Ρύθμιση πληρωμών σε 12 δόσεις των οφειλών ΕΝΦΙΑ

Ρύθμιση πληρωμών σε 12 δόσεις των οφειλών ΕΝΦΙΑ

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθορίζει με εγκύκλιο και περιγράφει τις διαδικασίες και δυνατότητες για ρύθμιση των πληρωμών σε 12 δόσεις των οφειλών ΕΝΦΙΑ πριν από τη λήξη της διορίας για την πληρωμή τους. Προϋπόθεση για τη ρύθμιση είναι ο φορολογούμενος να αποκαλύψει στην εφορία όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, τους λογαριασμούς του κλπ.
Οι δόσεις αυτές είναι έντοκες και το επιτόκιο που βαρύνει την οφειλή (8,76% ή 15% πρόστιμο αν καθυστερήσει μία μέρα η δόση)

 

Σχετικά με τις δόσεις:

1. Δίνεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται σε μηνιαίες δόσεις, έως δώδεκα (12). Κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις μέχρι τις εικοσιτέσσερις (24) για οφειλές που βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ. Στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης είναι δυνατόν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται έως 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και έως 24 δόσεις κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων.

2. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα πέντε (15) ευρώ (βασική οφειλή).

3. Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας

4. Σταματούν οι κατασχέσεις. Για οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης και εφόσον ο φορολογούμενος συμμορφώνεται με το πρόγραμμα, δεν διενεργείται αναγκαστική εκτέλεση κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού). Στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης και: α) βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές. β) βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, Οι ανωτέρω οφειλές δύνανται να υπαχθούν ανεξαρτήτως α) ημερομηνίας βεβαίωσης αυτών, β) τυχόν απώλειας άλλης ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στην οποία είχαν υπαχθεί και η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση

A.Σε κάθε περίπτωση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

B. Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, ήτοι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές φόρου προστιθέμενης αξίας και τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

 




Διαβάστε ακόμα…

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος του 2016

Check Also

Πώς θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Τελικά ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018. Ταυτόχρονα, η τροπολογία αναφέρει και την εξαγγελία για άμεση επιστροφή ΦΠΑ έως το ποσό ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add