τιμη χρυσου

Πως θα Συνεχίσει η Τιμή Χρυσού Μετά την Συσσώρευση?

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την φάση συσσώρευσης γύρω από την περιοχή των $1950 μετά την ισχυρή διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά των 2073 δολαρίων ανά ουγγιά που έφθασε στις 7 Αυγούστου 2020.

Η τιμή του χρυσού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εξαιτίας της αβεβαιότητας και αστάθειας που δημιούργησε η εξάπλωση του κορωναιού στην παγκόσμια οικονομία.

Η διόρθωση της τιμής του χρυσού από το επίπεδο των $2073 ξεκίνησε καθώς το κλίμα ευφορίας επέστρεψε στις αγορές με τους επενδυτές να περιμένουν γρήγορη ανάκαμψη μετά τις συντονισμένες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, που ενίσχυσαν την ρευστότητα του συστήματος και επιδότησαν της επιχειρήσεις στο να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η μείωση των νέων κρουσμάτων κορωναιού επίσης βοήθησε στην πτώση τις τιμής του χρυσού  καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου.

Ο χρυσός διόρθωσε στα 1864 δολάρια η ουγγιά και στην συνέχεια ξεκίνησε νέα ανοδική κίνηση. Σε αυτό βοήθησε και η μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής της Κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) η οποία σύμφωνα με τον διοικητή της Ζερόμ Πάουελ θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας στις ΗΠΑ και θα επιτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα από τον στόχο που είχε την τελευταία δεκαετία στο 2%. Η κίνηση αυτή της Fed οδήγησε στην εκτίμηση ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το αμερικάνικο νόμισμα (USD) να πιεστεί.

Η πίεση στο αμερικάνικο δολάριο είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν όλα τα εμπορεύματα τα οποία αποτιμώνται σε δολάρια, και ο χρυσός. Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου (DXY) ο οποίος αποτιμά το δολάρια έναντι των έξι βασικών νομισμάτων, έπεσε στο 92,5 φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

 

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τιμή του χρυσού

 

Οι επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη την απόφαση της Fed για τα επιτόκια με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα επιτόκια αλλά ούτε περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας τουλάχιστον σε αυτή την συνεδρίαση.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής ένωσης δημιουργούν μεγάλη αστάθεια στις αγορές, τις τελευταίες συνεδριάσεις η Βρετανική λίρα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες καθώς οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ επίσης θα επηρεάσουν την τιμή του χρυσού. Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου και την Τετάρτη  θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού και Πόσα γραμμάρια είναι μια ουγγιά?

Check Also

Ο χρυσός στις σημερινές επενδύσεις

Ο χρυσός είναι ένα επενδυτικό αγαθό με χρηματιστηρακή αξία, η τιμή του οποίου μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με την υπάρχουσα προσφορά και ζήτηση. Η τιμή του χρυσού καθορίζεται στην παγκόσμια αγορά σε δολάρια ΗΠΑ (USD) ανά ουγγιά χρυσού, π.χ. 1.200 δολάρια ανά ουγγιά. Η ουγγιά (ουγκιά ή ounce) αναλογεί σε 31,10 γραμμάρια. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιείται ως μονάδα ...

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add