Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Γιατί δεν εκδίδονται τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ξεπερνούν τις 500.000 οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υποστηρίζουν ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί διότι δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για την νέα και τελευταία για το 2014 εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα του συστήματος από το νέο έτος για τη δήλωση των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έγιναν εντός του 2014. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ δηλώνουν μεταβολές στο Ε9 οι οποίες μεταβάλλουν και τον οφειλόμενο φόρο, διαπιστώνουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ότι νέο εκκαθαριστικό δεν εκδίδεται από το σύστημα.

Νέο εκκαθαριστικό δεν εκδίδεται, πρώτον, όταν ο φορολογούμενος προχωρά σε διορθώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτει όταν υπάρχουν λάθη σε άλλο φορολογικό έντυπο που έχουν δηλωθεί τα κενά ακίνητα. Για παράδειγμα, πολλοί φορολογούμενοι ενώ δηλώνουν την ένδειξη «κενό» στη στήλη 32 του Ε9 υπάρχουν λάθη στο έντυπο της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων (Ε2). Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει η ένδειξη κενό στο ίδιο ακίνητο στο Ε2 ή έχουν δηλωθεί λανθασμένοι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ε2 ή στο Ε9. Σημειώνεται ότι για να δοθεί η έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ σε ένα κενό ακίνητο θα πρέπει αυτό να ήταν με κομμένο το ρεύμα καθόλη τη διάρκεια του 2013, να έχει δηλωθεί σωστά ο αριθμός παροχής και να έχει δηλωθεί ως κενό και στο Ε2. Στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση για τις περιπτώσεις των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων. Εφόσον ένας φορολογούμενος δεν λάβει την έκπτωση μετά και από αυτήν την εκκαθάριση τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία για να του δοθεί η έκπτωση προσκομίζοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Δεύτερη περίπτωση στην οποία δεν εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό είναι όταν ο φορολογούμενος μετά τις αλλαγές στο Ε9 μειώνει τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα νέα χαρακτηριστικά των ακινήτων που οδηγούν στη μείωση του φόρου ή τα συμβόλαια με τα οποία προκύπτει ότι πλέον δεν είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου το οποίο διέγραψε από το Ε9.

Υπάρχει και τρίτη περίπτωση όπου δεν εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό. Είναι όταν ο φορολογούμενος προχωρά σε δεύτερη τροποποιητική δήλωση Ε9. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει και πάλι να επισκεφθεί την εφορία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριώσει τις αλλαγές που δηλώνει.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για χωρίς πρόστιμα εκπνέει στις 19 Δεκεμβρίου.

Δεν έχουν τελειωμό οι υποχρεώσεις στην εφορία

Παράταση για τις διορθώσεις στο Ε9 με τροπολογία

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Check Also

Μέχρι 31 Αυγούστου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet προβλέπεται από την Παρασκευή 18 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ δεν θα σημειωθούν ουσιαστικές αλλαγές για τους 6,2 εκατ. υπόχρεους. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων των Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από την ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add