη σαφήνεια της πρόθεσης ή στο στοιχείο της σύμπτωσης και στο τυχαίο, στην καθαρότητα της φόρμας ή στην ποιητικότητα της χρονικής στιγμής, στο σοβαρό, που προάγεται σε παιγνιώδες.

Με επεμβάσεις επάλληλες, ρυθμικές, διαφορετικές μεταξύ τους, η ζωγραφική αυτή ενότητα ενεργοποιεί το χρώμα με τον ρυθμό, τη φόρμα με την απουσία, τη τελευταία επαλληλία με τα υποστρώματα της, ώσπου να αποκαλυφθεί αιφνίδια το τέλος της ιστορίας, σαν πλοκή με πολλούς μίτους αφήγησης, διήγηση με πολλαπλές αναγνώσεις.

Από την πλευρά του ο Κωστής Σχιζάκης εκ μέρους του Μ.Ε. Τ.Η., με αφορμή την έκθεση «Αντιστίξεις», στον κατάλογο που κυκλοφορεί, αναφέρει:

“Είναι μεγάλη χαρά για μας γιατί ο καλλιτέχνης θέλησε να μας παρουσιάσει το έργο του δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και την εκτίμηση του προς το Μουσείο μας για την 12χρονη και πλέον ιστορία του.

Και κατά το παρελθόν μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στις μεγάλες μας εκθέσεις έργα του, τονίζοντας την ευαισθησία, την ποιητικότητα και τον ρομαντισμό που ο ίδιος καταθέτει σε αυτά και που ανάλογα ο θεατής εισπράττει κατά την ανάγνωση του έργου του.

Με τα ίδια χαρακτηριστικά αναδεικνύεται και η προσωπική πορεία του Μανώλη. Ζωγράφος δεύτερης γενιάς, παρακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του, για να ακολουθήσει το δικό του ξεχωριστό δρόμο μέσα από ένα βαθύ εσωτερικό διάλογο, ως γνώστης τόσο των χρωμάτων όσο και των συνειρμών. Με επαρκέστατη γνώση της τεχνικής που διαθέτει, απέδωσε και παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο τις «Αντιστίξεις» του σήμερα.

Μανώλη Σαριδάκη «Αντιστίξεις»
Μανώλη Σαριδάκη «Αντιστίξεις»

Κυνηγώντας την απλότητα στη θεματολογία του, φτάνει στο ελάχιστο, προσδιορίζει την ευτυχία ως κυριολεξία και μας μεταφέρει τη φορά αυτή το θρόισμα, το κάθε είδους θρόισμα, που επιθυμεί να εικονογραφήσει η έκθεση αυτή».



Ο Μανώλης Σαριδάκης ολοκλήρωσε το 1986 τις σπουδές του στην Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητή τον Δ. Μυταρά. Έκτοτε έχει παρουσιάσει αρκετές θεματικές ζωγραφικές ενότητες, όπως «Ιδιωτικά Τοπία», «Ψηλαφώντας ένα αόρατο σύνορο», «Τοποθεσίες εντυπώσεων» και άλλες, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Mουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Μ.Ε. Τ.Η.Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 1 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου στον χώρο του Mουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, Νυμφών 3, Πόρος,  στο Ηράκλειο Κρήτη.

Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Σταυρακάκης

Επισκέψεις  καθημερινά  18:00 – 20:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Επίσης είναι δυνατόν με ραντεβού κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ.: 2810 226683 ή στο email: met.heraklion@gmail.com.

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add