Μέχρι το Μάρτιο του 2014 οι περιορισμοί κεφαλαίων στην Κύπρο

Μέχρι το Μάρτιο του 2014 μπορεί να ισχύσουν οι περιορισμοί στην διακίνηση χρημάτων εντός της Κυρπιακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώνουν σταδιακά με την επίτευξη ορόσημων στο μνημόνιο.

Η πορεία των χαλαρώσεων θα εξαρτηθεί από τη σταδιακή σταθεροποίηση του συστήματος, την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στα συνεργατικά και την Τρ. Κύπρου.

Για την πλήρη χαλάρωση, για παράδειγμα, των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Κύπρου θα πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων στα συνεργατικά, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2014.

Για να αρθούν όλα τα μέτρα, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκής πρόοδος του προγράμματος στήριξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

«Οι Κυπριακές αρχές δεσμεύονται να καταργήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η στρατηγική για τις χαλαρώσεις συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του κλιμακίου της Τρόικα, μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με την Τρόικα και στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές:

i. Τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι άκρως απαραίτητο.

ii. Τα περιοριστικά μέτρα θα καταργηθούν σταδιακά μέσω προσεκτικών και συνετών βημάτων ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύριες φάσεις:

i. αρχικά, θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές εντός της Δημοκρατίας, και

ii. στη συνέχεια θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές στη διασυνοριακή διακίνηση κεφαλαίων

Check Also

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις» κατά τη συνεδρίαση της 20-10-2016, έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων και των τροπολογιών κατά πλειοψηφία και ψηφίστηκε στο σύνολό του. Με το σχέδιο νόμου ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add