17 Απριλίου, 2026
11 °C London, UK

Serving Intelligent Investors

Moody’s: Σταθερές οι προοπτικές πέντε ελληνικών τραπεζών

money

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε σήμερα σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (outlook) των καταθέσεων πέντε ελληνικών τραπεζών – της Alpha Bank, της Attica Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι επιβεβαίωσε όλες τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των πέντε τραπεζών και προσθέτει ότι ο βασικός λόγος για την αλλαγή των προοπτικών είναι ότι περιμένει να καθυστερήσει η εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020 – 2021 λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα δυσχεράνει σημαντικά την ικανότητά τους να μειώσουν τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs). Τα μέτρα στήριξης και η εποπτική ελάφρυνση θα αντισταθμίσουν σε κάποια έκταση τη δυσμενή επίπτωση στην ποιότητα των δανείων τους, προσθέτει ο Moody’s.

Επιπλέον, ο οίκος αναμένει μία περιορισμένη επιδείνωση των τραπεζικών κεφαλαίων, αλλά προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε επίπεδο υψηλότερο από τις χαλαρωμένες απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών. «Οι αναθεωρημένες προοπτικές λαμβάνουν επίσης υπόψη τις βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών, που είναι απίθανο να επηρεασθούν σημαντικά από την πανδημία», σημειώνει ο οίκος, ο οποίος θεωρεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το 2020 και να ανακάμψει με ένα ρυθμό αύξησης 4% το 2021.

Previous Article

Πρόστιμα 330.000 ευρώ σε ηλεκτρονικές επιχειρήσεις εμπορίας κινητών και προϊόντων

Next Article

e-EΦΚΑ: Ηλεκτρονικά 6 βεβαιώσεις από τα ταμεία

You might be interested in …

ΟΑΕΔ

Νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για 2.000 ανέργους απο τον ΟΑΕΔ

Την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 2.000 ανέργων στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Σκοπός του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι η δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας

Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων για μικρές επιχειρήσεις

Τρείς αποφάσεις για τη διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Με τις δύο πρώτες αποφάσεις, που αποσκοπούν στο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής μικρών επιχειρηματικών […]

ironmountain

Η Iron Mountain και η Adacom μαζί στην έκδοση ψηφιακών υπογραφών

Η IRON MOUNTAIN HELLAS, ο κορυφαίος πάροχος λύσεων διαχείρισης αρχείων στην Ελλάδα, συνάπτει συνεργασία με την Adacom, προσφέροντας στους πελάτες της την χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού/εξ ‘αποστάσεως εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής στα ψηφιακά τους έγγραφα, μέσω του Content Services Platform

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *