Πότε είναι Καθαρά Δευτέρα

Πότε είναι Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα για το 2021 πέφτει στις 15 Μαρτίου 2021.

Η Καθαρά Δευτέρα για το έτος 2022 είναι στις  7 Μαρτίου
Για το 2023 η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 27 Φεβρουαρίου
ενώ για το 2024 η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 18 Μαρτίου.

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα?

Η Καθαρή Δευτέρα είναι κινητή εορτή και την εορτάζουμε 48 ημέρες πριν το χριστιανικό Πάσχα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η έναρξη της Σαρακοστής και το τέλος της Αποκριάς που ξεκινά την Τσικνοπέμπτη. Πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, γιατί με το ξεκίνημα της νηστείας για τους πιστούς ξεκινά η σωματική και πνευματική κάθαρση. Η νηστεία του Πάσχα (Σαρακοστή) που ξεκινά από την Καθαρή Δευτέρα έχει διάρκεια 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Θεανθρώπου στην έρημο.

Γιατί λέγεται Καθαρά Δευτέρα?

Η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομα της από τον καθαρισμό των σκευών από τα μη νηστήσιμα φαγητά της Αποκριάς. Οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα καθαρίζουν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες από την τσίκνα και τα λίπη της Αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι να λάμψουν ενώ βάφουν και ασβεστώνουν τις αυλές και τα πεζοδρόμια.

Τι τρώμε την Καθαρά ΔευτέραΤι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα?

Τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας είναι η λαγάνα (ένα είδος λεπτού ψωμιού με σουσάμι που ετοιμάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ο ταραμάς, οι ελιές, η φασολάδα, τα τουρσιά, τα θαλασσινά (καλαμαράκια, χταπόδια) ο χαλβάς και άλλα νηστίσιμα φαγητά. Το μενού τις Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει φαγητά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από την κρεατοφαγία της Αποκριάς.

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού που έχει επικρατήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γαιτανάκι, ένας κυκλικός χορός, επίσης είναι ένα έθιμο σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια όλες οι οικογένειες σε μεγάλες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, κάνοντας το τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά και πετούν τον χαρταετό.

Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα έθιμα. Τα πιο γνωστά είναι ο βλάχικος γάμος στη Θήβα, ο αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, το μπουρανί στον Τύρναβο, η καμήλα, του κουτρούλη ο γάμος στην Μεσσηνία, ο Μπέης ή Αγάς στον Έβρο.

Κούλουμα

Τι είναι τα κούλουμα? Είναι η μαζική εκδρομή του κόσμου στην εξοχή την Καθαρά Δευτέρα για να γιορτάσουν με νηστήσιμα φαγητά, χορούς τραγούδια αλλά και να πετάξουν τον χαρταετού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λέξη κούλουμα προέρχεται από την λατινική λέξη Cumulus που σημαίνει αφθονία ή σωρός,  αλλά και το τέλος.

a7712e2f91c841f0eb079475d9cb6680fa650add