Ηλεκτρικο αυτοκινητο

Αυτοκίνητο: Τι επιδότηση κερδίζει η αγορά οχήματος με ηλεκτροκίνηση

Tους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης.

1. Πρόγραμμα κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων Ι.Χ., σκούτερ και ποδηλάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα κίνητρα που έχει κλειδώσει είναι η επιδότηση με 5.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτροκίνητου Ι.Χ. Για την προμήθεια ποδηλάτου και σκούτερ η ενίσχυση θα είναι ποσοστιαία επί της αξίας τους.

Πηγές θέλουν την κυβέρνηση να έχει ετοιμάσει φορολογικά (μείωση ΦΠΑ) και άλλα κίνητρα, όπως την ελεύθερη στάθμευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μειωμένα διόδια, αλλά και κίνηση στο κέντρο της πρωτεύουσας χωρίς τους περιορισμούς του δακτυλίου.

2. Επενδυτικά κίνητρα

Πληροφορίες θέλουν να θεσπίζονται και κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα ώστε να εγκαταστήσουν εργοστάσια ή γραμμές παραγωγής εξαρτημάτων, ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και φορτιστών.

3. Ταχεία εγκατάσταση φορτιστών

Με το νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να διευθετηθεί και το θεσμικό καθεστώς για την εγκατάσταση φορτιστών σε δημόσιους χώρους. Δεν αποκλείεται να νομοθετούνται εξπρές διαδικασίες αδειοδότησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υπολογίσει ότι οι δημόσιες εγκαταστάσεις ημί-ταχείας φόρτισης που θα απαιτηθούν στη χώρα κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης από 1.078 έως 3.057 με επικρατέστερο το σενάριο των 1.448.

Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης που χρειάζονται και πρέπει να τοποθετηθούν σε οδικούς άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια κυμαίνονται από 296 έως 338 με επικρατέστερη την εκδοχή των 338.

Η κυβέρνηση κινείται για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης με βάση τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το 2030 ένα στα τρία οχήματα, ήτοι 350.000, να κινείται με ρεύμα.

Check Also

Ενίσχυση της ρευστότητας των δικαιούχων του ΕΣΠΑ με δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού

Ενίσχυση της ρευστότητας των δικαιούχων του ΕΣΠΑ με δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού   Υπουργική Απόφαση με την οποία ρυθμίζονται οι όροι για τη δημιουργία και την εφαρμογή του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Αλέξης Χαρίτσης. Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός αποτελεί ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add