τιμή χρυσού
τιμή χρυσού

Προβλέψεις για την τιμή του χρυσού το 2015

Πως θα κινηθούν οι τιμές του χρυσού το 2015; Οι απαντήσεις των αναλυτών  διίστανται. Οι απαισιόδοξοι βλέπουν την τιμή ίσως και στα 950 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι αισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμα και για τα 1500 δολάρια!

Οι απαισιόδοξοι

Όσοι στοιχηματίζουν σε πτώση του χρυσού, με εκτίμηση ότι η τιμή του θα κυμανθεί το 2015 μεταξύ 1.050 και 1.090 δολάρια η ουγγιά, με ορισμένους να εκτιμούν ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 950 δολάρια, στηρίζονται στις ακόλουθες προβλέψεις:

Δολάριο: Ο χρυσός είναι ένα εμπόρευμα που εξαρτάται σημαντικά από την πορεία του δολαρίου. Όταν το δολάριο ενισχύεται, ο χρυσός καθίσταται πιο ακριβός για τους επενδυτές που «χρησιμοποιούν» ευρώ, στερλίνα ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. «Οι προοπτικές για την τιμή του χρυσού αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του δολαρίου», εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Πετρέλαιο: Η πτώση του πετρελαίου οδηγεί χαμηλότερα τους δείκτες εμπορευμάτων, συμπαρασύροντας και τον χρυσό. «Αν και η πτώση του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη «πτήση» του S&P 500 και να οδηγήσει μέρος των κεφαλαίων που επενδύουν στον δείκτη να στραφούν στο χρυσό, εκτιμούμε ότι οι τάσεις στον χρυσό θα είναι πτωτικές», σπεύδουν να προσθέσουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Ανάπτυξη: Κίνα, Ε.Ε. και Ιαπωνία έχουν προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξή τους θα ακολουθήσει «χαμηλούς τόνους» το 2015. Ως εκ τούτου η ζήτηση για χρυσό θα είναι περιορισμένη και σαφώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν μόνες τους το κενό που θα δημιουργηθεί.

Πληθωρισμός: Η πτώση του πετρελαίου ακολουθείται και από πτώση των προοπτικών του πληθωρισμού. «Οι αγορές έχουν προετοιμαστεί για το κύμα αποπληθωρισμού που μπορεί να καταφθάσει», υπογραμμίζει ο Jim Steel της HSBC.

Οι αισιόδοξοι

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που εκτιμούν ότι ο χρυσός θα ακολουθήσει πολύ καλή πορεία το 2015, με εκτίμηση ότι η τιμή του θα κυμανθεί μεταξύ 1.200 και 1.238 δολαρίων η ουγγιά, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι δεν διστάζουν να εκτιμήσουν ότι μπορεί να φθάσει και στα 1.500 δολάρια. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες της αισιοδοξίας τους:

Πετρέλαιο: «Εάν η πτώση του πετρελαίου οφείλεται κυρίως στην χαμηλή ζήτηση, τότε οι επενδυτές μπορεί να στραφούν στον χρυσό ως το παραδοσιακό τους καταφύγιο και αυτό φυσικά είναι ιδιαίτερα θετικό για το πολύτιμο μέταλλο», εκτιμά ο David Jolie της Mitsui & Co. Precious Metals.

Γεωπολιτικές συνθήκες: Η «χρήση» του χρυσού ως επενδυτικού καταφυγίου, αν και δεν αποτέλεσε τη βασική τάση των αγορών το 2014, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως βασικό επιχείρημα των αισιόδοξων για την πορεία του μετάλλου. «Γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την πτώση του πετρελαίου, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα τραπεζικών χρεοκοπιών αλλά και επιχειρήσεων. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη ρευστότητα αρκετών κρατών, κάτι το οποίο σαφώς θα ευνοήσει τον χρυσό», εκτιμά ο Naeem Aslam, αναλυτής της Avatrade.

Ζήτηση σε φυσική μορφή: Η ζήτηση από την Κίνα – η οποία είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Ινδία, στην κατανάλωση χρυσού – μπορεί να αποτελέσει τη βασική αιτία στήριξης της τιμής του. «Η αύξηση της ζήτησης του μετάλλου σε φυσική μορφή, ιδιαίτερα από Ινδία και Κίνα, μπορεί να στηρίξει τις τιμές. Άλλωστε οι καταναλωτές θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την πτώση της τιμής για να αυξήσουν τις αγορές τους».

Επιτόκια: Για ορισμένους αναλυτές, οι προοπτικές αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν, ήδη, αποτιμηθεί από τις αγορές. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, εξετάζοντας ιστορικά δεδομένα, ότι η αύξηση επιτοκίων δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική για τον χρυσό, γιατί συνήθως προεξοφλείται από τις αγορές πριν συμβεί», εκτιμά ο Eugen Weinberg της Commerzbank.

 

Διακύμανση τιμής του χρυσού

Απώλειες για χρυσό και κέρδη για πετρέλαιο

Γιατί ο λευκός χρυσός είναι πιο ακριβός από τον κίτρινο;

Check Also

τιμη χρυσου

Πως θα Συνεχίσει η Τιμή Χρυσού Μετά την Συσσώρευση?

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την φάση συσσώρευσης γύρω από την περιοχή των $1950 μετά την ισχυρή διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά των 2073 δολαρίων ανά ουγγιά που έφθασε στις 7 Αυγούστου 2020. Η τιμή του χρυσού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εξαιτίας της αβεβαιότητας και αστάθειας που δημιούργησε η εξάπλωση του κορωναιού ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add